skip to main content
19 nieuwe bijenhotels in Zuidas

Het was in de zomer van 2019 een van de winnende groene initiatieven, afkomstig van bewoner Ton Wagemans en zijn dochter Julie: de plaatsing van meer insectenhotels in Zuidas. In de week van 14 april 2020 bouwen we in rap tempo 19 van dit soort hotels, ontworpen door Aad Kruiswijk (rechts op de foto hierboven) en Willem van den Broek (links) van BureauAat. De hotels komen onder meer bij station RAI en station Amsterdam Zuid te staan.

Veel ervaring

‘Het bouwen van de hotels gaat snel hoor’, vertelt Van den Broek. ‘De hotels zelf zijn al gemaakt, evenals de palen waar ze op staan. We hoeven ze dus alleen in elkaar te zetten.’ Met name voor Kruiswijk zijn dit zeker niet de eerste bijenhotels die hij aanlegt. Uit zijn koker komt ook het kristalvormige dak van het hotel. ‘De ervaring leerde dat de hotels zo minder last hebben van natte weersomstandigheden, waardoor de ingangen voor de bijen droog blijven. Als ze nat worden, blijft het nestje achter de ingang niet intact.’

Bij de bijtjes vindt u de hotels. De afbeelding wordt groter door er op te klikken

Solitaire bijen

De bijenhotels zijn niet voor de welbekende honingbij, maar voor de solitaire bij. Zoals de naam van de laatste al doet vermoeden, leeft deze niet in een groep. Van den Broek: ‘Mensen die langs de hotels lopen hoeven dus niet bang te zijn dat ze achtervolgd zullen worden door een bijenzwerm.’ Kruiswijk: ‘Sowieso blijft de solitaire bij maar even hangen bij het hotel. Hij haalt eerst stuifmeel op in een straal van 200 meter, dat hij samen met een larfje in één van de hotelkamers stalt. Meestal herhaalt dit proces zich zo’n 7 keer, zodat er uiteindelijk 7 larfjes in één kamer liggen. Daarna ‘metselt’ de bij de ingang dicht.’ Van den Broek: ‘Aangezien de hotels uit zo’n 540 kamer bestaan, komen er een seizoen later heel wat nieuwe bijtjes uit het hotel.’

Drachtplanten

‘Het is voor de komst van de bijen wel van belang dat er in een straal van 200 meter van het hotel drachtplanten te vinden zijn’, vervolgt Van den Broek. ‘Dit zijn planten die in de vorm van nectar en pollen voedsel en bouwstenen – zoals het stuifmeel voor de bijennestjes – leveren aan insecten en waarbij de insecten ook weer het stuifmeel van de plant verstuiven.’ Denk bijvoorbeeld aan margrieten, heesters en paardenbloemen. Deze zijn onder meer te vinden in het Beatrixpark en de gemeente plaatst ze zelf ook in de buurt van de 19 bijenhotels, die straks over de hele Zuidas verspreid staan.

De hotels bestaan uit drie palen met elk zo'n 180 kamers

Zelf zien

Als de hotels geplaatst zijn, zit het werk van Kruiswijk en Van den Broek erop. ‘Dat is het mooie aan zo’n hotel. Je helpt de natuur een handje en daarna nemen de bijen het over’, zegt Van den Broek. ‘Daarbij blijft eikenhout lang en stevig staan.’ Hoe goed de hotels bezocht zijn, kan iedere voorbijganger straks zelf zien. Kruiswijk: ‘Als de gaatjes nog hol zijn zitten er geen larven in, als er een natuurlijk muurtje voor zit zijn de kamers bezet. Duidelijker kan het niet.’ Als het weer mag, volgen we de bijenroute met de initiatiefnemers en horen we of ze tevreden zijn over de uitvoering van hun idee.

Geef uw mening