skip to main content
Hotel Nhow Amsterdam RAI in het teken van 'diversiteit'

‘Een plek waar hedendaagse kunst, design, gastronomie en culturele expressies perfect samengaan.’ Zo’n plek wil het nu al iconische Nhow Amsterdam RAI hotel zijn. Op 26 september 2018 maakte de NH Hotel Group dit bekend.

Het moet gezegd: de NH Hotel Group weet wat uitpakken is. De onthulling van het thema van het nu al iconische Nhow Amsterdam RAI hotel – ‘diversiteit’ – gaat gepaard met vijfsterren catering (verzorgd door Krasnapolsky, eveneens van de NH-keten). Terwijl bouwvakkers gewoon doorgaan met hun werk, staan op de zevende verdieping hosts en hostesses klaar met artistieke hapjes, schalt er bij de videopresentatie een opzwepende beat uit de geluidsinstallatie en wordt een glas geheven op deze nieuwe blikvanger in Zuidas. ‘Dit hotel maakt RAI compleet’, zegt een trotse Maurits van de Sluis, chief operational officer van RAI. ‘Het wordt de slaapkamer en de huiskamer van RAI.’

Ervaringen met een twist

Maarten Markus, managing director Noord-Europa van de NH Hotel Group, bezingt het onconventionele van het hotel, zowel qua architectuur als qua interieurdesign. ‘Dit hotel is gericht op reizigers die willen overnachten in een hotel dat anders is dan alle andere. We leggen de lat hoog om gasten ervaringen met een twist te bieden. De stad Amsterdam ademt diversiteit, met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Ik kijk ernaar uit dat Nhow Amsterdam RAI ook een smeltkroes van verschillende culturen wordt.’

Postzegel

Zo ver is het nog niet. Nhow Amsterdam RAI is nu nog het mekka van bouwvakkers. ‘We maken wat we wilden maken en ook nog eens binnen de planning’, zegt Gert-Wim Bos, directeur van ontwikkelaar COD. ‘Uitvoerders, bouwvakkers, ingenieurs, iedereen is trots om hieraan te mogen werken.’ Hij vertelt hoe lastig het is om op een ‘postzegel’ zo’n imposant bouwwerk neer te zetten. RAI mag geen hinder ondervinden van de werkzaamheden, de bouwlogistiek is complex, en op anderhalve meter van de tweelaagse parkeerkelder – met een ‘zwevende wokkel’ als inrit – loopt de Noord/Zuidlijn. En dan is ook nog eens gekozen voor een driehoekig ontwerp, waarbij de punten ver over de ronde binnenkern uitsteken.

Zes windrichtingen

Om een indruk te krijgen van de kamers, in totaal 650, is bovenop een bouwkeet een zogeheten ‘mock up room’ – een proefkamer – ingericht. Die laat een van de zes kamertypen zien. De ontwerpers van het interieur (NEXT Architects en GLG/MVSA Architects) hebben zich laten inspireren door de zes windrichtingen waarnaar de hoeken van het gebouw wijzen: zuid, oost, noord, zuidwest, zuidoost en noordwest. De Amsterdamse Gouden Eeuw komt herkenbaar terug in de kamers, maar ook mandala’s uit India, Mexicaanse doodshoofden en Japanse kersenbloesem. Helemaal bovenin het hotel, op de 25ste verdieping, komt een rooftopbar, niet alleen bedoeld voor de hotelgasten, maar voor alle Amsterdammers.

Lunch

Terwijl Krasnapolsky een copieuze lunch uitserveert, eten bouwvakkers buiten hun broodje. Als het goed is, zit hun werk er over een kleine anderhalf jaar op. In het eerste kwartaal van 2020 staan de eerste gasten aan de receptie.

Werken op hoogte, met uitzicht op station RAI

Geef uw mening

Andres WieCheRink MfA

graag meer visuele architectonische en design info, dit is wel heel globaal

Huib de Vet

Bijzonder om te lezen: ”Terwijl Krasnapolsky een copieuze lunch uitserveert, eten bouwvakkers buiten hun broodje”. Over diversiteit gesproken, was het niet een idee geweest om de bouwvakkers mee te laten smullen van de copieuze lunch?

josefine Scheepmaker

ja, dit is wel wat zuur voor de bouwvakkers

ed wagemaker

Goed om geïnformeerd te worden. Zo nu en dan wat extra informatie waardeer ik zeer.

Mari

Zojuist is er vergunning verleend om o.a een toren van 75 meter hoog op lokatie Buitenveldertselaan 78-84 / hoek van Nijenrodeweg te kunnen laten verrijzen. U kunt nu bezwaar maken hier tegen.

Aicha

Waarom zou je bezwaar maken? Supermooi project dat Buitenveldert een nodige lift kan geven.

Aron

Maar waarom zou je? Veel schaduwoverlast zal het niet bezorgen en het brengt weer leven in de brouwerij op een kruispunt van grote wegen waar het nu doods en lelijk is, dicht bij OV en voorzieningen. En op de locatie stond een aftandse keukenwinkel, nu parkeerplaats. Tel daarbij op de schaarse woningmarkt. De enige reden die ik kan bedenken om tegen die toren te zijn is dat je 25 jaar lang in het azijn moet hebben gezeten om zo zuur te zijn dat je andere mensen niks meer gunt, zelfs als het jezelf maar weinig overlast zou bezorgen.

Victor Smit

Ik vind dit een uitermate positief project, dat het relatief suffe Buitenveldert weer een stuk aantrekkelijker maakt als deel van Amsterdam.