skip to main content
Sluitstuk werk rondom station RAI van start

De andere, grotere, werkzaamheden bestonden uit de renovatie van het station zelf dat in mei 2020 gereed was, en de aanpak van het gebied rondom het nieuwe hotel nhow vlak bij de RAI. Ook werd het tunneltje onder de Europaboulevard aangepakt, waarbij alle paden werden recht gelegd waardoor er een veiliger en overzichtelijker situatie ontstond. ‘Omdat een gebied altijd in ontwikkeling blijft, is het nooit helemaal af. Wel zijn we voor de komende jaren een heel stuk op weg’, zegt De Groot.

Het OV blijft gewoon rijden

Overzichtelijk geheel

Het werk dat de komende zes weken op de planning staat, bestaat uit het op orde brengen van het gebied dat zich direct rondom het station en de nieuwe fietsenstalling bevindt. De Groot: ‘Het ziet er op dit moment niet zo netjes uit omdat er nogal wat hoogteverschillen zijn en er bijvoorbeeld een zebrapad op een voetpad geschilderd is. Door opnieuw te betegelen en te belijnen maken we hier weer een overzichtelijk geheel van. Aan de ene kant heb je dan straks nieuwe bestrating die aansluit op het station en de stalling, aan de andere kant sluit het aan op het nieuw aangelegde groene design rond hotel nhow.’

Half augustus zijn we klaar

Werk in de zomervakantie

Wat voor het oog ook een verschil zal maken, is het weghalen van alle fietsenrekken rondom het station. De Groot: ‘Er is nu natuurlijk een mooie en grotere stalling, dus dan kunnen mensen daar hun fiets kwijt. Het voordeel is dat deze ook nog bewaakt wordt en de eerste 24 uur gratis is.’ De werkzaamheden zullen voor het merendeel op doordeweekse dagen uitgevoerd worden. Om reizigers zo min mogelijk tot last te zijn vindt dit werk plaats in de zomervakantie en verwachten we half augustus klaar te zijn. Het station is te allen tijden bereikbaar en ook tram 4 en bus 62 rijden hun normale dienstregeling. Als fietser of voetganger kunt u langs het werk, al moeten fietsers wel even afstappen.

Geef uw mening

Maarten

Beste Renske. Dit fragment uit een stuk uit februari geeft geen antwoord op mijn vraag. Ik informeerde naar de tramlus, die wordt in dat stuk niet genoemd. Ten tweede wordt daar gesproken over een voetpad bij Van der Valk dat 'rond het voorjaar' begaanbaar zou zijn, maar het is nu zomer en er is in die hoek niets veranderd. De vervolgvraag is wanneer dat wel gebeurt.

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Maarten, Ik heb het voor je nagevraagd. De planning is dat in november wordt begonnen met de aansluiting van het voetpad bij het Van der Valk Hotel naar het station. De trambaan is recent opgeknapt, dit was technisch noodzakelijk voor de bedrijfsvoering van het GVB. De binnenruimte hoort bij een groter geheel wat onderdeel is van het fiets en voetpad ten westen van de Europaboulevard. Dit zit nu nog niet in de scope.

Maarten

Wordt ook het gebied rondom de tramkeerlus opnieuw aangelegd? De keerlus is nu een kale tegelvlakte - een kans voor vergroening lijkt me. Verder staan er daar hekken in de hoek bij het nieuwe Vd Valk, wanneer wordt het hier afgemaakt? Komt er water of een brug of iets dergelijks?

Renske van Bers

Beste Maarten, geef ik hiermee antwoord op uw vraag? Dit komt uit een artikel dat ik eerder schreef: Wat kunnen omwonenden binnenkort zien van de werkzaamheden? ‘We plaatsen nu het hekwerk bij Zorgvlied en we zijn in de Domenico Scarlattilaan, voor EMA, al een heel eind op weg met de nieuwe inrichting. Wat mensen de komende maanden nog meer kunnen merken is de aanleg van een voetpad vanaf de Tomasso Albinonistraat, voor het hotel Van der Valk, naar station RAI. Dit is een nieuwe pad, dat eerder niet bestond. We verwachten dat dit pad begaanbaar is rond het voorjaar als Van der Valk ook zijn deuren opent. Daarnaast zullen we de komende tijd het fietspad aan het Barbara Strozzilaan voorzien van een nieuwe laag asfalt. Omdat we gefaseerd werken lijken het op het eerste gezicht misschien allemaal kleine werkzaamheden, maar dit is het begin van een grote transformatie van de openbare ruimte van dit gebied.’ Groet Renske, Zuidas.nl

Fred

Weer een lange tijd met ellende , had dit eerder gemeld ..? Of zet er een bord met informatie , maar zal wel weer met de nodige Vergunningen geregeld moeten worden ? En er is nog bouw vacantie ,dus 3wkn vertraging ,

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Fred, juist om overlast voor grote groepen reizigers te voorkomen, doen we dit werk in de zomervakantie, dus geen drie weken vertraging ;). Het station en de stalling zijn voor iedereen bereikbaar.

Aron

Is er een tekeningetje beschikbaar? Ik ben wel benieuwd. Wat ook zou helpen voor de beleving is de viaducten indirect aanlichten vanaf het dak van de nieuwe stationshal. Mooie natuursteentjes of niet, het blijft toch een beetje een donker gat daar.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Aron, we hebben voor dit werk geen impressies laten maken, maar binnenkort kun je het eindresultaat live bewonderen!

Anton Wesselingh

En graar weer gewoon een brievenbus voor het station, die zijn op te grote schaal in de buurt weggehaald.