skip to main content
Deel polderdak verhuist van Zuidas naar De Pijp

Toen de Dakdokters in een mooie pitch met hun polderdak kwamen, waren zowel Amsterdam Zuidas als de Green Business Club Zuidas direct enthousiast. Ze stelden meteen een locatie voor: het dak van Old School, gelegen in de kop van zuidas aan de Gaasterlandstraat. Directeur Friso Klapwijk: ‘Super natuurlijk, maar door onze geringe praktijkervaring was het een proces van ‘learning by doing’. Inmiddels zijn we veel verder dan dat eerste prototype, maar het is heel mooi dat we destijds die kans kregen en we de werking in de praktijk konden tonen. Dat leverde uiteraard ook weer belangstelling op van andere partijen.’

Het dak is modulair opgebouwd en bestaat uit tegels van 40cm bij 60cm

Regenwater opslaan

Het speciale aan polderdaken is dat ze een verhoogde capaciteit hebben om regenwater op te slaan, vast te houden en vertraagd af te voeren. De regen wordt op het dak opgevangen in stuwtjes, die bestuurd worden door software. Klapwijk: ‘Ons computerprogramma zorgt ervoor dat de stuwtjes geleidelijk water door laten sijpelen naar het riool en de planten. Je creëert op deze manier een groene oase die zichzelf van water voorziet en tegelijkertijd zorg je ervoor dat er geen enorme plassen ontstaan na een heftige bui.’

De tegels worden op pallets gestapeld om zo makkelijk te verhuizen

Daktuinwandelingen

Inmiddels zijn de daktuin en het polderdak niet meer weg te denken uit Zuidas. Met enige regelmaat worden zelfs ‘daktuinwandelingen’ georganiseerd, zodat iedereen een kijkje kan nemen. Klapwijk: ‘Wij hebben ongeveer 10 dak- en poldertuinen in Zuidas aangelegd, waarvan het polderdak op het dak van het kantoorpand Vivaldi, aan de Antonio Vivaldistraat, waarschijnlijk het meest bekend is. Zuidas leent zich goed voor daktuinen en polderdaken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je werknemers groen bieden, zonder dat zij een stuk hoeven te lopen.’

Polder

‘Daarnaast vergeten mensen soms dat Zuidas eigenlijk een polder is waarvan het overtollige grond- en regenwater door het riool en bemaling moet worden afgevoerd’, vervolgt Klapwijk. ‘Als er in korte tijd veel regen valt, heb je daardoor sneller kans op overtollig water dat op daken en op straat blijft staan. Door een polderdak aan te leggen, heb je hier minder last van.’ Ook elders werken de Dakdokters aan polderdaken. In Nederland hebben ze er 25 geplaatst, in het buitenland 5. Er zijn nog eens 100 polderdaken in voorbereiding.

Goed weer voor een daktuinverhuizing

Voedselbank

Terug naar de verhuizing van het dak, ingegeven door de sloop ofwel renovatie van Old School. Hoewel het systeem niet meegaat, zal van het 5.000 vierkante meter tellende plantoppervlakte, zo’n 135 vierkante meter verhuizen naar het dak van de voedselbank in De Pijp. Een ander deel gaat naar het dak van Xpositron in Amsterdam West. Klapwijk: ‘Helaas zijn de daken van zowel de voedselbank als Xpositron niet geschikt voor het systeem van het polderdak, omdat hun draagkracht niet groot genoeg is.’ Gelukkig zijn de daken wel geschikt om een grote hoeveelheid planten te stallen. ‘Het is toch mooi dat deze nu een tweede leven op een ander dak krijgen. Het is dan ook een verhuizing waar we als Dakdokters graag bij zijn om te begeleiden.’

Geef uw mening

hans

Als er nog over is van dit polderdak dan weet ik nog een goede locatie om deze een tweede leven te bezorgen: Op de garageboxen in de Roersrtraat (bereikbaar op nr 56). Eigendom van Stadsgenoot. Hier is een geschat dak oppervlakte van minimaal 100m2 ter beschikking. Een perfecte plek. En dan zijn de omliggende bewoners het vreselijke uitzicht op dat zwarte dak tenminste ook kwijt. Succes, hoop dat dit lukt.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Hans, ik heb het voor je nagevraagd, maar er is helaas niets meer over van het dak ...

Fred

Heb het ontmantelen van nabij beleefd, een en al onkruid en dat wordt van het een dank naar het andere verplaatst , wat kost dit wel niet ,dat geld kan beter gebruikt worden voor nuttige zaken rondom de Kop van Zuid ! Overigens het is wachten op algehele sloop van dit foei lelijke gebouw

Henk

Fred ben je je pilletje weer vergeten?

Sicco

Wordt het hele polderdak nou weggehaald? Zo ja, waarom? En komt er dan weer een groen/polderdak op dezelfde plek terug?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Sicco, het hele polderdak is van Oldschool afgehaald en geplaatst op het dak van het gebouw van de voedselbank. Dit is gebeurd om het behoud van het polderdak zeker te stellen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat er op termijn met Oldschool gaat gebeuren. Oldschool staat op de planning om gesloopt te worden om plaats te maken voor woningbouw. Tegen dit besluit loopt nog een beroepsprocedure. Mocht Oldschool uiteindelijk niet gesloopt worden, dan moet het flink gerenoveerd worden om weer goed te kunnen gebruiken. In beide gevallen zou het polderdak dan niet kunnen blijven.

Maria

Ach ja.

Paul van Ruitenbeek

Waar kan ik lezer wanneer er weer een dakwandeling is? Of kan je deze ook alleen lopen?

redactie

Beste Paul, Op dit moment staan er geen 'dakwandelingen' in de planning. Alleen lopen gaat helaas niet. Zodra er weer iets wordt georganiseerd (door ons of bijvoorbeeld door de Green Business Club Zuidas), dan laten we dat via deze website weten.