skip to main content
216 sociale huurappartementen voor starters

Hiertoe hebben de gemeente Amsterdam en De Key een overeenkomst gesloten. De toren is een ontwerp van LEVS architecten en krijgt de naam Stepstone. Na inschrijvingen met schetsontwerpen van drie Nederlandse architectenbureaus heeft De Key, in samenspraak met de gemeente, dit ontwerp geselecteerd. De sociale huurappartementen komen in een toren van 80 meter hoog en zijn specifiek bedoeld voor starters tot 28 jaar. Ze mogen er maximaal 5 jaar wonen, het is de bedoeling dat ze daarna doorstromen naar een andere woning.

Stepstone wordt 80 meter hoog

Groene binnentuin, geen auto’s

De appartementen variëren van 25 m2 tot 60 m2. Het complex krijgt een dakterras met een sportveld, een groene binnentuin en een gemeenschappelijke huiskamer waar bewoners elkaar ontmoeten, samen iets kunnen organiseren of kunnen werken. Er komt een stalling voor fietsen en scooters maar er komen geen parkeerplaatsen voor auto‘s. Het gebouw krijgt lichte materialen en glas, veel balkons en verticaal groen langs de gevels.

Aanzicht van gebouw Stepstone

‘Innovation District’

In samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC ontwikkelt de gemeente in dit deel van Zuidas de komende jaren een compleet nieuwe buurt, genaamd Kenniskwartier. Dit gebied ligt ten zuiden van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de Amstelveenseweg en de A.J. Ernststraat. Stepstone komt aan de Mahlerlaan, op het braakliggende terrein achter de gebouwen Hourglass en NoMa House (kantoren van Loyens & Loeff en KraftHeinz). Hier ontwikkelen we de buurt Kenniskwartier – of ‘Innovation District’, met circa 2.700 woningen. Daarnaast is er ruimte voor kennisgerelateerde bedrijvigheid, een basisschool, cultuur en horeca. Het wordt een buurt waar gezondheid, wetenschap en ondernemerschap samenkomen. Het gaat nog wel geruime tijd duren voordat deze ontwikkeling is voltooid.

Dit deel van Zuidas gaat tot leven komen

Belangrijke stap

De realisatie van Stepstone is een belangrijke stap in deze ontwikkeling. De bouw start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022. De oplevering moet plaatsvinden in 2024.

Geef uw mening

Adam

Ik kan niet wachten om deze in maquette maken! Mooie aanpassen voor Zuidas!

Aron

Leuk feitje: socialehuurappartementen is één woord. Sociale zegt namelijks niet iets over de appartementen maar over de huur. Bij een samenvoeging wordt het bijvoegelijk naamwoord dan dus bij het zelfstandig naamwoord getrokken. En je hoort de spatie trouwens ook in uitspraak; denk maar aan het voorbeeld wittewijnglazen (de wijn is wit) en witte wijnglazen (de glazen zijn wit).

Rianna

En dan ben je 28 en dan....? Het is nu al een grote ramp om een andere woning te vinden. Zeker als starter. Zelfs al heb je gestudeerd, je verdient niet meteen genoeg voor een vrijesectorhuur van het niveau in Amsterdam en kopen kan ook niet direct. Een aansluitend initiatief voor na je 28e zou een mooie aanvulling zijn.

Jeanne

Fantastisch. Vooral die ‘bedoeling dat ze doorstromen’. Waarheen?

Sander

Mooi, ziet er goed uit, samen met de Pulse een fraaie toevoeging voor dit deel van het Kenniskwartier.

Aron

Oeps.

Aron

Wat heerlijk, mensen. Een cadeautje voor de stad deze.

Fox Riv. Yorkville

zeg dat wel, Aron! ;-)

Aron

Wat heerlijk, mensen. Een cadeautje voor de stad deze.

Aron

Wat heerlijk, mensen. Een cadeautje voor de stad deze.

Aron

Wat heerlijk, mensen. Een cadeautje voor de stad deze.

Aron

Wat heerlijk, mensen. Een cadeautje voor de stad deze.