skip to main content
Bouwers bouwen door, dienstverleners werken thuis

Wel zijn er personele problemen in de bouw. Met name bouwvakkers uit Oost-Europa komen niet naar het werk, een aantal is naar hun land van herkomst vertrokken uit angst anders niet meer thuis te kunnen komen. Verder weert de bouw iedereen die zijn of haar werk ook ergens anders kan doen dan op de bouwplaats (werkvoorbereiders bijvoorbeeld). Ook medewerkers van bouwcombinatie ZuidPlus die Zuidasdok realiseert, werken zo veel mogelijk thuis. Verder hanteren veel bedrijven een aangescherpt hygiënebeleid in de keet. Zo wordt er onder andere in ploegen gegeten. De bedrijven moeten zelf de maatregelen toepassen en erop toezien. Daarnaast heeft Bouwend Nederland richtlijnen opgesteld in verband met het coronavirus, in lijn met de adviezen van het RIVM.

Het bedrijfsleven

De kantoren van nagenoeg alle dienstverlenende bedrijven zijn vrijwel leeg. Er wordt massaal thuis gewerkt. ABN AMRO werkt, van de werkvloer tot de top, in twee ploegen. De helft werkt thuis, de andere helft op kantoor. Na een week wisselen de ploegen om. Verder is het Zuidas-kantoor opgedeeld in zes van elkaar gescheiden afdelingen. Op die manier probeert de bank de dienstverlening veilig te stellen. Deloitte-medewerkers hebben, net als veel financiële en juridische dienstverleners, te maken met eigen beleid en met het beleid van hun klanten. Als daar licht tussen zit, volgt Deloitte het strengste beleid. Dat komt in bijna alle gevallen neer op thuiswerken. De grote advocatenkantoren hebben eveneens drastische maatregelen genomen. De medewerkers van onder meer De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDuthilh en AKD werken thuis. Vergaderingen vinden zo veel mogelijk plaats via de telefoon en videoconferenties. Ook internationale reizen zijn afgezegd, onder meer bij Baker McKenzie.

Het blijft voorlopig rustig in Zuidas

Onderwijs

Voor de 25.000 studenten en 4.500 medewerkers van de Vrije Universiteit blijven de deuren in ieder geval tot 6 april dicht. Alleen medewerkers die vitale processen gaande moeten houden (ict, energie, beveiliging) werken door. Tentamens en promoties zijn uitgesteld, de VU biedt colleges zo veel mogelijk digitaal aan. Andere scholen in Zuidas zijn ook gesloten, evenals kinderdagverblijven (basisschool en kinderdagverblijf Kindercampus Zuidas, de Gerrit Rietveld Academie, The British School, het Geert Groote College, de Geert Groote School, het St. Nicolaaslyceum).

Horeca, sportgelegenheden

Ook in Zuidas zijn alle cafés, restaurants en sportgelegenheden dicht. Diverse eetgelegenheden kijken of het mogelijk is om maaltijden te bezorgen. De hotels in Zuidas zijn wel open. Koninklijke Horeca Nederland adviseert om de hygiënevoorschriften van het RIVM in acht te nemen. Ontmoetingsplaatsen als Circl en De Nieuwe Poort zijn eveneens dicht.

Openbaar Vervoer

Zowel GVB als Connexxion hebben hun dienstregeling aangepast. Kijk voor actuele info op de sites van deze vervoerders. Ook kunt u geen kaartjes meer bij de chauffeur kopen en kunt u niet meer voor instappen. Metro- en tramdeuren openen sinds 13 maart 2020 automatisch.

En wijzelf

De afdeling Zuidas van de gemeente, evenals het projectbureau Zuidasdok (gevestigd in Amstelveen), zijn in ieder geval tot 6 april gesloten. Thuiswerken is ook hier het devies. Het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, gevestigd in toren A van het WTC, is eveneens dicht. U kunt ons momenteel dus niet bezoeken. Wilt u toch contact? Bel of mail ons dan. We blijven bereikbaar.

Geef uw mening

Rutger

De Compananny op de Zuidas is geopend. En in Amsterdam UMC, locatie VUmc, wordt keihard gewerkt! Dat had ook wel gemeld mogen worden. Dat laat maar weer eens zien wat de belangrijkste sector van de Zuidas is.

redactie

Bedankt Rugter, wij hebben de indruk dat we nog niet klaar zijn met berichtgeving over dit onderwerp. En in het Amsterdam UMC hebben de medewerkers op dit moment iets anders aan hun hoofd, die gaan we niet lastigvallen. Maar inderdaad: groot respect voor de met afstand belangrijkste sector van Zuidas.