skip to main content
Plannen brug De Boelegracht gepresenteerd

Het ontwerp voor de brug is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Martijn Sandberg die eerder werk maakte voor het Olympisch Kwartier, het Kraaipanplein en woontoren De Zilverling. Als het ontwerp gerealiseerd wordt, ligt er straks een kunstwerk met een gouden glans over de De Boelegracht van 26 meter lang, 2.04 meter breed en met een brugleuning van spijlen en figuratie van 1.20 meter hoog.

Locatie hofje Gershwin

Techniek en beeldtaal

Het ontwerp voor de brug over de De Boelegracht bevat in eerste instantie een verbinding over de gracht die rekening houdt met bijvoorbeeld onderhoud, schommelingen door wind en veiligheid voor de gebruikers. Het technische gedeelte is ontworpen en zal uitgevoerd worden door Haasnoot Bruggen. Hier heeft Sandberg zijn eigen beeldtaal aan toegevoegd, die zich kenmerkt door taal, typografie en het gebruik van materialen als steen, staal, beton en klinkers. Met het ontwerp brengt Sandberg een ode aan de publieke kunst én aan de brug als bouwkundig fenomeen. De spijlen van de brug worden uitgevoerd in goudkleurig staal waardoor het onvermijdelijk is dat elke beweging op de brug terug te zien is in de weerspiegeling van het water. Sandberg: ‘Het is spelen met licht, reliëf en schaduw. Tegelijkertijd is de brug een knipoog naar de kunst en blijft het altijd wat de kijker er van maakt.’

Aanlanding van de brug tussen Op Zuid en The George

Initiatief van BPD en AM

Het plan om een kunstwerk te realiseren in de omgeving van The George dateert van ruim anderhalf jaar geleden en is een initiatief van de ontwikkelaars BPD en AM, die in de bouwcombinatie Zuidschans dit kunstwerk aan de omgeving schenken. Aangezien er herhaaldelijk vanuit de omgeving gevraagd is om een brug, ontstond al snel het idee om de kunstopdracht te koppelen aan de realisatie van een voetgangersbrug, waardoor Zuidas een extra aansluiting heeft met Buitenveldert. ‘Wij voelen ons als gebiedsontwikkelaars niet alleen verantwoordelijk voor de realisatie van kwalitatief hoogwaardige gebouwen, maar ook voor de leefomgeving’, vertelt Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur van BPD. ‘We hebben hier te maken met een bijzonder ontwikkelingsgebied waarbij wij een extra kwaliteit wilden toevoegen aan de openbare ruimte bij The George. Dat is wat wij de gemeente en de bewoners en gebruikers van het gebied willen aanbieden met deze brug. Het kan de kwaliteit van wonen en werken in Zuidas en de verbinding met Buitenveldert alleen maar versterken.’

Bewoners aan het woord

Tot zover de achtergronden. Wat vonden de buurtbewoners gisteren van het ontwerp? Anneke de Jong, Amsterdam Zuidas: ‘Op 1 juli vond er eindelijk weer een ‘echte’ inloopbijeenkomst plaats, waarbij de corona maatregelen natuurlijk goed werden nageleefd.’ Er waren circa 35 buurtbewoners aanwezig in Zuidwende, de locatie waar omwonenden hun mening konden geven. Naast groot enthousiasme voor de brug en het kunstwerk van Sandberg waren er ook bewoners die de brug overbodig vonden. ‘Dat is ook het mooie van een mening kunnen geven; niet iedereen juicht onze plannen toe. Het was leuk om te zien dat er flink gediscussieerd werd over de voor- en nadelen van een extra verbinding.’ De omgevingsvergunning voor de brug wordt waarschijnlijk in september aangevraagd. Het staat dan iedereen vrij om een positieve of negatieve zienswijze in te dienen. Houd voor data deze site in de gaten.

Geef uw mening

Denise

Waar is de brug?

Caroline de Vries

Beste Denise, Eind mei hebben we op deze site een update geplaatst. De plaatsing van De Kunstbrug stond gepland voor die maand, maar de vergunning voor het mogen aanbrengen van funderingspalen in de De Boelegracht en het inhijsen van de brugdelen is nog niet verleend. We weten daardoor nog niet wanneer de werkzaamheden -die ongeveer vijftien werkdagen gaan duren- worden uitgevoerd. Duidelijk is wel dat dit niet meer voor de bouwvak zal zijn. Zodra de planning bekend is, wordt dit met de omgeving gecommuniceerd.

menno

waar is de brug

Caroline de Vries

Beste Menno, de brug komt in het verlengde van de Rosy Wertheimstraat.

Rianna

Is in het ontwerp rekening gehouden met mensen met een beperking in brede zin en de Lokale Inclusie Agenda in overleg met ervaringsdeskundigen?

Martijn de Potter

mooi! hoe meer verbinding van het wat geisoleerde 'eiland' Zuidas met de rest van de stad des te beter.

Monique Disselhoff Gribnau

Zijn die (lelijke) pijlers onder de brug wel nodig, aangezien er alleen voetgangers over mogen?

Rutger

mijn ervaring met de twee voetgangsbruggen over het Amstelkanaal (achter de oude British School en achter het Spinoza lyceum) is dat er ook veel fietsers overheen rijden. Dat zal hier ook gebeuren. Wellicht is het beter om het dan maar gewoon zo in te richten dat fietsers er ook gebruik van kunnen maken?

Caroline

Beste redactie, Ten eerste de beste wensen voor 2022! Het kan zijn dat ik niet goed kijk en lees, maar ik ben opzoek naar de status mbt de voetgangersbrug. Deze zou 2021 klaar zijn maar er is nog geen brug. Ben erg benieuwd naar de planning voor de komende tijd. Mvg

Minke | Amsterdam Zuidas

Beste Caroline, bedankt voor je bericht. De bouw van de voetgangersbrug (ook wel bekend als de Kunstbrug) is door allerlei oorzaken vertraagd. Ik kan me goed voorstellen dat je dat jammer vindt en er vragen over hebt. Fijn dat je ze stelt. Voorop staat dat de brug er zeker komt. De Omgevingsvergunning is inmiddels aangevraagd. Als nu alles volgens plan verloopt, verwachten we dat de bouw in januari 2023 kan starten en de brug medio 2023 geopend kan worden.

Pieterse

Ik vraag mij af waar deze brug uitkomt, in een weiland? Dit plaatje is niet de uiteindelijke werkelijkheid? Worden wij weer bedrogen door ons Bestuur?

Redactie

Beste Pieterse, de afbeeldingen zijn schetsen. Op de bovenste foto (van anderhalf jaar geleden) zie je bouwketen op de plek waar de brug moet komen. De brug moet de De Boelelaan verbinden met de inmiddels ingerichte Rosy Wertheimstraat.

Paul

Het is al een tijdje stil over dit thema: de brug zou in 2e kwartaal gerealiseerd worden. Of heb ik iets gemist?

Cyrilla

Jammer dat ik niet geïnformeerd ben over de inloopbijeenkomst. Een voetgangersbrug prima, maar dat goud? Ik snap de relatie met luxe, maar matcht het met de kleur van de rode stenen en het rode gebouw George? Ik betwijfel het.

Lars

@23 juli 2020 | 18:48 Amsterdammer Dus omdat mensen het niet nodig vinden om elke 50 meter en brug neer te gooien zouden zij niet aan anderen denken? Zullen we anders elke 30m en brug bouwen of misschien wel beter... die gracht helemaal dempen? Of gewoon alle grachten dempen! Dan kunnen we overal gezellig lopen. Of houden we dan weer geen rekening met mensen die wel van water houden? Verwarrend allemaal zo een samenleving.

Amsterdammer

Lars, hoe oud ben je?

Anja

Het klopt. Verhuurder IEF Capital wil de plint op deze hoek gaan verhuren aan mcDonalds Nederland bv, er ligt een aanvraag voor een terras en gevelreclame. Karakter in de plint zou ik een bedrijf als mcDonalds niet willen noemen, het heeft eerder (grote) gevolgen voor de leefomgeving van de Zuidas.

Kim | Amsterdam Zuidas

@Johan, @H. Danger, @Catharine Er is inderdaad een waarborgvergunning aangevraagd, de beslistermijn hiervan is vorige week met 6 weken verlengd. Zo'n aanvraag wordt door de omgevingsdienst in behandeling genomen, eventuele vragen kunnen het beste via <a href="https://mozardloket.odnzkg.nl/mozard/!suite09.scherm1089?mWfrs=3348543&mNch=vou1tug2x7" rel="nofollow">dit formulier gesteld worden</a>.

Catharine

Inmiddels is duidelijk dat er een mcCafe èn een mcDonalds gaan komen in de twee plinten op hoek Gustav Mahlerlaan/Rosy Wertheimstraat. Zo zonde om een hier “vreetschuur” te krijgen, om maar niet te spreken over de overlast, het is bekend dat mcDonalds tot middernacht en soms nog later open is . Ik hoop dat we hier nog iets tegen kunnen doen.

Johan

Komt er een McDonalds op de hoek Rosy Wertheimstraat/ Gustav Mahlerlaan? Waar staat dat?

Theo

Mooie timing vind je niet om dit plan in de vacantieperiode bekend te maken? Toch veel mensen weg, de stad of het land uit en niet zo bezig met gemeenteplannen.

Noam

Ouwe zeikerds. Het is toch heerlijk als er een Mac komt waar je na het drinken van een biertje nog even lekker een burger tot je kunt nemen. Afgezien van het feit dat in het bestemmingsplan van de locatie al horeca aangeduit stond en men dus daarvan al op de hoogte was toen ze daar het huis kochten. Het zal de leefbaarheid overigens alleen maar ten goede komen.

Catharine

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2020-185551.html Zie hier. McDonalds wil zich gaan vestigen op Gustav Mahlerlaan/Rosy Wertheimstraat.

H. Danger

Daar ben ik ook benieuwd naar. Kan er niets over vinden en het lijkt me ook sterk dat zo'n vreetschuur in het bestemmingsplan past.

E.G.Ruijgrok

Geweldig als de brug er komt !!

Noam

Helemaal mee eens! De bereikbaarheid naar het gelderlandplein wordt hierdoor een stuk beter.

Ruben

Een brug is een welkome toevoeging!

Christine Capel

Én én, zou ik zeggen. Én een rigoureuze opknapbeurt van de Lex van Deldenbrug én een mooie nieuwe voetgangersbrug. In het verleden is diverse malen geklaagd over het onderhoud aan de LvD-brug, maar kennelijk is het onmogelijk om die lichtjes langs het fietspad te laten werken. Doe daar toch iets aan! Maar het ontwerp voor de voetgangersbrug ziet er veelbelovend uit.

Jacob Schipper

Goed idee. Verbetert de bereikbaarheid voor voetgangers. En juist de kleinschaligheid vind ik wel prettig. En als het er dan ook nog mooi uitziet. Niks mis mee.

Dhr. mr R.J. Taling

Ook ik begrijp een extra brug niet. Op een enkele tientallen meters ligt reeds een brug. Deze kan enig onderhoud goed gebruiken en wellicht nog wat extra bomen op het aangrenzende plein (tussen Crown Plaza en het Miles building) alsmede in de George Gershwinlaan om en verkoeling en een aangenamer windklimaat te realiseren.

Peter wessels

Wel een beetje HEEL ERG SMAL !

Ed

Zeer geschikt. Verbinding met oud en nieuw bouw top. Gelukkig ook nog geschonken dus kost niets... En de bereikbaarheid voor jong en oud wordt hiermee goed geaccentueerd! De vlonder tegenover de George vind ik niet zo geschikt maar dat is maar een mening... Jammer dat in dit artikel enkel The George genoemd wordt en woongebouwOpZuid wordt terwege gelaten want samen gaan ze naar deze brug uitkijken!

Monique

De button “Nee” doet het niet! Alleen “ja”.

Theo

Autocorrectie....... geeft een vertekend beeld

Theo

Dit is inderdaad een aparte functionaliteit. Beetje raar, je wil op nee drukken en er gebeurt niets. Dan denk je ik druk op ja om te kijken of het wel werkt en ja hoor, het werkt en meteen een ‘ja‘ erbij. Slim gedaan en geestvermogens vertekend beeld. @zuidas redactie, haal dan de ONmogelijkheid om op NEE te drukken weg! Zou ik zeggen.

Kim | Amsterdam Zuidas

@Monique, Er is inderdaad, net als bij bijvoorbeeld Facebook - geen 'niet leuk' knop. Dan hoef je dus niets aan te klikken, of je laat een reactie achter zoals nu. ;-)

Roland

Een design voetgangersbrug die ons bovendien geschonken wordt: OK. Maar dan moet ie duidelijk verboden worden voor fietsers om nog te zwijgen van scooters. Kom daar maar eens om in Amsterdam..

Kim | Amsterdam Zuidas

@Roland, Hij wordt inderdaad zo aangelegd dat het een voetgangersbrug is. We zullen dit in het ontwerp zo duidelijk mogelijk maken. Toch zullen er altijd mensen zijn....

Adri

het is juist fantastisch zo'n voetgangersbrug die zorgt voor een verfijning van het voetgangersnetwerk, want door de grootschalige bouwblokken komt het verblijfsmilieu van de voetganger al genoeg in de verdrukking. Een uitgekiend ontwerp kan gemakkelijk de koeriers weerhouden.

Bert Bus

Mooie brug die een geïsoleerd gebied ontsluit. Ik vermoed een voetgangersbrug die hopelijk niet door rondscheurende pizzakoeriers zal worden verpest.

Denise

Stedebouwkundig gezien is deze brug een prima aanwinst in de verbinding tussen buitenveldert en de Zuidas. Zeker voor bewoners met n lichamelijke beperking, ouderen en gezinnen met kleine kinderen. De Zuidas wordt hiermee nog beter geintegreerd in de stedelijke structuur van Amsterdam Zuid en Buitenveldert

Lars

Er is toch (ondanks nu al merkbare verzakkingen) een mooie brug 50m verderop op de George Gershwinplein die de Zuidas verbind met Buitenveldert. Zie niet echt een meerwaarde van nog een brug. Maak dan iets dat echt kenmerkend is voor de Zuidas.

Amsterdammer

Kijk verder dan je neus lang is en niet alleen in 'jouw straatje'. Dat jij blijkbaar goed en om kunt/wilt lopen wilt niet zeggen dat anderen dat ook kunnen. FF iets meer ook aan andere denken ... ik weet het, het is schijnbaar moeilijk om rekening te houden met anderen maar zo hoort dat in een SAMENLEVING! Begrijp je nu wel de meerwaarde?

Noelle

Helemaal eens. Er ligt 50 meter verderop een van oorsprong mooie brug, die helaas door beschamend achterstallig onderhoud aan het vervallen is. Of is dat de oplossing? iets nieuws en het oude laten verpauperen. Zo'n mooie brug die met een mooi feest is geopend verzakt zowel op de brug als langs de vier hoeken, alle lampjes langs het fietspad zijn stuk: misschien daar geld in stoppen ipv in iets nieuws? Zonde van het geld om iets nieuws te realiseren waarvoor dan waarschijnlijk ook weer geen geld is voor onderhoud.

Hans

Sluit me ook bij Lars aan: wat een verspilling van geld om een niet-bestaand probleem op te lossen. Behalve via de brug bij het Gershwinplein kan je aan de andere kant via de Beethovenstraat de Boelegracht over. De enigen die hier wat aan gaan hebben zijn de maaltijdbezorgers die nog sneller naar de geplande McDonalds op de hoek Mahlerlaan/Rosy Wertheimstraat.

Martin

Sluit mij volledig aan bij Lars. Wat een onzin, 50 meter verder ligt een brug. Steek het geld in meer GROEN in de buurt, minder steen, beton, én dood hout.