skip to main content
'Het loopt storm zodra een kamer vrij komt'

Toen hij zich in de zomer van 2014 inschreef voor een kamer in studentencomplex Ravel Residence was lang niet alles verhuurd. ‘De meeste studenten willen toch in het centrum wonen’, is zijn verklaring. ‘Bovendien zijn het kamers in het wat hogere segment: we hebben een eigen badkamer en keuken, het gebouw is goed onderhouden, overdag is er een huismeester en ‘s nachts is het beveiligd.’ En dan vergeet Angelo nog de studieruimtes, de lounge, de grote binnentuin en het sportveld op het dak van het gebouw. Aan deze faciliteiten hangt een prijskaartje.

80 nieuwe huisgenoten

In februari 2015 opende de Residence haar deuren. Angelo was een van de eerste bewoners. Inmiddels hoeft de verhuurder, Student Experience, niet te klagen over belangstelling. ‘Het loopt storm zodra een kamer vrij komt’, weet Angelo. Ieder studiejaar komen er kamers vrij, want de bewoners moeten uiterlijk een half jaar na het beëindigen van hun opleiding vertrekken. Zodoende kreeg Angelo er dit studiejaar tachtig nieuwe huisgenoten bij en kon hij er evenveel uitzwaaien. Veel bewoners kent hij bij naam, want Angelo is vrijwel vanaf het begin lid van de bewonerscommissie. Over vier jaar pakt hij zelf zijn biezen, dan studeert hij – als alles goed gaat – af als leraar maatschappijleer aan de Hoge School van Amsterdam.

Facebook

De sfeer in huis is goed, de locatie is top en goed bereikbaar en tot zijn heimelijk plezier noemen veel mensen wonen in Zuidas ‘hip’. Niets te klagen toch? Natuurlijk wel. ‘De weg voor onze deur was anderhalf jaar lang één grote bouwput. Wij waren daar niet voor gewaarschuwd toen wij hier kwamen wonen. Veel studenten hebben last van al die bouwherrie. Voor de deur zijn ze nu klaar, maar nu is even verderop de bouw van de Valley begonnen. Bij het trillen van de damwanden trilden hier de glazen uit de kast. Dat is best irritant als je wilt studeren.

Gelukkig worden de bewoners tegenwoordig wel op tijd gewaarschuwd. Angelo: ‘De gemeente communiceert heel duidelijk over de werkzaamheden en we krijgen ook vaker een flyer in de bus van een aannemer. Voor de zekerheid delen we dat soort informatie nu ook op de Facebookpagina van de bewonerscommissie. Daarmee bereiken we bijna iedereen.’

Geef uw mening

Jes.

CItaat: "Toen hij zich in de zomer van 2014 inschreef voor een kamer in studentencomplex Ravel Residence was lang niet alles verhuurd. ‘De meeste studenten willen toch in het centrum wonen’, is zijn verklaring". De De Boelaan is dan niet midden in het centrum, maar toch op z'n minst aan de rand van het centrum. In een buitenwijk is het zeker niet, want wanneer ik aan een buitenwijk denk, dan denk ik in 2018 toch eerder aan plaatsen als Weesp of Zaandam. We mogen Amsterdam best een beetje groter maken.

Olij

Alles buiten stadsdeel centrum is 'buitenwijk'. Centrum is alles binnen de 4de uitleg in de 18de eeuw, dus wittenburg en kattenburg horen nog wel bij stadsdeel centrum. Weesp hoort niet bij de gemeente van Amsterdam en heeft cultureel niets met Amsterdam te doen, behalve een weg naar Utrecht die via Weesp ging. Zaandam is geen buitenwijk van Amsterdam en heeft haar eigen verhaal en cultuur. Amsterdam wordt al te vol, grond is al onbetaalbaar en er komt steeds meer mensonterende hoogbouw. Ben juist voorstander in het verbeteren van andere steden, verder denken dan alleen Amsterdam groter maken.