Zuidas Leeft

‘Een sportpark ontwerpen waar iedereen zich thuis voelt’

‘Het is een heel ingewikkelde puzzel. We zijn er al twintig jaar mee bezig.’ Ontwerpers Joost de Wit en Martijn de Wit hebben het over de verbouwing van sportcomplex Goed Genoeg, de thuisbasis van AFC.

Impressie van het vernieuwde sportpark. Ontwerp: gemeente Amsterdam. Ontwerp van het clubgebouw AFC: Paul de Ruiter Architects. Ontwerp brug en hekwerken: M3H Architecten.

Samen zijn De Wit en De Wit namens Zuidas verantwoordelijk voor de inrichting van het nieuw te bouwen sportcomplex voor de oudste voetbalclub in de stad. Een project dat na twee decennia van samenwerking met talloze partijen, uiteenlopende visies en beperkende regels eindelijk wordt gerealiseerd. Alleen al voor het huidige, definitieve ontwerp was vier jaar werk nodig, zegt Martijn de Wit. ‘Er zijn daarvoor natuurlijk veel verschillende varianten gemaakt. Het ontwerpen van een sportpark vergt lange adem. Het gaat om het huwelijk tussen ons als ontwerpers en het samenspel met AFC om een ontwerp tot een voldragen geheel te smeden. We hebben soms verschillende belangen, maar we delen één missie: het realiseren van een aantrekkelijk, goed functionerend en tijdloos sportpark. We zijn heel blij dat wij bij het staartje van dit lange dossier aanwezig zijn. Dat wij aan een variant mogen werken die wordt uitgevoerd. Er is niks leukers dan het moment waarop je met familie, vrienden, eindgebruikers en collega’s door een gerealiseerd plan kunt lopen.’ Het kloppend hart van het sportpark wordt gevormd door een centrale ruimte waarin het clubhuis en hoofdveld zijn opgenomen. ‘Het heeft nogal wat moeite gekost, maar het is gelukt om in het gebied gebruik te maken van gebakken kleiklinkers. Daardoor krijgt dit deel van het sportpark een heel eigen sfeer.’

Brede brug

Ontwerper openbare ruimte Joost de Wit vertelt dat de verbouwing een grote verandering betekent ten opzichte van de oude situatie. ‘De openbare ruimte van het nieuwe sportpark sluit veel beter aan op de omgeving. Het entreegebied loopt, via een brede brug en een royale oversteek, door in de nieuwe woonbuurt die ten zuiden van het sportpark komt. Het is belangrijk dat het sportpark betekenis heeft voor zowel AFC, de hoofdgebruiker, als voor mensen uit de buurt. Denk aan bewoners die hier terechtkunnen voor een broodje in het clubhuis of voor een behandeling bij de fysiotherapeut.’

Bovenaanzicht, met rechts de brug richting de nieuwe woonwijk
Bovenaanzicht, met rechts de brug richting de nieuwe woonwijk
De toekomstige entree van sportpark Goed Genoeg
De toekomstige entree van sportpark Goed Genoeg

Panna-veldje

De beperkte ruimte was wel een uitdaging voor de ontwerpers. ‘Maar hoe complexer de opgave, hoe creatiever wij moeten zijn’, zegt Martijn de Wit. ‘Met de gegeven situatie hebben we geprobeerd om waar mogelijk meer ruimte te maken. De brug bijvoorbeeld, hebben we expres breed gemaakt. Als een soort loper die de sportclub en de toekomstige woonbuurt met elkaar verbindt. Een ander voorbeeld is het ‘panna-veldje´. Aanvankelijk was het idee om een kooi naast het clubhuis neer te zetten. Het probleem is dan dat je met die ruimte niets anders kunt doen. Wij hebben er een verdiept veldje met een opstaande rand van gemaakt, waarop je kunt zitten. Het veldje staat niet op zichzelf maar is op een vanzelfsprekende manier geïntegreerd in het plein.’

Stoere kademuur

Een andere beperking was dat het hoofdveld niet in noord-zuidrichting was te plaatsen. ‘We hebben dit veld een kwartslag gedraaid, waardoor er ineens een bijzondere plek in het sportpark ontstond. Het inpassen van de overige velden was ook een hele puzzel. We hadden aanvankelijk een plan met natuurlijke oevers rondom het hele park. Later besloten we om die aan de westzijde te vervangen door een stoere kademuur, waardoor we ineens acht meter over hadden om te verdelen over alle paden tussen de velden. Die waren eerst maar twee meter. We hebben dus op sommige plekken gekozen voor minder, waardoor je op andere plekken weer meer krijgt. Volgens mij is het gelukt om een sportpark te ontwerpen dat niet alleen aan alle regels voldoet, inclusief die van de KNVB, maar dat ook een tijdloze en uitnodigende uitstraling heeft.’

Het 'panna-veldje'
Het 'panna-veldje'
De brug richting het sportpark
De brug richting het sportpark

Duurste grond

De Wit en De Wit vinden niet dat ze het zichzelf onnodig moeilijk hebben gemaakt. ‘We zijn midden in de bebouwde omgeving bezig met iets wat veel betekenis heeft. Je wil mensen een beetje gelukkig maken, het ‘thuis voelen’ speelt een grote rol. Dat iemand van AFC binnenkomt en denkt: dat is mijn pleintje. Dat iemand uit de buurt denkt: dat is mijn brug. Maar ook iemand van bijvoorbeeld EY die de parkeergarage onder het sportpark binnenrijdt moet zich er thuis voelen. Natuurlijk zijn er mensen die vragen waarom we op de duurste grond van Amsterdam een sportpark bouwen. Dat is een terechte vraag. Ons antwoord is dat het ongewenst is om alle sportparken weg te drukken naar de rand van de stad. Datzelfde geldt voor betaalbare woningen. We moeten ons stinkende best doen om sportvoorzieningen, betaalbare woningen en kwetsbare functies in de stad op vitale en soms dure plekken vast te houden.’

Lees ook het interview met AFC-voorzitter Ad Westerhof

AFC met daarachter de toekomstige woonwijk
AFC met daarachter de toekomstige woonwijk

Reacties

Vond u dit artikel nuttig?

%Nuttig
van de mensen vonden dit nuttig.

Geef uw mening

Hou me op de hoogte van reacties op dit artikel

11 september 2019 | 19:08

Nico Velthuijsen

Mooie plaatjes en het wordt ongetwijfeld prachtig. Een tip; om een beter idee te krijgen hoe het complex gesitueerd ligt t.o.v. de omgeving, geeft een naar het noorden wijzende kompasnaald op de plaatjes daar een beter beeld van . Nu heb ik moeite om de ligging van het complex te bepalen.

Schrijf een reactie
4
+1
12 september 2019 | 10:23

Redactie | Amsterdam Zuidas

Bedankt Nico,
goeie tip. We gaan kijken of we daar voortaan beter op kunnen letten.
Op de bovenste impressie zie je dat AFC op vrijwel dezelfde plek blijft liggen als nu: tussen A10/spoor en de De Boelelaan.

Schrijf een reactie
0
+1
Foto van Redactie | Amsterdam Zuidas