skip to main content
Duurzaamheidsverslag Zuidas 2019 verschenen

Het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2019 geeft niet alleen een beeld van wat er is gebeurd. ‘Het dient ook als monitoringsinstrument om duurzame ambities te toetsen’, zegt Tom van Es, programmamanager duurzaamheid van Zuidas. ‘Bovendien willen we met dit verslag kennis delen en andere organisaties en bedrijven inspireren.’

Vaker op de agenda

Het is de achtste keer dat het duurzaamheidsverslag verschijnt. Wijkt de editie van 2019 erg af van die in 2012? Van Es: ‘Je ziet gelukkig dat duurzaamheid steeds vaker op de agenda staat. Meer dan vroeger willen organisaties bekend staan om hun duurzame beleid en met duurzaamheid worden geassocieerd. Dat leidt dus tot steeds meer initiatieven, een teken dat we op de juiste weg zitten.’

Dit is het eerste Duurzaamheidsverslag Zuidas dat alleen digitaal wordt gepubliceerd, wat 430 kilo papier bespaart

Restafvalvrij

Een in het oog springend initiatief is bijvoorbeeld het Zero Waste Zuidas project, waarin 27 bedrijven zich hebben gecommitteerd aan het restafvalvrij maken van Zuidas in 2030. ‘In 2019 zijn de eerste stappen gezet. Wat ik mooi vind, is dat dit project tot stand is gekomen zonder wettelijke verplichting. Bedrijven en organisaties zoeken zelf de samenwerking op.’

Kleinere initiatieven

Ook kleinere initiatieven zijn in het duurzaamheidsverslag opgenomen. ‘Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat al zijn wegwerpbekers heeft vervangen voor recyclebare exemplaren, een bedrijf dat alle plastic flesjes in de ban heeft gedaan en een organisatie die alle lampen heeft vervangen door Ledverlichting. Het hoeft niet altijd om de grote gedragsveranderingen te gaan, kleinere initiatieven kunnen net zo inspirerend zijn.’

Artist impression van The Pulse

Duurzame stadsbiotoop

Het verslag besteedt ook aandacht aan een in het oog springend duurzaam concept. Dit jaar is dat gebouw The Pulse, van VORM Ontwikkeling. Van Es: ‘Dit wordt een duurzame stadsbiotoop met woningen, kantoren en voorzieningen. De The Pulse wordt volledig zelfvoorzienend en energieneutraal, waarbij de ene toren de andere toren van stroom voorziet. Op de begane grond legt de gemeente een park aan en tussen de torens komt een daktuin.’ De oplevering staat gepland voor 2023.

Thema’s

Van Es ziet ook een nieuw thema steeds vaker voorbijkomen. ‘Op het gebied van energie gebeurt nu veel. He gebruik van zonnepanelen was al langer in zwang, maar er zijn nu steeds meer gebouwen – zoals The Pulse – die energieneutraal ontwikkeld worden. Een andere belangrijke ontwikkeling is het streven om Zuidas aardgas vrij te maken. Dan maak je wel stappen.’

Bezinning

2020 staat volledig in het teken van (de gevolgen van) het coronavirus. Zal dit invloed hebben op duurzaamheidsinitiatieven die nu lopen? Van Es hoopt op positieve effecten. ‘Deze situatie kan juist leiden tot bezinning en nog meer initiatieven. Daarbij kan en mag niemand achterblijven als het gaat om bewust omgaan met energie, grondstoffen en CO2-uitstoot. We blijven samenwerken met de in Zuidas gevestigde bedrijven en organisaties. En we blijven hen faciliteren en ondersteunen.’

Lees hier het hele Duurzaamheidsverslag 2019.

Geef uw mening

Waterstoffietsen

Wilde waterstofstation voor fietsers beginen op de zuidas maar is af gekets door de gemeente ze geven liever subsidies aan e-fietsen met smerige accus.. wat green deal hahahaha