skip to main content
AFC-voorzitter Westerhof: 'Hier heb ik niet van durven dromen'

Onrust, kritiek en grote projecten zijn hem niet vreemd. Maar zo intens als de huidige verbouwing heeft Ad Westerhof, al twintig jaar voorzitter van AFC, nog niet eerder meegemaakt. Nu de eerste palen worden geslagen, is de aanloop naar de aanleg van vijf nieuwe kunstgrasvelden en de bouw van een nieuw clubhuis eindelijk voorbij. Die stond bol van meningen, maar ook van praktische uitdagingen. AFC is de grootste club van Amsterdam, met 2.200 leden en 127 teams. De club heeft niet alleen een illuster verleden, maar moet ook een toekomst hebben. En om die veilig te stellen, moest er wel wat gebeuren, zegt hij. ‘Als je hier op zaterdag komt is het een gekkenhuis.’

En toch wordt het nieuwe sportpark een stuk kleiner.

‘We hebben nu zeven velden en we krijgen er vijf. Dat worden allemaal kunstgrasvelden, anders kunnen we ons programma niet draaien. Op kunstgras kun je veel meer uren spelen. We zouden graag een grasveld hebben, maar de directe consequentie is dan dat minimaal twintig teams de club moeten verlaten. De hogere teams vinden dat ze niet op kunstgras moeten spelen. Maar we hebben even niet anders.’

Veel leden betekent ook veel meningen.

‘We hebben nou eenmaal een enorm kritische achterban. Je moet over allerlei uitgestoken benen naar de finish springen, dus dat zijn we aan het doen. En je gelooft het niet, maar het clubhuis wordt gebouwd. Dat had ik twee jaar geleden niet durven dromen. Toch moeten al die radertjes in elkaar blijven passen. Al die mensen hebben een mening. Bovendien zijn we een vrijwilligersorganisatie. Je moet naar iedereen luisteren en met iedereen rekening houden.’

Ad Westerhof, AFC-voorzitter | In geouwehoer kan je niet wonen. Nou: in plannen kun je niet voetballen.

De gemeente heeft altijd gezegd AFC graag onderdak te willen bieden in Zuidas. Wilde u niet liever naar een andere locatie?

‘Ik ben bereid om overal over te praten, maar dan moet er wel een realistisch alternatief zijn. Zolang dat er niet is, valt er niks te bespreken. Zoals Jan Schaeffer zei: in geouwehoer kan je niet wonen. Nou: in plannen kun je niet voetballen. We praten al 25 jaar over verhuizen. Er zijn mensen die er al die jaren mee bezig zijn geweest. Die zeggen: ik wil dat clubhuis nou wel een keer zien. Nu is de bouw eindelijk gestart. Wel moeten we beseffen dat het nooit precies wordt zoals je denkt. Dingen veranderen altijd gaandeweg. Niet iedereen kan daar tegen. Het is best lastig om dan toch met elkaar dezelfde richting op te lopen.’

Hoeveel last gaat de club hebben van een jaar lang verbouwen?

‘We moeten steeds vijf velden houden, dus als er één veld klaar is, gaat er een ander uit. We beginnen met het hoofdveld en het clubhuis. Als je op het nieuwe hoofdveld kunt voetballen, is het clubhuis nog niet klaar, maar gaat het huidige hoofdveld er al uit. Zo schuift het allemaal in elkaar.’

Merkt de club dat er meer bewoners komen in Zuidas?

‘We hebben altijd wel wat Zuidas-bewoners gehad, maar als je 2.200 leden hebt en er komen er 100 bij, dan merk je het niet zo. Er wonen hier veel expats. Die zie je wel een beetje, maar zij hebben hetzelfde probleem als ieder ander: we nemen geen leden meer aan.’

Ad Westerhof, AFC-voorzitter | De grond is hier tussen de 850 miljoen en 1 miljard euro waard. Er komt een moment dat iemand zegt: dat is een beetje raar.

Op een deel van de huidige locatie komen woningen. De toekomstige bewoners kunnen dus niet bij u terecht?

‘Als het zover is, is de situatie vast en zeker alweer veranderd. Maar nu denk ik niet dat we dat aankunnen. Dan moet je je velden nog intensiever gebruiken. We gaan nu terug van 7 naar 5 velden, maar eigenlijk zouden we er 9 moeten hebben. Maar die meters zijn te duur. We hebben voor 25 jaar, plus 25 optiejaren, een overeenkomst gesloten met de gemeente. Dat is nogal wat. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat we dat gaan volmaken. De grond is hier tussen de 850 miljoen en 1 miljard euro waard. Er komt een moment dat iemand zegt: dat is een beetje raar voor een particuliere voetbalclub met een hek erom. Maar vooralsnog hebben we het zo afgesproken. Dus gaan we hier lekker voetballen.’

Geef uw mening

Peter Wessels

Op de artist impression ziet het er allemaal fantastisch uit. Nu nog in het echt, als ook the valley helemaal af is . . . . . En wie weet wat nog meer . . . . .