skip to main content
McDonald’s gaat praten met bewoners

‘Graag willen we medio september in ieder geval de dialoog aangaan met het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van The Gustav’, bevestigt Eunice Koekkoek, woordvoerder McDonald’s Nederland. ‘Om kennis te maken en hopelijk wat zorgen weg te nemen. Onze ervaring is dat we er meestal samen wel uitkomen door te luisteren en door wederzijdse wensen te respecteren.’

Eigenaar

Bewoners proberen al geruime tijd in gesprek te komen met de eigenaar van de plint (de begane grond van het wooncomplex), IEF Real Estate Services. Tot nu toe zonder succes. ‘We waren deze zomer inderdaad slecht bereikbaar’, verontschuldigt Parham Jadidi zich namens IEF. ‘We zijn een klein bedrijf en waren op vakantie. Er was geen kwade opzet bij. Het is natuurlijk vervelend dat er bewoners zijn die de komst van een McDonald’s ongewenst vinden. Overigens hebben wij ook van bewoners en mensen die in Zuidas werken gehoord dat ze er wel blij mee zijn.’

Beneden de ruimte waar het nu om gaat

Horeca categorie 1

Al in 2012, toen Zuidas nog vrijwel onbewoond was, stemde de gemeenteraad in met het bestemmingsplan voor het gebied ten zuiden van de Mahlerlaan. Dat plan staat horeca in categorie 1 toe. Het gaat dan om horeca als traiteurs, ijssalons, restaurants en fast foodleveranciers. Inmiddels zijn we 8 jaar verder en is dit deel van Zuidas gebouwd. Met de komst van bewoners, kwamen vanzelfsprekend ook meningen mee.

Kleine retailers

The Gustav behoort tot de laatst opgeleverde wooncomplexen, waarvoor op de begane grond nog een exploitant werd gezocht. De komst van McDonald’s stuit op verzet. Niet alleen bij bewoners van The Gustav. ‘Ik had hier liever een groenteman of vishandel gezien. Zaken die bijdragen aan een fijne woonbuurt’, zegt Katja Mali die in appartementencomplex Intermezzo woont. ‘In de media wordt nu gedaan alsof mensen die in Zuidas wonen allemaal snobs zijn, die niet kunnen leven met de komst van een fastfoodzaak. Ik herken mezelf niet in dat beeld. Ik heb niets tegen de McDonald’s – ik ben dol op de milkshakes – maar vind juist deze plek niet geschikt, omdat je hier de meeste bewoners van Zuidas vindt. Het wordt hier net leuk en leefbaarder met de komst van zaken als het bakkertje Noé, de nieuwe opticien XO Optics en bijvoorbeeld Leonidas. Wat mist zijn meer kleine retailers.’

‘Gemiste kans’

Jelle Westervaarder sluit zich hierbij aan. Hij woont wel in The Gustav, boven de geplande McDonald’s. ‘Als de Mac op een andere plek in Zuidas zou komen, onderin een kantoorgebouw, dan zou ik daar minder moeite mee hebben. Maar in een woonwijk? De McDonald’s is meestal tot laat open, tot 3 uur ’s nacht in het weekend en doordeweeks tot 01.00 uur. In een uitgaansgebied of op een bedrijventerrein is dat geen probleem, maar hier wel. Het is in deze buurt ‘s avonds en in het weekend juist rustig en dat willen we graag zo houden.’ Westervaarder vindt het jammer dat IEF Real Estate Services niet reageerde. ‘Een gemiste kans. Ik weet zeker dat er passender partijen in deze locatie geïnteresseerd zijn. Een HEMA is bijvoorbeeld heel welkom. Of een horecazaak die een functie heeft voor bewoners, die gezelligheid meebrengt en bijdraagt aan het buurtgevoel.’

Geef uw mening

Bewoner

Misschien ten overvloedde, maar voor de goede orde: bewoners hebben nog steeds niets gehoord van de Mac Donalds. Men praat helemaal niet terug, en heeft nog steeds niet gereageerd op onze simepele vragen over hoe & wat. We weten nog steeds niets over de plannen.

Johan

Voordat de bewoners het kochten wisten ze al dat er plan was voor horeca in categorie 1. Vandaar dat deze bewoners tegen een zeer lage prijs een appartement in dit complex hebben kunnen kopen, part of the deal. En waarom zou een cafe erger zijn dan een McDonalds? Ik woon zelf ook op de zuid-as en zie de McDonalds als een verrijking! Ouwe zeurpieten zijn het ook. Het is toch heerlijk dat je in de avond alleen de lift naar beneden hoeft te pakken om je burger te scoren? Come on peope, live a little.

Roy

Groot gelijk hoop dat er ook snel vestiging van de bulldog komt kunnen ze nog meer janken

Jan

Total agree !!!!

Denise

Hoe is de status nu van de McDonalds plannen? Weten jullie al meer?

Boeroe

Vergunning is door stadsdeel Zuid goedgekeurd. Mc Donald gaat er dus komen. Staat een stuk erover online (het Parool)

Hans

KFC is ook in nieuw west. Dat is ook woonwijk. Mensen is zo zuur !!!

Katie

Nee hoor, KFC staat daar op een bedrijventerrein.

Willem

ik denk dat mensen zo speciaal zijn om over andere mensen te oordelen. bijvoorbeeld seksualiteit of hamburgerminnaar. wat is er mis met een burger, dit is een vrije markt, mensen hebben het recht om dingen te doen volgens de wet, ze verkopen niet iets dat volledig in strijd is met de wet. ik zou zeggen dat ik het niet erg vind hier met een mcdonald te komen. omdat mensen er ook baat bij kunnen hebben. tegenwoordig denken mensen alleen aan zichzelf. denk alleen aan hun appartement geluiden geluid. Ik heb niet veel geld, ik kan geen bio-diner aanbieden in Zuidas. ik heb hier liever een Mcnonald en het is gemakkelijk om een menu te krijgen. ik vertel gewoon mijn mening erover.

Daniel

Ik heb geen last van MCDonald

Peter

Niet alleen bewoners van de Gustav gaan last hebben van de McD. Omliggende panden zoals Xavier en the George gaan hier ook last van krijgen. McD is vooral in de avond een broedplaats voor jongeren en zwerfafval. Iets wat prima kan langs de snelweg of op een industrieterrein. Maar zeker niet in woonwijk waar voornamelijk gezinnen wonen.

Daniel

Klopt, als u de bouwtekeningen bekijkt van wat mcD van plan is (zijn nu openbaar) en de openingstijden leest (18 tot 20 uur per dagen geopend), dan is het zeer ingrijpend voor de straat, de bewoners van The Gustav en de omliggende panden.

Peter

Niet alleen bewoners van de Gustav gaan last hebben van de McD. Omliggende panden zoals Xavier en the George gaan hier ook last van krijgen. McD is vooral in de avond een broedplaats voor jongeren en zwerfafval. Iets wat prima kan langs de snelweg of op een industrieterrein. Maar zeker niet in woonwijk waar voornamelijk gezinnen wonen.

Fred

Is er nu al een gesprek met de bewoners, investeerder en McDonald's geweest?

Daniel

Ja, is er kort geweest in september, maar zonder resultaat. Het gaf de bewoners wel inzicht hoe ingrijpend de aanpassingen van mcD zijn aan het gebouw en de omgeving.

Redactie

Beste Fred, Er is inderdaad een gesprek geweest tussen de bewoners en McDonald's. Hoe het nu verder gaat, is ook ons niet bekend. De aanvraag is nog in behandeling bij stadsdeel Zuid.

Reelick

Moet je niet willen,die troep van McD. Beter een Bio restaurant of winkel.

Daniel

Zuidas krijgt geen gehoor bij hamburgerketen. Een klassieke fout binnen de crisiscommunicatie is onzichtbaar leiderschap. https://crisistijd.nl/crisis/zuidas-krijgt-geen-gehoor-bij-hamburgerketen/

Denise

Voor mij was Zuidas ook een hele bewuste keuze,’ zegt Bernhard met een lach van oor tot oor. ‘Ik ben manager bij OVG Real Estate en woon hier letterlijk tussen onze projecten. Ik praat bijvoorbeeld mee met de gemeente over de invulling van de ‘plinten’ met voorzieningen zoals winkels, maar ik heb ook als bewoner behoefte aan meer middenstanders in de buurt, zoals bijvoorbeeld een slager of een stomerij. Dat ik als professional én als bewoner een stem heb in de ontwikkeling van een gebied in opkomst vind ik geweldig!’ Dit wordt gezegd in een artikel hier van 7 sept 2017 door Bernard Kerkhoff die toen werd geïnterviewd als toekomstig bewoner van de Xavier. Hij zag wel een stomerij of slager in de plint........

Danny

Hi Danise, if you need stomerij or slager! Why you don’t come to gelderlandplein ?? Take your bike 5min you will be gelderlandplein. Let this place be Mx cafe. We need the burger !!!

Theo

Het wordt steeds curieuzer. McD heeft op het Mahlerplein een vergunning proberen te krijgen? Waar alleen kantoren boven zitten? Waarom toen niet gelukt? Waarom was daar weerstand? En wat NvW zegt, een hele unit afplakken omdat het een magazijn functie krijgt.... the Gustav is een gebouw met alleen woningen dus ik begrijp goed dat de bewoners maar ook omwonenden niet op een fastfood tent zitten te wachten. Op het station zit een Smullers zaak waar al fastfood te koop is. In een hoogbouw woonwijk met kleinschalige middenstand in de plint is een McDonalds gewoon niet een voor de hand liggende keuze. Ik hoop dan harte dat de advocaat die deze zaak bijstaat eenzelfde succes boekt als bij de Xavier die de FEBO met succes heeft geweerd.

Danny

Why you only think of zuidas. What about people live in buitenveldert?? We also need MCD. Why only zuidas . The people live closeby also like burger !!!!

Bert Bus

Misschien tijd voor een leuke kringloopwinkel. Of een andere leuk lokaal initiatief. Volgens mij zit niemand te wachten op dat smakeloze vreten van die imperialistische yanks.

Anja

Mooie suggestie van u! Maar verhuurder IEF Capital gaat voor maximale winst op lange termijn door de 2 plinten aan mcD te verhuren. 1 plint zal door mcD als opslag/magazijn/koeling worden ingezet en de ramen worden daarom voorzien van folie.

NvW

Waar ik zo benieuwd naar ben en waar je niemand over hoort:McD heeft al in het huidige Koetjes en Kalfjes een vergunning geprobeerd te krijgen, to trein/metrostation, alleen maar kantoren op die plek en niet gekregen. Om welke reden is de vergunning daar niet verstrekt en zou dat in een woongebouw waar ook nog eens de helft vd plint afgeplakt moet worden omdat die kant als opslag moet dienen, wel het geval zijn? Dat is toch vreemd? En dan in de binnentuin vd Gustav een terras tot 3 uur snachts? Terwijl ah Mahlerplein bij t station daar niemand last van zou hebben gehad. Maar goed, ik hoop op het letterlijk gezond verstand vd gemeente die zelf zo propageert om gezond te eten ipv vette meuk. Niet te bevatten als dit lukt. Febo. Iet in Xavier dan ook geen McD in Gustav.... er zit toch al n fastfood op de zuidas, de Smullers?

Catharine

Dit klopt. Huurder McDonalds heeft in 2019 inderdaad geprobeerd op het Gustav Mahlerplein te komen, maar door een advocaat van de bewoners en de ondernemers is dat niet gelukt. Verhuurder IEF heeft in 2019 geprobeerd de FEBO in de Xavier te plaatsen, door een advocaat van een van de bewoners is dat niet gelukt.

Danny

Waarom Mac Donald is niet van deze tijd. Snap ik niet. Ik ben wel fans van MC cafe ! Lekker !

Maria

Fast food is geen eten. Fast food is rommel. Obesitas, hart- en vaatziekten etc. zijn het gevolg.

Maria

Ik vraag mij af of het geoorloofd is dat 1 ondernemer 2 units kan gaan exploiteren? Is er geen clausule dat er 2 verschillende partijen deze moeten huren. Zelf zou ik liever zien dat er in de 1 een mooie groenten- en fruitzaak komt of een traiteur met mooie maaltijden. Als we naar het succes kijken van Bakker Noé en de Leonidas zaak dan zien we dat er mooie potentie zit in dit soort aanbod. Maar dan moet het er wel komen. Niet voor niets zijn La Fourchette (groeten, fruit, maaltijden, salades op het Gelderlandplein) en Le Fournil de Sébastien (authentieke franse bakker op de Stadionweg) successen. Bij Le Fournil staat iedere dag een rij!! Al jaren. Maar de huur in de Gustav plint is natuurlijk een andere dan op de Stadionweg. In deze tijd anno 2020 vind ik het trouwens schandalig dat er nog weer een fastfood winkel kan starten. Hou toch op met die zooi die niet voedt en slechts even ‘vult’ en meer een bevrediging is van de trigger naar vet en de typische Mc. smaak. Foei! En waar is Erik van der Burg als je hem nodig hebt? Deze oud vvd-er was ook tegen dit fastfood.

Danny

Maria, who said that Fast food is Rommel ? hello!! , you have the right to choose not eat fastfood. I think i have also the right to choose fast food !! Fastfood live matters !!!! this is holland, please be respect everyone choice !!!

Boeroe

Prima idee. Beetje leven in de brouwerij. Betaalbare snack. Ik kan niet wachten om zsm een Mc menu in de McDonald's snuifas te bestellen.

Danny

Fast food live Matter !! Mac donald live matters !!!

Rob. S

Een shisha lounge met een restaurant functie zou perfect zijn. Kan er een hoop stress uitgeblazen worden :-)

Diana

Mac Donald trekt niet zomaar gewoon in de plint. Mac Donald trekt in TWEE panden van de plint die onderling NIET zijn verbonden. Een voor de winkel, de ander naar het schijnt voor de opslag. En dat is nu juist een van de voorziene problemen waar nog te weinig over wordt gesproken in de pers, maar die voor bewoners van The Gustav ook heel relevant is ivm overlast. Want realiseert u zich dat bedrijfsmatig transport van goederen tussen beide panden dan over het trottoir van de Gustav Mahlerlaan direct voor de hoofdingang langs zal moeten? Dat is echt niet fijn voor wie er direct boven woont of wie het pand in wil. Of dat het transport anders via de binnentuin zal moeten? Wist u dat het enige raam van bewoners dat open kan aan die binnentuin grenst en rollende karren etc flink lawaai maken?Vooral voor en na sluitingstijd van de Mac d.w.z. nachts? Wist u dat meer dan 100!!! /147 bewoners Van The Gustav een studio < 50 m2 zonder balkon hebben en daarmee helemaal niet de snobs zijn waar over wordt gesproken, maar de starters en young urban professionals voor wie het gebouw overwegend is ontworpen? Dat de binnentuin samen met het dakterras hun enige buitenruimte is? Niks geen rust of plezierige trueing in de binnentuin als de Mac daar steeds doorheen moet. En dat ook op het dakterras de rust ver te zoeken zal zijn met een unit die MacDonalds nodig heeft voor zijn bedrijfsvoering en die 68 dB produceert? Beste lezers, je kunt een heleboel van MacDonalds op de Zuidas vinden. Maar of je het bedrijf nu wel of niet ergens op graag ziet verschijnen, de plint van The Gustav is gezien het ONTWERP van het GEBOUW niet geschikt voor de exploitatie van deze fastfoodketen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over stank en geluidsoverlast aan de gevels, de rommel in de binnentuin, onvoldoende plek voor het parkeren van fietsen en scooters, bezoekers die meesluipen naar binnen etc. Of de 10-15 bewoners met terras aan de binnentuin of op het westen die ook geen rust meer zullen hebben. Beste Real Estate. www.vastgoedmarkt.nl meldt dat “voorafgaand door de koop is in nauw overleg met de gemeente Amsterdam - gezocht naar een partij die aansluit bij de ambitie van een kwalitatief hoogwaardige en levendige invulling”. Uw keuze voor de Mac begrijp ik in dat opzicht niet. Er zijn vast andere huurders waarmee u wel aan de uitgangspunten van de gemeente Kunt voldoen. Kies voor hen, gun de bewoners van The Gustav hun rust en woongenot, en help de Mac gewoon aan een andere en betere plek.

Theo

https://zuidas.nl/blog/2019/in-de-plint-krijgt-zuidas-karakter Artikel van 27 maart 2019

Theo

Goed verwoorde reactie Diana! In het McDonalds plan worden de ramen van 1 unit helemaal afgeplakt.......omdat deze als magazijn gaat dienen....... Dat is toch een gemiste kans mensen! Is ‘plintenmanager’ Janneke den Ouden nog werkzaam als zodanig? https://zuidas.nl/blog/2019/in-de-plint-krijgt-zuidas-karakter Zij heeft het over een groenteboer, vishandel of opticien of een ambachtelijke juwelier. Kijk dat zouden pas aanwinsten zijn die meer dan welkom zijn. Zij zegt dat met het ‘plintenmanagement’ de Zuidas met ‘eigen karakter’ moet worden ingevuld. Als er iets geen karakter heeft is dat McDonalds. Dat is meer een eenheidsworst. Wat is er nav dat artikel binnengekomen qua aanbod @Janneke den Ouden? Ik zag in de reacties best wat animo. Ik vind het bijzonder dat er nog geen goede traiteur gevestigd is. Niet met fancy (lees dure) salades maar gewoon fijne gezonde smakelijke betaalbare daghappen. Ook mis ik een goede Italiaan in het aanbod op de Zuidas. De binnentuin van de Rosy Wertheimstraat moet voor de omwonenden aangenaam blijven. Als daar een terras komt galmt het daar enorm. Al met al slecht plan.

Ronnie McD.

Allemaal Sigrid Kaagjes ... enge mensen!

Claudia

Geweldig verwoord!!

Nienke

helemaal mee eens Diana.

Catharine

Mooie, evenwichtige reactie, zoals het is. McDonalds in deze plint verstoort de leefruimte van de (veelal jonge) bewoners in The Gustav. Het gaat niet om de mcDonalds, de komst van fastfood in de twee! plinten ontneemt simpelweg woongenot op veel gebied want het pand is er niet op gebouwd. McDonalds en IEF hebben daar overduidelijk lak aan. Ze moeten en ze zullen.

Saskia Smits

Helemaal mee eens

Peu

McDonald's brengt leven in de brouwerij en geld in het laatje. De toekomstige zelfbewoningsplicht vind ik veel hinderlijker. Uiteraard verwacht ik wel regelmatig Oerhollandse MacKorting voor de buurt. Dat is een hint.

Peu

Beste Saskia, De zelfbewoningsplicht staat een eventuele vervijfvoudiging van de waarde van jouw huis op de Zuidas in de weg. Zo'n New Yorkse waardestijging had me leuk geleken in de toekomst.

Saskia Smits

Kennelijk wil je er zelf niet lang wonen en of dot gewenste leven in de brouwerij brengt betwijfel ik.

Aron

Beetje treurig dat mensen allerlei argumenten door elkaar halen, zelfs hier in de reacties. Bijvoorbeeld mensen die dit stuk van de Mahlerlaan hier benoemen als 'een woonbuurt'. Er wonen mensen langs de hele straat. Als dat echt je argment zou zijn zou dat tegen je werken, want juist aan deze zijde van de straat heb je minder bewoners dan elders ivm de dode gevel van ABN-Amro. Bovendien is vanaf het begin van de ontwikkeling van Zuidas al duidelijk dat dit een gemengd woon-werkgebied zou zijn. De Gustav Mahlerlaan is een stadsstraat. De reuring en stadse dynamiek zijn juist koop en investeringsredenen! En dan bang zijn voor een McDonald's? Kom op zeg, wat kleinzinnig. Het enige argument dat stand houdt tegen deze patatzaak is dat de units in het gebouw specifiek bedoeld waren voor middenstand. Aan dat soort units ontbreekt het vaak in nieuwbouwgebieden, en in het verleden zeker op de Zuidas. Dus met die units moet voorzichtig omgesprongen worden, en dan zou de handelwijze van de pandeigenaar en de mogelijkheid dat een miljardenbedrijf als McDonald's een zak poen neerlegt om in meerdere units te huren ook niet netjes zijn. En dan tot slot het veelgehoorde argument dat dit soort etablissement niet bij de Zuidas zou passen. Dat is natuurlijk het snobistische gehalte van een hoog niveau dat we van Buitenveldert gewend zijn. Een McCafé doet niet onder voor een Starbucks. Een McDonald's vind je ook op de Bd. de Champs-Elysees en op NYC 5th Avenue. Op basis van superioriteitsgevoel zou je toch geen beleid moeten willen maken, brrr. De oplossing die wel zoden aan de dijk zou zetten is als de gebouweigenaar & McDonald's met een nieuw plan komen voor nieuwbouw aan de overkant van de straat in de dode plint van ABN-AMRO, waar genoeg ruimte is voor een mooie horecazaak. Met de toezegging van de buurt dat ze hun snobistische bezwaren dan thuishouden. Meer levendigheid (en sociale veiligheid) aan beide kanten van deze straat, kleinschalige buurtwinkels in The Gustav en een prima locatie voor een McDonald's Zuidas.

Amsterdammer

Anja, verbouwingen ... tja en jij dacht dat de omgeving geen last had van de bouw van jullie woningen/bedrijven op de Zuidas? Nog zo'n voorbeeld ... normaal vinden dat anderen last ondervinden, maar zodra jij overlast ondervindt ... zo iemand noemt men egocentrisch ... de wereld moet zich aan jou aanpassen ... mag ik een kotsbakje? en dan ook nog aannames maken dat ik dezelfde ben als Realist ... te simpel ben je!

Anja

@Amsterdammer u klinkt als het broertje van realist en mist de kern van de zaak, triest.

Tim

Helemaal mee eens!

Amsterdammer

HEAR HEAR!!! En zo is het Aron, een aantal van die bewoners (waaronder die trieste mensen hieronder) discrimineert! Ze vinden zichzelf nogal wat ... voelen zich verheven boven anderen ... te dom voor woorden!

Willem

ik vind prima daar een McDonald kommen, kijk Zuidas, hebben wij alle duur eten. Ik zal zeg: dit is prima idea.

Remco

Als u belanghebbende bent bij het besluit 9633318, zie loket.odnzkg.nl, om de gevels te wijzigen en gevelreclames te plaatsen, dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking (1-9-2020) een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, p/a de Bestuursdienst, Sector Bedrijfsvoering, afdeling Juridische Zaken, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam. Vermeld in uw bezwaarschrift altijd de datum, uw naam, adres, handtekening en de reden(en) waarom u bezwaar maakt. Stuur ook een kopie van het besluit 9633318 mee en vermeld het referentienummer/kenmerk van het besluit. Een kennisgeving van het besluit is gepubliceerd op de website loket.odnzkg.nl.

map de maar

Het hele proces ging al fout bij de plannen voor het gebouw. In 2014 - 2015 was er regelmatig overleg tussen de gemeente en (a.s.) bewoners van dit deel van de Zuidas over hoe van dit deel van de Zuidas een levendige buurt te maken. Toen werd reeds aangedrongen op kleinere eenheden in de plinten, zodat niet alleen grote middenstand zich er zou kunnen vestigen. In Xavier is dat prima geslaagd. Bij de Gustav is dat kennelijk weer los gelaten. Bewoners hebben geen behoefte aan nog meer horeca. Wel aan een leuk modehuisje, conceptstore, schoenen- of bloemenwinkel. Deel de plint van de Gustav (als destijds met elkaar besproken) weer op in kleinere units en vind een paar retailondernemers, die de sprong naar de Zuidas durven te maken. Dat maakt de buurt interessant en levendig - een voordeel voor alle partijen.

Fred van Ommeren

Kan de plinteigenaar geen andere huurder zoeken die net zoveel huur oplevert als McDonald's? Ik begrijp de bezwaren van de buurtbewoners heel goed; m.n. de overlast in de avond/nachtelijke uren. En de patat-stank wellicht. En last but not least de uitstraling.... En inderdaad: er zijn veel betere locaties op de Zuidas voor een patat- en hamburgertent.

Anja

@realist Uw reactie snijdt werkelijk geen hout. De bewoners van De Gustav (overwegend jonge starters) gaan veel aanpassingen en overlast voor hun kiezen krijgen om mcDonalds 18 tot 20 uur per dag operationeel te laten zijn. Het gebouw moet worden aangepast naar mcDonalds, denk aan een afzuiging van 180 cm op hun dakterras, velen hebben geen eigen buiten en gebruiken het terras dagelijks. Begrijpelijk dat de bewoners daar zorgelijk over zijn en hun leefgenot niet willen opofferen voor uw hamburger.

realist

Vinden jullie jezelf nou niet behoorlijk arrogant? Krijg je een trots gevoel als je anderen opzij/buitenspel zet? Zijn jullie zo opgevoed? Weten jullie wel dat er ook behoorlijk wat (nep)criminelen wonen, werken en uit eten gaan (Loetje) op de Zuidas? Of durven jullie daar niet tegen in te gaan?

Anja

Jazeker, er zijn meerdere geïnteresseerden voor deze plinten weten de bewoners, maar de verhuurder heeft deze niet op de markt gebracht voor andere huurders. Er lag al lang een deal met de mcDonalds. mcD wil per se op de Zuidas zitten, hun eerdere poging op het Gustav Mahlerplein in 2019 is mislukt.

Anja

Maanden wilden IEF niet in gesprek met de VVE van de Gustav en niet met haar bewoners. Ook McDonalds reageerden structureel niet op zorgen en vragen. Nu het verzet groot is en de publiciteit aanzwelt, wil men opeens wel praten. Na maanden negeren. En, in de zomer slecht bereikbaar zijn met een dergelijke portefeuille als IEF heeft, nonsens. IEF wilde dit er door drukken, kost wat het kost moest McDonalds hier komen. Het chagrijn over het mislopen van de FEBO in de Xavier was daarvoor te groot.

Roland

Ik begrijp niet waarom McDonald's juist daar wil gaan zitten. Met het oog op de toekomstige uitbreiding van het stationsgebied zijn er veel geschiktere locaties te verzinnen zoals het Gustav Mahlerplein of de Claude Debussylaan. Uit de buurt van de woongebouwen in elk geval. Je zal maar net je dure geld neergelegd hebben voor een koopappartement boven of naast de Gustav. McDonalds zal met een charme-offensief komen, kan je op wachten. Ik zou zeer argwanend zijn. En van IEF Real Estate Services valt weinig goeds te verwachten, die wil alleen rendement. Ik hoop dat de VvE's van de Gustav en Xavier goede advocaten in de arm nemen die het tegen zo'n machtige partij als McDonald's kunnen opnemen.

Rijntjes

@NvW mcDonald's heeft zich in 2019 teruggetrokken van het Gustav Marhlerplein omdat daar een ijzersterk advocatenkantoor tegenover stond. Het is te hopen dat de bewoners van The Gustav dit ook gaan hebben.

NvW

Zie mijn reactie bovenaan: op t Gustav Mahlerplein heeft de gemeente de vergunning geweigerd (waar Koetjes en Kalfjes zi). Terwijl juist daar kantoren zitten en dus geen overlast id avond wordt ondervonden. En dan nu pijlen gericht op de Gustav, ik kan dit niet volgen, zeker niet als de vergunning op deze plek wel toegekend zou worden... Als dat gebeurt, wil ik die gedachtengang vd gemeente graag begrijpen.

Anja

IEF en McD hebben vanaf nu de hulp nodig van de bewoners om aanpassingen te maken aan het pand om operationeel te gaan. Daarom nu hun charme offensief, de bewoners zijn niet gek.

Konings

IEF was wel degelijk bereikbaar en had contact met het bestuur van de VvE van de Gustav, maar over één onderwerp wilde IEF niet praten: McD. Waarom valt de aanvraag midden in de zomer? Het antwoord is simpel, dan zijn de meeste mensen/bewoners op vakantie en worden er minder bezwaren ingediend. Er waren slechts 14 dagen na de aanvraag om een zienswijze bij de gemeente in te dienen. IEF heeft verloren bij Xavier (FEBO) en is op zijn hoede. Deze houding is teleurstellend. De buurt wil best meedenken over een huurder van de plinten, maar geen fastfoodketen dat bekend staat om geluids- en stankoverlast.

Rob. S

Een shisha lounge met een restaurant functie zou perfect zijn. Kan er een hoop stress uitgeblazen worden :-)

Marjan

Kunnen we nog steeds stemmen? Zo ja, waar kunnen we dit doen? Ik stem ook graag tegen.