skip to main content
Horeca Zuidas start weer op

‘Natuurlijk ben ik blij, maar wel met een kanttekening’, steekt host van Market33 Marijn Koning van wal. ‘De sfeer krijg je in zo’n grote zaak door de mensen die er zitten. En laten we eerlijk zijn: die zijn er nog niet.’ Market33 biedt plek aan 10 kleine zaakjes die elk hun specialiteit hebben, van Thais, Vietnamees tot Mexicaans. ‘Gelukkig is nog geen van deze ondernemingen failliet gegaan en stonden ze gisteren allemaal paraat‘, vervolgt Koning. ‘We hebben elkaar natuurlijk wel gezien omdat we open waren voor take-away, maar het is nog leuker om mensen te ontvangen en een fijne middag of avond te bezorgen.’

Goede richting

De zaak is nu ook zo ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden, zonder dat het ongezellig wordt. Maar nu dus nog de klanten. Koning: ‘Probleem is dat wij het, zoals de meeste zaken in Zuidas, voornamelijk moeten hebben van de mensen die hier werken. En zolang die nog thuiswerken, wordt het voor ons moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat gezegd hebbende is de heropening voor gasten natuurlijk wel een stap in de goede richting.’

Even slikken

Even verderop in de Claude Debussylaan is De Nieuwe Poort gevestigd. Naast zalenverhuur zijn hier ook een bar en een restaurant te vinden, waar onder andere mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt werken. Algemeen directeur Frank Kruijswijk is gematigd positief. ‘De afgelopen tijd was wel even slikken. We zijn opengebleven voor take-away, maar storm liep het niet. Gelukkig hebben we vorig jaar goed gedraaid en hadden we wel wat reserves. Maar het zou fijn zijn als het weer wat drukker wordt.’

Voor in de boeken

Omdat alle beetjes helpen is het team van Kruijswijk de afgelopen maanden druk geweest met het vernieuwen van het terras. ‘Normaal zou je dat uitbesteden, nu deden we alles zelf. Ik moet zeggen dat dat ook wel een gevoel van saamhorigheid bracht. Er komen dus ook mooie dingen voort uit deze crisis.’ En de avond van 1 juni is er één voor in de boeken. ‘We hadden een reservering van een groep van 10 mensen die meteen het terras konden inwijden. Omdat ze niet uit hetzelfde huishouden kwamen hadden we allemaal tafeltjes van 2 gemaakt met 1,5 meter ertussen.’ Deze afstand deed zeker geen afbreuk aan de gezelligheid. ‘Na zo’n leuke avond weet je weer waar je het voor doet en dat geeft weer nieuwe moed.’

Geef uw mening