skip to main content
Zuidas strijdtoneel van Japanse exoten

‘Dat klinkt wel heel spannend,’ lacht Jaike Bijleveld, als regievoerder invasieve exoten verantwoordelijk voor dit onderzoek in Zuidas. Maar ze beaamt dat het bestrijden van de Japanse duizendknoop hoog op de agenda staat. ‘De Japanse bladvlo is eigenlijk de enige natuurlijke vijand van de duizendknoop, dus we hopen dat ze zich te goed doen aan de woekeraar.’

Sterk en hardnekkig

Dat we wel wat hulp kunnen gebruiken bij het uitroeien van de Japanse duizendknoop staat vast. De plant is in 1850 door een Leidse botanicus meegenomen uit Japan. Daarna bleek dat hij het in Nederland uitstekend naar z’n zin heeft. Bijleveld: ‘Dat zou op zich nog niet zo’n probleem zijn, maar met zijn opmars vernielt hij de boel.’ De duizendknoop kan schade toebrengen aan straattegels, funderingen van huizen of kademuren, kabels, leidingen en riolen. Daarbij behoort hardnekkigheid ook nog tot de slechte eigenschappen van de plant. ‘Als er tijdens het saneren maar een paar millimeter achterblijft, dan komt hij weer net zo hard terug.’

Hulptroepen

Niet zo gek dat er op zoek is gegaan naar hulptroepen. Deze is gevonden in de Japanse bladvlo die nu in Zuidas wordt uitgezet, achter hekken en op de duizendknoop. Levert dat geen nieuwe problemen op? ‘Dit proces is jarenlang onderzocht in laboratoria en in de praktijk in Groot-Brittannië. Talloze knappe koppen hebben zich dus al eerder over deze strijd gebogen. De Japanse bladvlo kan alleen leven en zich vermenigvuldigen op de Japanse duizendknoop en zal zich dus niet hechten aan dieren, mensen of andere planten- en boomsoorten. Het spannendst is de vraag of de duizenden bladvlooien die we hebben uitgezet overleven in ons klimaat.’

De Japanse bladvlo

Bondgenoot

In eerste instantie zal dit onderzoek een jaar duren. Bijleveld: ‘We zetten de gekweekte bladvlooien nu in potten tussen de Japanse duizendknoop en hangen ook vlooien in een soort zakjes aan de uiteinden van de plant. Deze vlooien hoeven in het voorjaar dan niet over te springen en zitten meteen bij de bron van hun voeding, het levenssap van de scheuten. Intussen zullen we komende periode monitoren of de vlooien, die in winterstand gaan, nog leven en zich in het voorjaar goed gaan voeden en vermenigvuldigen.’ En dan behoort de Japanse duizendknoop aan het Piet Kranenbergpad in 2022 misschien wel tot het verleden? ‘Helaas, zo hard gaat het ook weer niet. Als het onderzoek slaagt kan de vlo vooral een mooie bondgenoot worden in de strijd tegen de duizendknoop en de groei binnen de perken houden. Als we de duizendknoop helemaal willen verwijderen, dan zullen we nog steeds grove maatregelen moeten nemen.’

Samenwerking

Het onderzoek in Zuidas is een samenwerking van onder meer de gemeente Amsterdam, de Universiteit van Leiden, Koppert, Stowa, Cabi en Probos. De bladvlo wordt ook uitgezet op Japanse duizendknopen in Zeist en Lage Mierde.

Geef uw mening

Onno Boerwinkel

Succes! I k heb em in mijn volkstuin, maar heb er aardig onder. Blijven wieden is 't devies!

Peter de Leeuw

Interessant maar wel een paar puntjes op de historische i's: Japanse duizendknoop werd voor het eerst in Europa geïntroduceerd in 1825 door de Horticultural society of London onder de naam Houttuyania cordata. Tussen 1829 en 1841 werd de soort naar Nederland gebracht door de Duitse onderzoeker Jonkheer Philipp Franz Balthasar Von Siebold, die beroemd werd door zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna. Zie: https://bestrijdingduizendknoop.nl/duizendknoop/herkomst-en-historie/ Geen Leidse botanicus dus maar een Duitse en de Britten waren hem voor.