skip to main content
Wat meer rommeligheid in Zuidas

‘Natuur in de stad leidt altijd tot discussie. Zo kunnen stedenbouwers een visie hebben voor een straat, die niet aansluit bij wat ecologen willen. Een rij van dezelfde bomen, zoals in de Minervalaan, geeft weliswaar een fraai beeld, maar voor de natuur minder waardevol. Ecologen willen daarom juist meer variatie. Wat meer rommeligheid, ook in Zuidas. Zo zorg je dat er altijd wel iets bloeit en insecten dus altijd iets te eten hebben. Dat proberen we ook op gronden die bebouwd gaan worden, maar waar tot die tijd nog ruimte is voor vegetatie.’

Inheems

‘In het parkje de Vijfhoek staan veel verschillende bomen, bijna allemaal inheems. Inheemse bomen zijn belangrijk, want daar zijn Nederlandse diersoorten helemaal op aangepast. Wetenschappelijke studies tonen aan dat inheemse bomen honderden soorten insecten aantrekken, terwijl op een boom die je uit Azië of Noord-Amerika haalt, maar een paar soorten afkomen. We richten ons dus ook op diersoorten van hier. Een exoot als de halsbandparkiet wil je die liever weg hebben omdat die concurreert met inheemse soorten. Ze nemen hun plek in en eten hetzelfde. We nemen dus geen maatregelen om halsbandparkieten te behouden, ook al vind ik ze zelf eigenlijk altijd wel leuk om te zien.’

Lente, bomenrij parkje Vijfhoek

Voedselketen in balans

‘Het gaat er bij biodiversiteit om dat de héle voedselketen in balans is. Zo behoud je de kracht van het ecoysteem en voorkom je dat ergens een piek of plaag ontstaat. Denk maar aan muggen. Als die geen natuurlijke vijanden hebben kunnen ze snel vermeerderen zonder rem erop. Met genoeg vogels en vleermuizen om ze op te eten, vang je die pieken op. In het verleden hebben we dat vaak gedaan met gif en andere chemische producten. Maar de natuur heeft daar zelf prima manieren voor, waarvan wij goed gebruik kunnen maken. Een ander voorbeeld is de eikenprocessierups. Die wordt gegeten door verschillende vogels, loopkevers, sluipwespen en lieveheersbeestjes. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe meer verschillende natuurlijke vijanden. Als je als gemeente zorgt voor genoeg planten en nestgelegenheden, houd je de rupsen in toom. Je ziet het ook in waterkwaliteit. Die kun je hoog houden door de juiste keuzes te maken aan de oevers en op de waterbodem, met veel gevarieerde beplanting. Organische stoffen die opgelost zijn in het water voeden algen. Algen worden gegeten door watervlooien, die worden weer gegeten door vissen en die weer door vogels. Als die er allemaal in voldoende mate kunnen zijn, blijft de keten in balans.’

Eén verhaal

‘Het mooie is dat biodiversiteit ook goed past in een groter verhaal. Met veel groen voorkom je bijvoorbeeld ook hittestress en kun je zorgen voor de opvang van piekbuien. Uit onderzoek blijkt dat groen goed is voor de kwaliteit van leven en zorgt voor minder stress. Als je je huis uitstapt en een vogel hoort, maakt dat gelukkiger. Vanuit allerlei beleidskanten kun je dus hetzelfde advies geven aan ontwerpers. De watervertragende groenstrook in de Prinses Irenestraat is daarvan een goed voorbeeld. Met de juiste keuzes krijgt het allemaal een plek in een ontwerp.’

Geef uw mening

JOYze hoogland

Bas heb als ecoloog al kontakt gelegd met je ecologiese buren v/d VDOB = Vereniging De OEVERLANDEN BLIJVEN. Je hebt een verzoek tot kontakt met mij als Senior PRO Groen nog niet gereageerd. JOYze hoogland Yozrelleu@gmail.com

Fred

Het zal wellicht een goed idee zijn, maar zolang we dit Groene college hebben wordt menig groen projekt in de grind geboord, zij willen al geen bomen, autos,en fietsen , Amsterdam is aan het verdorren

Jeannette Driessen

Ik word inderdaad gelukkig als ik buiten vogels hoor!