skip to main content
Bewoners teleurgesteld over komst McDonald’s

Afgelopen jaar toonden veel bewoners van Zuidas zich not amused toen de komst van de McDonald’s op de Mahlerlaan 27 werd aangekondigd. De fastfoodketen komt onderin het nieuwe appartementencomplex The Gustav noord en is niet de nieuwe buur waar de meesten op hoopten. McDonald’s ging nog wel in gesprek met bewoners, maar dat heeft voor de bezwaarmakers niet de gewenste uitkomst opgeleverd.

‘Geluidshinder en stankoverlast’

Bewoner Johannes Drees van het tweede gebouw, The Gustav zuid, licht de teleurstelling toe: ‘Door de ontwikkelaar is ons de komst van een leuke koffietent voorgehouden, zoals ook te zien was op de visuals. En als de Mac op een andere plek in Zuidas zou komen, onderin een kantoorgebouw of op het Mahlerplein of Zuidplein, dan hadden we dit ook niet erg gevonden. Maar dat de McDonald’s nu direct onder onze woningen komt, dat is met het oog op geluidshinder en stankoverlast niet iets waar we naar uitkijken. Ik vind het ook raar dat het bestemmingsplan uit 2012 nooit is aangepast. Zuidas is in de afgelopen jaren ontzettend veranderd en bovendien richt de gemeente zich op een hoogwaardige uitstraling, een prachtige woonwijk en minder fastfood. Het lijkt mij dat de komst van de McDonald’s niet in deze lijn past.’

Horeca 1

Ruim 80 mensen dienden een bezwaar in bij stadsdeel Zuid, dat de exploitatievergunning moest verlenen. ‘We hebben begrip voor de bewoners, maar er is geen juridische grond om de McDonald’s de vergunning te ontzeggen’, laat de woordvoerder van het stadsdeel weten. In 2012 is er een bestemmingplan voor dit gebied goedgekeurd, waarin horeca in categorie 1 is toegestaan. Het gaat hierbij om horeca als traiteurs, ijssalons, restaurants én fastfoodleveranciers. De McDonald’s mag daarbij, net als andere filialen, tussen 07.00 uur en 01.00 uur geopend zijn en in het weekend tot 03.00 uur ’s nachts. ‘In het geval van overlast, zullen we uiteraard handhaven en grijpen we in.’ Ook de komst van een opslagruimte van het toekomstige restaurant is goedgekeurd. Deze opslag zal zich op een aparte locatie vestigen, aan de Gustav Mahlerlaan 9. ‘Onze juristen hebben gekeken of we deze aanvraag konden weigeren, maar McDonald’s heeft aannemelijk gemaakt dat een opslagruimte vergunningsvrij gebruikt mag worden. Ook als deze niet op hetzelfde adres is gevestigd’, aldus het stadsdeel.

Beneden de ruimte waar het nu om gaat

Onbegrip

Ondanks dat de vergunning is verleend, beraden de bewoners zich op verdere stappen. Drees: ‘Het onbegrip is nog altijd heel groot en de teleurstelling in de gemeente ook.’ Inmiddels is er andersom ook een rechtszaak aangespannen tegen de Vereniging van Eigenaren van The Gustav, namelijk door de eigenaar die de commerciële plint aan de McDonald’s verhuurt. Reden: de bewoners stemmen niet in met de aanpassingen aan het gebouw die de McDonald’s wil uitvoeren. ‘De impact van deze aanpassingen op het wooncomfort zullen zo groot zijn, dat we bezwaar blijven maken en dat kan tot de Raad van State.’

Tegenstrijdigheden

‘Er kleven zoveel tegenstrijdigheden aan deze zaak’, verzucht Drees. ‘Zo zijn er door de gemeente bij de verkoop en in de splitsingsakte tal van eisen aan ons als eigenaren gesteld. Denk aan eigen bewoning, maar ook aan de regel dat je na 20.00 uur geen geluidsoverlast mag veroorzaken. Dan is het toch raar dat er wel een McDonald’s mag komen die in het weekend tot 3.00 uur ’s nachts open is en waar, zeker nu, (bezorg)scooters af en aan zullen rijden. En wat denk je van ons gemeenschappelijke dakterras? Daar staat nu een enorme afzuiginstallatie gepland waar frituurlucht uitkomt. Maar bewoners mogen er niet eens barbecueën. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de komst van die opslagruimte. Dat genereert ook overlast van vrachtwagens en karren die constant over de stoep tussen beide gebouwen heen en weer zullen rijden. Het is verbazingwekkend dat de gemeente zo’n ruime exploitatievergunning heeft verleend voor twee ruimtes die gescheiden zijn door een brede gemeenschappelijke ruimte en dus niet met elkaar verbonden zijn.’

Geef uw mening

Iam loving it

Heerlijk, eindelijk wat leven in de brouwerij. Dachten de importers dat dit een exclusief proleten wijkje zou worden? Het is Amsterdam dudes.

Paul

Wat mij aan deze discussie opvalt is, dat er zoveel domme mensen zijn die maar van alles betogen, maar niet openstaan voor andere meningen. Erg veel haat en nijd. Doe eens normaal en wees fatsoenlijk.

Jeste

Heel goed, zo'n fastfoodzaak op de Zuidas. Uit eten mag van mij voor iedereen mogelijk zijn. Voor ieders budget. Dat eten in de, zoals dat genoemd wordt, kwaliteitshoreca is overigens ook niet zo gezond. Gezond eten doet men door (goedkope) verse producten in de supermarkt te kopen en daarvan zelf een maaltijd te koken.

T. van der Daats

De mensen gooien de verpakkingen op de gekste plekken weg. Dat is knap asociaal. Nu mensen alleen maar af kunnen halen, rukt het zwerfafval nog verder op. Er valt bijna niet tegen op te ruimen. Veel bezoekers van McDonald’s nemen het niet zo nauw met hun afval. De omgeving ligt regelmatig bezaaid met lege hamburgerdozen, drinkbekers en frietzakjes. In coronatijd is het nog erger.

Don Camillo

B&W wil ook nog een eros centre in de leegstaande kantoor gebouwen , dus dan vinden zij dat een gore frites tent ook wel kans van slagen heeft , zij heb geen idee wat er gebeurd in de stad zitten allemaal in een ivoren toren:het Stadhuis de boel onvriendelijker maken per dag

Shit-John-stupid

John ! What are you talking about ? Be polite !! Are you a adult ? Talk about thing about someone mother ! You are such kids ! You don’t have a mother ??

Daniel

Zuidas is so boring. Said you are so right ! Boring zuidas. Hope MCD brings more fun :)

John

Certainly more boring than your mum

Fred

Na lang wachten dan eindelijk een partij die daadwerkelijk gaat zorgen voor het verschil op de Zuidas. Mcd steunt kinderfonds en banen voor mensen die ergens anders niet aan de bak komen. Dat is nou nog eens een nobel streven van een grote multinational die schaal inzet om ook daadwerkelijk een goede bijdrage te leveren aan de maatschappij. Welkom MaccieD

Pretkroket

@Fred - De McDonald's bewerkt kinderen van jonge leeftijd met agressieve reclame campagnes, lokt ze met speeldgoed en gebruikt smerig seperatorschraapvlees in hun happy meals van maar liefst 600 kilocalorieën. Die paar banen tegen bijna het minimum loon kunnen we ook missen als kiespijn, kijk bijvoorbeeld naar de werkgever reviews van McDonald's op Indeed. Dat is gewoon lachwekkend. Deze vreetschuur keten is verschrikkelijk.

Laura

Als McD zo nobel is, waarom is een goed gesprek en kennismaking met de bewoners dan te veel gevraagd? Iedereen wil een goede buur, maar blijkbaar is dit kwartje niet gevallen.

Peter-Jan Oirschot

Het is DE aanvulling op de Zuidas, als je kijkt naar waar de Mac allemaal zit in de rest van Amsterdam, ook allemaal onder woningen en tussen woningen en andere winkels. Gaat allemaal goed komen als ze er eenmaal zitten, vast geen overlast of gekkigheid. Ik zal vaak een hambo’tje gaan klappen of shake voor tussendoor! Mooi aanwinst op de zuidas.

Zuid

Broodje hartinfarct. Echt top hoor

Zuid D

Mee ens !!!

Said

Eindelijk wat reuring op het saaiste gedeelte van de Zuidas... mcd brengt wat leven in de brouwerij.. bewoners moeten kappen met zeuren.. dit hoort bij wonen in een grote stad. En mensen die deze locatie een ‘woonwijk’ vinden hebben geen idee waar ze het over hebben.. het ligt letterlijk tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO... midden in het central business district van Amsterdam..

Don Camillo

Zuidassers, alle kaarten zijn bijna geschud , de gemeente heeft zelfs plint managers in dienst om open gaten te vullen op straat niveau , zij hebben alle vrijheid die past in het GroenLinks pakket ,dat is helaas verdraaid veel en waardeloos Bewoners zullen hun flat moeilijk kwijt raken bij verhuizing en dan komen er meer asiel zoekers Hopeloos !

Maan

Don, geef je mening maar stop met racistische opmerkingen! Asielzoekers zijn mensen en die hebben ook recht op woonruimte dus doe niet zo dom!

Sarah

haha, fabels. Ik heb nog een sprookje: ze gaan je uitkering korten. Het is duidelijk dat je hier niets van begrijpt, want er zitten geen sociale huurwoningen in dit specifieke gebouw.

Zuidaser D

People really don’t have a life! Only zeur !!!!!!!!!!

Ruth

Only mcd is nagging and Eunice Koekkoek (mcd) and her communication team of evils goons

Salman R

Het onttrekken van winkelruimte en het gebruiken als opslagruimten zou nooit mogen. Er is al weinig winkelruimte beschikbaar en de bestemming is en blijft winkelruimte. Ben benieuwd of de eigenaars van de studio’s boven de Mac Donald’s dit ook mogen doen. Dan kunnen de studio’s aangeboden worden als short stay studio’s want als winkelruimte als opslag mag dienen waarom dan een studio niet als een short stay verblijf? Gaat de nu met twee maten meten?

Amsterdammer

Agut kindje toch ...

Jan

Short stay is different from storage room. Tourists is people. Storage room inside is product. People is different from products. I don’t think u don’t know the difference

HBVd

Ik heb in Groningen tegenover een Mac gewoond. Ik dacht eerst ook dat het wel mee zou vallen. Er komt een vreselijke walm uit de zaak en de bezoekers vertikken het om hun afval in de prullenbak te gooien. Daarom ligt er in een kilometers wijde omtrek mc donalds afval in de berm en in de sloot.

De mooiste stad

Wat een grote hoeveelheid mac fans hier, allemaal betaald door de afdeling trollen van mac donalds neem ik aan. Treurige types met overgewicht, no doubt.

Amsterdammer

Doe niet zo idioot. Ik ben niet van MacDonalds, jullie tegenstanders discrimineren gewoon! Hoeveel van jullie bewoners zijn daadwerkelijk geboren in Amsterdam?

Vriend van The Gustav

Als buitenstaander lees ik dat McD in twee kleine ruimtes geperst moeten worden. Voor de gast die even langs komt, maakt dat niet uit en dat lees ik hier ook terug in de soms felle reacties. Maar achter de voordeur heeft dat effect op de wijk. En in ultimo ook op McD. McD zou volgens mij 1 hele grote plint moeten krijgen waarin al hun voorzieningen (van keuken, koeling en magazijn) aanwezig kunnen zijn, op 1 oppervlakte. Dat biedt The Gustav niet met allerlei privé terrein ertussen en omheen. Dit gaat een weg van klagen en mogelijk handhaving worden als ze er ooit komen te zitten. Als, want ik ken een bewoner en ze zijn daar strijdbaar en hebben een lange adem. Het is niet verwonderlijk dat de plinten snel zijn doorgezet naar een andere vennootschap. Succes bewoners!

Vriend van The Gustav

Als buitenstaander lees ik dat McD in twee kleine ruimtes geperst moeten worden. Voor de gast die even langs komt, maakt dat niet uit en dat lees ik hier ook terug in de soms felle reacties. Maar achter de voordeur heeft dat effect op de wijk. En in ultimo ook op McD. McD zou volgens mij 1 hele grote plint moeten krijgen waarin al hun voorzieningen (van keuken, koeling en magazijn) aanwezig kunnen zijn, op 1 oppervlakte. Dat biedt The Gustav niet met allerlei privé terrein ertussen en omheen. Dit gaat een weg van klagen en mogelijk handhaving worden als ze er ooit komen te zitten. Als, want ik ken een bewoner en ze zijn daar strijdbaar en hebben een lange adem. Het is niet verwonderlijk dat de plinten snel zijn doorgezet naar een andere vennootschap. Succes bewoners!

Vriend van The Gustav

Ik hoorde het inderdaad van mijn vriendin die daar woont. Nadat de VvE nee had gezegd, zijn de plinten doorgezet naar Gingko. McD gaat zich nu persen in twee lossen plinten met een gang ertussen die niet van hun is... Dus, McD gaat last krijgen van bewoners die de gang tussen de plinten gewoon mogen gebruiken voor borrels etc. en gelijk hebben ze.

Jael

hear hear. McD heeft ook via de verhuurder geprobeerd de gemeenschappelijke gang van het woongedeelte te kopen (je bedenkt het niet...), maar dat is ze gelukkig niet gelukt. Het woongedeelte is immers voor bewoners.

Saskia

Saskia Jammer want uit ervaring bij andere Mac Donald leidt t tot veel overlast van geur, geluid en erg veel zwerfvuil Tevens een onhandige locatie zonder parkeergelegenheid en niet de meest practische locatie omringd door woontorens Ook jammer dat de Mac geheel niet een reactie wil geven op de vragen van de omwonende

Anja

Geen reactie, maar wel naar de rechtbank (:

Simon

De aftakeling van de zuidas begint!!!!

Amsterdammer

Omdat jij er woont zeker ...

Spijker

Met slechts een paar uur dicht per 24 uur en tussen gebouwen waar het geluid erg galmt.... En overgrote deel ongezonde voeding die vooral op latere uurtjes veel luidruchtige klanten zal aantrekken. Jammer een Mac terwijl er zoveel leukere en gezondere alternatieven zijn

Fabio bewoner zuidas

Een fastfoodketen in een pand vol met, en omringd door, woningen is vragen om problemen... daarnaast niet bepaald een zuidaswaardige toevoeging als je het mij vraagt...

Hendrik bewoner zuidas

Het past daar heel goed! En het is prima ‘zuidaswaardig’

Diana

De McD community leest slecht merk ik. Het gaat niet om I’m loving of hating it, of om wat reusing op de Zuidas, maar om het voeren van een McD bedrijf via twee te kleine panden die niet onderling zijn verbonden of kunnen worden verbonden en daardoor grote overlast zullen veroorzaken voor bewoners vanwege de voorgenomen wijze van exploitatie en verbouwing. Overigens was het pand door de verkopende partij in samenspraak met de gemeente eerst aan IEF verkocht om daarmee een hoogwaardige invulling te realiseren. IEF heeft - nadat het onmogelijk bleek dan de twee kleine panden een groot pand te maken- de twee panden doorverkocht aan Gingko.

Sophie hartje bewoner Zuidas

Heerlijk im lovin it!

Jane bewoner Zuidas

Net zoals een broodje diabetes...

Henry

31 maart opening!! 😃.. vernomen uit betrouwbare bron. Nu al zin in een Big Tasty

Daniël

Goeie bron Henry! Het is vandaag 31 maart en de plinten liggen er nog net zo verlaten bij als je post op 12 januari ... En Max, jij mag nog wel een tijd naar het Gelderlandplein lopen vrees ik voor je.

Klaas

Dan mogen ze wel opschieten ... mijn betrouwbare bron meldt dat deze casus een blok aan het been van McDonald’s is geworden. Verhuurder had het allemaal erg eenvoudig voorgesteld en ze hadden in 2020 al open willen zijn. Het zit er voorlopig echt niet in gezien de procedures die lopen.

Max

31 maart! Dat is goed nieuws. Ik kijk er naar uit niet meer helemaal naar Febo Gelderlandplein te hoeven lopen als ik zin heb in wat lekkers.

Klaas

Die rechtszaak kan jaren duren...reken er maar niet op

Snelle Jelle

Wat een onhandige plek voor een fastfood toko, er zijn precies 0 parkeerplaatsen aan deze drukke weg. Enfin, de gemeente draagt zelf de kosten voor de morbide obesitas die deze vreetschoor veroorzaakt.

Amsterdammer

Wat snap je niet? Het betreft geen Drive-in ... En wat about de bewoners zelf ... die met hun stinkbakken door andere buurten rijden om ergens te komen ... denk daar maar eens aan!

Zuidaser

het is geschreven door het bestemmingsplan. het kan met horeca 1. Ik begrijp niet waarom mensen boven de MCD zo moeilijk te begrijpen zijn. hebben ze een grote foto? MCD brengt meer diversiteit voor zuidas. ik begrijp dat MCD niet zo gezond is. maar als je 1 keer per 1-2 weken eet. het zijn geen drugs. ik zal niet blij zijn dat er alleen vegen-eten is in zuidas als mijn kinderen opgroeien in een vegen-omgeving. mijn kinderen zouden het recht moeten hebben om te kiezen tussen vegen of MCD. dus MCD zou in Zuidas moeten zijn.

Bewoner Ineke

Prima... maar dichter bij het station of op een plek waar dat past! niet onder woningen zonder balkon, die het raam niet meer open kunnen doen omdat de luchtafvoer onder hun raam zit of omdat de hang jongeren daar tot diep in de nacht buiten kunnen hangen. Die openingstijden zijn killing.....!

Sushisamba Londen

Onbestaanbaar plan. Overigens zit Gingko Biloba van Won Yip hierachter. Dat weet ik uit betrouwbare bron.

Jessi

Tell us why MCD losing the battle ? There is no battle. You create the battle for them. We just want nice living area with nice MCD Big Mac :) Please don’t create battle !!!

Said

Kom maar op met die Big Mac ..kan niet wachten!!!

Alexa

Goed stuk! Het laat zien hoe onbekwaam de gemeente is in het leefbaar houden/maken van de stad voor haar inwoners. Iedereen kan bedenken dat het toestaan van intensieve fastfood in een woongebouw voor overlast gaat zorgen voor de bewoners. Begrijpelijk dus ook dat mensen tegen de komst zijn van een fastfood keten in hun eigen wooncomplex die dag en nacht zeer druk bezocht zal worden. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente in het bestemmingsplan heeft toegestaan dat zulke intensief bezochte fastfood restaurants zich in het woongebouw mogen vestigen. Hier had beter nagedacht over moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld tal van andere niet-woongebouwen op de zuidas of bij het station waar de komst van een fastfood restaurant minder tot geen overlast veroorzaakt voor bewoners. Gemeente, schaamt u zich!

Amsterdammer

Simpele zielen wijzen altijd naar de Gemeente en/of Overheid ...

Alexa

Goed stuk! Het laat zien hoe onbekwaam de gemeente is in het leefbaar houden/maken van de stad voor haar inwoners. Iedereen kan bedenken dat het toestaan van intensieve fastfood in een woongebouw voor overlast gaat zorgen voor de bewoners. Begrijpelijk dus ook dat mensen tegen de komst zijn van een fastfood keten in hun eigen wooncomplex die dag en nacht zeer druk bezocht zal worden. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente in het bestemmingsplan heeft toegestaan dat zulke intensief bezochte fastfood restaurants zich in het woongebouw mogen vestigen. Hier had beter nagedacht over moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld tal van andere niet-woongebouwen op de zuidas of bij het station waar de komst van een fastfood restaurant minder tot geen overlast veroorzaakt voor bewoners. Gemeente, schaamt u zich!

Real Amsterdammer

McD is losing this battle and it shows. Their troll army is in overdrive and the comments display it. Like people who say they live >10 year here...There were barely any residential properties 10 years ago at the Zuidas....

Amsterdammer

Troll army??? Oordelen op aannames ... hoe triest kan iemand zijn? Je hebt een grote (vette?) mond voor iemand die de geschiedenis van de Zuidas niet kent. En de taal ook al niet ...

Jessi

Tell us why MCD losing the battle ? There is no battle. You create the battle for them. We just want nice living area with nice MCD Big Mac :) Please don’t create battle !!!

Jean-Pierre

I don’t know how long you live at the Zuidas but do your investigation!!! You can use Google. Your comment shows that you are new at the Zuidas!!

AMS

Mensen ! MCD is coming. Why you guys still so against! Find some other interesting things to do. Instead of so negative in this platform

Senna

De weerstand tegen mcd is natuurlijk te begrijpen. Van te voren weet je niet dat er een fastfoodrestaurant. Om de hoek zit een apotheek, bakker en opticien. Het had ook een kleinschalig restaurant kunnen zijn. Het probleem is de opstelling van McD en dat is dat zij alleen communiceren met een advocaat in hand en de bewoners op hoge juridische kosten jagen. Als je niets te verbergen hebt, dan is een kop koffie en een goed gesprek toch niet lastig?

Monique

De komst van mcd is een mooie aanvulling op de Zuidas! Ik ben er als bewoner op de zuidas erg blij mee. Begrijp niet dat er zoveel tegenstand is terwijl er nog helemaal geen overlast is. Mensen trekken veel te snel conclusies zonder enig bewijs en puur op basis van sentiment. Ik heb er alle vertrouwen in dat (eventueel) overlast op een fatsoenlijke manier door mcd opgelost zal worden.

Amsterdammer

Anja oordeelt op aannames ... zegt veel over Anja!

Anja

Er is nog geen overlast op de Zuidas omdat McD er (nog) niet is. Ik kan mij wel mij voorstellen dat u als bewoner van de Zuidas er blij mee bent, maar ik gok dat u op enige afstand woont van The Gustav waarmee u vooral de lusten krijgt, maar niet de lasten.

Channa

Ik ben er blij mee!

De Jong

De gemeente Amsterdam laat hier een enorme kans liggen om de snelle hap te stoppen. Overgewicht (en obesitas) behoren tot de belangrijkste volksgezondheids- problemen van dit moment. De gemeente Amsterdam zou een voorbeeld kunnen nemen aan de gemeente Rotterdam / Den Haag. Daar leggen ze het fastfoodaanbod wel aan banden, zie bv. het Rotterdamse preventieakkoord. De verantwoordelijkheid om burgers te beschermen tegen gezondheids­bedreigingen, zoals een ongezond makende voedselomgeving, eist van de landelijke en ­lokale overheden een actiever beleid dan nu het geval is.

Amsterdammer

Eist???? U komt eng over, misschien moet maar eens 'vraagt' gebruiken ... komt veel vriendelijker over ...

J.Homan

@ de Jong: dat Rotterdam nu eindelijk in actie komt werd weleens tijd want er was daar vooral de afgelopen 10 jaar een bijna ongebreidelde groei van nieuwe Fast Food filialen en ketens binnen deze gemeente en binnenkort opent er nog een Taco Bell. Amsterdam is juist binnen het Centrum ( waar tot voor kort elke fastfoodketen vanwege o.a. de grote stroom toeristen en dagjesmensen wil zitten ) al jaren veel strenger en in beginsel worden sinds zeker 5 jaar (is nog geïntroduceerd door de oud VVD wethouder en gezondheidsfreak Eric van de Burg ) geen vergunningen verstrekt voor nieuwe vestigingen / ketens verstrekt. O.a. de Amerikaanse hamburgerketen Five Guys liep hier keihard tegenaan en heeft ondanks een rechtzaak tegen de gemeente geen vergunning gekregen terwijl deze keten in Rotterdam in enkele jaren alweer drie filialen heeft geopend. Dat Rotterdam nu dus eindelijk strenger wordt dus zeker niet voorop lopen en / of het beter doend dan Amsterdam zoals u stelt !

Soufian

Kijk het zit zo. In de stad kun je nou eenmaal niet alles naar eigen hand zetten. Als je daar een huis koopt voor rustig te wonen, dan heb je niet gekeken wat de zuidas is. Vermoedelijk hebben die mensen allemaal gekocht met de garantie dat alles meer waard zou worden.... en inderdaad, had dan lekker in noord gaan wonen, sta je met 8 minuten ook op de zuidas en kun je lekker rustig wonen. T zijn volgens mij nog allemaal mensen ook niet eens geboren en getogen in Mokum.

jessi

ze willen gewoon alles klagen. mensen krijgen een leven. ik hoop dat de mensen geen happy meal krijgen als de mcd in de toekomst opengaat.

Theo

Gratis tip: ga terug naar school

luca

1) als ze dit appartement kopen, weten ze dat er een fastfoodrestaurant komt. ze hebben dit appartement 2 jaar geleden gekocht. op dit moment verdienden ze veel geld, omdat de huizenprijs nu erg hoog wordt. ze klagen hier niet over. nu willen ze gewoon MCD weghalen. 2) als ze in vrede willen leven, waarom gaan ze dan niet in noord wonen.

Kate

Ik vind dat McDonald’s in deze zaak een donkere kant zien. Vanaf de zomer duikt ze onder, samen met verhuurder, en weigert bewoners in een open setting te woord te staan op de 32 vragen die ze hebben. Verhuurder besluit dan maar om verzoekschriften bij de rechtbank neer te leggen. Voor McDonald’s zijn de bezorgde bewoners van The Gustav de categorie ‘haters’ die je buitenspel zet via de rechtbank en belachelijk maakt via een trollenleger.

Arthur

McD communiceert heel slecht. McD en de verhuurder laten niets van zich horen. Dat is jammer want de bewoners hebben een lijst met vragen gestuurd en geen antwoord gekregen. Bewoners zijn daarom terecht ongerust. Voorbeeld: Het is ook niet redelijk om een afzuiginstallatie van >60dB te plaatsen op het dak, terwijl de wet een maximum stelt van 40dB. McD "framet" de bewoners als rijkeluis kinderen, maar de meeste mensen die in het afgebeelde gebouw wonen, hebben een modaal inkomen. Dit was ook de eis van de gemeente bij de verkoop. Niets voor niets draait de communicatieafdeling van McD overuren en sturen zij trollen (zie de andere reacties hier).

Amsterdammer

Trollen? Niet zo bijdehand doen Artie! Jij en ik hebben dezelfde rechten! Je gedraagt je als een fascist!

Jean-Pierre

Modaal inkomen??? 36.500 per jaar!!! Denk je dat echt?? Ga met dat bedrag maar eens een hypotheek aanvragen! Dus al je VOOR bent dan ben je afkomstig van de communicatie afd van de MCD?? Ik zal je uit je droom helpen. Ik woon er al 10 jaar!

Samira

Ik begrijp het sentiment van de bewoners, ik zou zelf ook nooit boven of naast een fastfood restaurant willen wonen, de overlast die dat met zich meebrengt is vreselijk. Wel erg vreemd dat ze zich juist daar willen vestigen, zijn er geen kantoorpanden of winkelcentra in de buurt waar ze zich kunnen vestigen en niemand tot last zijn?

Ronald M

Absoluut geen probleem met een McDonalds restaurant op de Zuidas, integendeel. Maar deze locatie (af en toevoer van producten voor massa consumptie) in combinatie met een woongebouw (veelal kleinere studios) waar de gezamenlijke binnen- en buitenruimte een wezenlijk onderdeel vormen van de woonbeleving is onlogisch en onjuist. In de praktijk ook erg inefficiënt voor MD zelf met twee aparte locaties lijkt mij. Daarbij komt er volgens mij geen buitenterras wat hoogst waarschijnlijk inhoudt dat de dagelijks vele verschillende vrolijke menuutjes her en der (binnentuin, Boelegracht en de diverse tussenparkjes aan de Gershwinlaan) worden genuttigd en terug gevonden gaat worden.

Cas

Een McD op de zuidas? Prima! Maar de meeste bewoners zitten er niet op te wachten! Zo blijkt uit alle moeite die er wordt gedaan om dit plan tegen te houden. Voor alle andere voorstanders en McD liefhebbers zoals scholieren, reizigers, werknemers....: graag in het gedeelte van de kantoren en het station (een paar meter verderop) zodat niemand er last van heeft en niemand zijn woonplezier wordt bederft.

Amsterdammer

Heb je onderzoek gedaan? De meeste bewoners ... waar heb je dat vandaan? Als je iets wilt beweren zorg dan ook voor cijfers!!! En nogmaals ... iets of iemand uitsluiten is discriminatie!!!

gezocht bezorgers voor de MC 8.00-3.00 u

zeker fijn zo'n mac.... helemaal met de TOP berzorgservice van de MC. Voor al die volgevreten mensen die nog te lui zijn om de deur uit te gaan..... bezorgt de MC nu ook. tot 3 uur 's nachts snorrende scooters door de woonwijk die de zuid-as moet worden. zet zo'n afval vleesvewerkings centrale op een industrieterrein en niet in een woonwijk.

een mc langs de snelweg prima, niet in een gezonde leefomgeving

haha best zielig dat MC Donalds zelf reacties schrijft ......... het happy meal is genoeg... kinderachtiger hoeven ze niet te worden.

Amsterdammer

Hoe weet jij nou dat McDonalds zelf reacties schrijft???? Wie is hier nou kinderachtig???

Isa

Verschrikkelijk, midden in het woongedeelte van de Zuidas. Niet eens in de buurt van het station of de kroegen. Wat een slecht plan.

Amsterdammer

Net zo slecht als jij bent? Met je discriminatie!

Hans

Slecht plan ? Ik zeg dit is goed plan !!

Leander

Wat een bizarre openingstijden! Dat is toch niet normaal?

Ali

Ik denk dat niemand tegen een MC Donalds op de Zuidas is. Ik als bewoner in ieder geval niet. Echter is de specifieke locatie niet handig en zal deze alleen maar voor overlast zorgen. De media wil ons portretteren als een stel verwende kakkers die zich te goed voor een MC voelen maar dat is niet het geval. Het specifieke gebouw is niet ontworpen om een fastfood zaak te herbergen. Sterker nog het gebouw waar de MC zal komen heeft alleen maar kleine studio's met een woonplicht om juist mensen die wat minder te besteden hebben de mogelijkheid te geven om op een A-locatie te wonen. Er is voor deze woningen geen eigen buitenruimte en daarom is er een gedeeld dakterras en een binnentuin tot hun beschikking gesteld. Door de komst van de MC maar eigenlijk elke fastfoodzaak vervalt dus deze functionaliteit en hebben deze mensen hun geld uitgeven voor een woning waar de kwaliteit van leven drastisch achteruit gaat. Dat is vooral het probleem. Niemand voelt zich te goed voor een MC Donalds maar als de architect van te voren had geweten dat die hier zou komen dan had het gebouw er heel anders uitgezien.

Diana

Voor de derde keer... Omdat ik weet hoe reclame werkt en hoe McD zijn community gebruikt. Altijd positief bericht bovenaan.... McD kan nog niet komen op de manier die ze wil, want het heeft nog geen toestemming voor de verbouwing. En geen idee hoe de planvorming er in de Pijp uitziet. Is het pand daar ook veel en veel te klein? Staat de koelcel en vuilnis daar ook ergens anders? Moet de McD daar ook dagelijks met rolcontainers door de binnentuin waar het galmt tussen gebouwen. Zitten daar ook stank roosters 50 onder iemands raam? Ja, nou dat vind ik dan erg jammer voor bewoners en hoog tijd dat McD daar wat aan gaat doen. Want McD wil immers heel graag een goede buur zijn toch? Ondertekend met mijn eigen naam

Rachel de V.

Mooi verwoord. Op dit moment is verhuurder in samenwerking met McDonald’s bezig om de nog nog jonge VvE en haar bewoners te bombarderen met rechterlijke procedures en de kosten daarvan op hen te gaan verhalen. Ja mensen, ook dat is McDonald’s als we over ‘goede buur’ spreken.

Max

Is al bekend wanneer de McDonald’s precies komt?

Daniël

Niet Max, je zal nog lang naar het Gelderlandplein moeten lopen voor je Febo.

Jan

Wat is een probleem met MCD ? De pijp boven ook mensen daar wonen!

Jan

Jullie willen graag wonen. Dat is prima. De pijp heeft ook MCD. Mensen daar kunnen niet wonen ? Jullie gewoon wil graag chique blijven!!!!!!!!

Ben

Just moved to Zuidas last month. Happy to see McDonald’s arrival.

Diana

Beste community van McD. Jullie worden ingezet als reclame instrument. Tenminste - dat zegt McD zelf. En jullie willen graag een McD en wel perse op de Zuidas. Wij willen normaal kunnen wonen en bijvoorbeeld geen afvoerroosters direct onder ons raam of een binnentuin die door McD als transport zone wordt gebruikt en wel 7 tot 3 ‘s-nachts. Laten we ipv elkaar aftroeven, samenwerken. Als jullie nu eens als community voor de McD een andere passende locatie op de Zuidas zoeken? Wellicht onder jullie eigen woning? Kunnen jullie (en ook wij als we er zin in hebben) snel ongezond snacken.. En hoeven wij geen vermoeiende en dure procedures te voeren om onze rechten te beschermen. Dat heet denken in oplossingen. Iedereen blij. Oh ja, en weten jullie wat ook helpt om snel te kunnen snacken? Dat McD die 32 vragen die er al een paar maanden liggen beantwoordt. Kunnen we verder met het traject en eindigen we sneller bij een “het kan echt niet”, of “het kan wel onder heel specifieke voorwaarden en een heel ander concept dan er nu voorligt”.

Amsterdammer

Kijk je laat jezelf erg kennen met je JULLIE en WIJ ... wat ben jij een eng mens Diana.

Jan

Toch komen MCD ! Toch ! Gewoon door!

Don camillo

Mensen , dit is een teken dat er over enkele jaren ook een Eros centre t/ o komt en dan kan deze frites herrie gaan floreren , allemaal dankzij ons voortreffelijke B&W, We worden in slaap gesust door dit vreselijke college

Aron

Nou ze laten zich wel weer kennen hoor. Meine Güte.

Miranda

Gewoon laat Mac komen. Als toekomst overlast, wij kunnen oplossing vinden. Leuk McDonald op Zuidas !

Annelore

Laat de Mac maar komen! Juist goed om een gevarieerd aanbod te hebben op de Zuidas. Ze zullen erop toezien dat de omgeving netjes blijft.

Anjer Draadvlechter

In Hilversum is, na veel protest van buurtbewoners, aan de ring maar nog in bebouwde kom ook een Mac gekomen. De buurt betreft een zogeheten ‘arbeiderswijk’ met veel woningen voor 55 . Er zou goed toegezien worden op stankoverlast en rotzooi. Afijn, de walm komt je tegemoet als je vanuit de wijk richting de ring fietst. En in een straal van 1-3 kilometers is de troep elke dag te vinden. Langs de weg naar Vreeland, bij de parkeerterreinen in de wijk. Buurtbewoners ruimen dit op, terwijl de Mac dit zou doen. Nee, blij met de Mac zijn enkelen, schooljeugd die zich volvreet en passanten die het niet uitmaakt hoe de wijk eruit ziet. Blij met de Mac zijn wij in ieder geval niet. Groot gelijk dat Zuidas bewoners tegen zijn. Mac fans weten de restaurants wel te vinden, die hoeven niet naar de Zuidas te gaan.

Tirza

Ik ben mee eens hoor

Jessica

Elke dag overlast. Klacht !! Altijd !! Niet normal !!!

Jan-Willem

Mensen mensen mensen toch, de Zuidas is gebouwd als zakencentrum, door de crisis en onverhuurbare kantoren kwamen er woningen en nu al dat gezeik over overlast... pfff ga lekker ergens op t platteland wonen als het allemaal zo storend is in de hoofdstad. Get a life.

Jean-Pierre

Preciessssss

Antoinette

i’m loving it! Dat wordt genieten, de mac als buurman.

henk

zeker lekker hoor

Henk de vries

Ik kan niet wachten! Alle zeikerds kennen de kolere krijgen. Groet ome henk

Jan

McDonald is gewoon een fastfood restaurant. Zij zijn nog niet binnen Zuidas . Mensen zijn zo zeur. 80 mensen bezwaren. Misschien 8000 mensen vind McDonald is goed idea! Stop met zeur. Gewoon door. Leven is gewoon door!!!

Diana

De vraag is niet of jij van een big houdt. Sorry. Dan heb je het niet begrepen of de stukken niet gelezen. De vraag is ook niet of je wel of niet een McD op de Zuidas ziet zitten. Want er speelt nog zoveel meer. De vraag is of McD op een verantwoorde manier zijn bedrijf kan runnen zonder dat 144 appartementen in The Gustav en anderen in de omgeving daarvan belachelijk veel hinder van ondervinden. De vraag is dus waarom McD niet gewoon de vragen van bewoners beantwoordt en waarom McD onwaarheden vertelt op een hoorzitting. Waarom McD zich niet wil conformeren aan de eisen die ook voor bewoners gelden. Na 10 uur s avonds geen geluidsoverlast. Geen stankoverlast. Of waarom McD er voor kiest om in een pand (nr 27) te gaan zitten dat eigenlijk veel en veel te klein is. En vervolgens een tweede pand nodig heeft (nr 9) voor de opslag en vervolgens vindt dat het daarom het recht heeft om voortdurend tussen beide panden heen en weer te lopen door de binnentuin (met dozen of rolcontainers). Of het eerlijk is dat bewoners nog geen regen/windsensor voor hun zonnescherm aan de gevel mogen plaatsen, maar McD wel afvoerroosters van het restaurant 50 cm onder het enige openslaande raam van iemands woning mag plaatsen. Een grote 90 DB unit op het dak. Of een extra groot gat in de keldervloer mogen zagen voor een bredere mantelbuis. Etc.

Amsterdammer

Vooroordelen, vooroordelen ...

Jan

Waarom? Waarom ? Daarom ! Gewoon een restaurant. Zo zeur. Ik ben voor McDonald. Dat is gewoon restaurant. Waarom jullie zo zeur!

Sasha

Mc Donald is a disgrace, this is such a bad idea. Can they be moved?

Amsterdammer

Sasha, can YOU be moved? If do not like this, you can go somewhere else! You are a disgrace to exclude people who like McDonalds.

Maan

Nou, overdrijven is ook een kunst hoor nieuwe bewoners! Ik woon er al bijna 10 jaar en ik vind het een keer wat anders dan al die stijve tentjes! McDonalds; welkom op de Zuidas!

Jessica

Big Mac is wel lekker 😉😉😉

Daniel

Waarom mensen zeur. McDonald is just a restaurant. Why not in zuidas. People just zeur!!! Welcome to zuidas ! McDonald

Theo

Please learn Dutch. Thank you :)

Elisabeth

McDonald÷ laat haar communicatie afdeling meteen positief reageren. En Mcdonalds reageert verontwaardigd als de bewoners vragen wat ze precies willen gaan verbouwen en wat de overlast zal zijn. McDonalds wil niet reageren en wil de bewoners overtroeven. Hoe dan ook kan het stadsdeel wel extra handhaving gaan inhuren...

Rachel

McDonald’s deelt de community in met lovers en haters. Een happy world en een troubled world (https://www.youtube.com/watch?v=k3HK7p8ONMo). Deze casus is voor mcD al maanden een troubled world en wordt als bijzonder lastig ervaren. Zie ook de vele negatieve reacties op commentaren van Diana. Antwoorden op informatieve vragen van bewoners zijn ‘dus impertinent’ en de gang naar de rechter is dan legitiem.

Jean-Pierre

Geen problemen mee. 80 bezwaren! Ik ken zeker 80 bewoners die er geen bezwaar tegen hebben. Wordt nu gebracht alsof iedereen op de Zuidas er problemen mee heeft. Hopelijk komt de Mc Donald asap

Rachel

Verbaast mij ook, genoemde aantal van 80, het waren er namelijk 160.

Daniel

Agee !!!

Sterre

Ook helemaal geen probleem mee! Mc Donalds..I’m lovin’ it!

Amanda

Vooral het straatvuil van de McDonalds vind ik heel hinderlijk. In welke parkeergarage kom je geen Mc zakken tegen of lege milkshake bekers? De George Gershwinlaan ligt aan het water en ik voorzie dat er een hoop McDonalds troep in de sloot zal komen te liggen. Mensen eten hier namelijk graag aan het water tussen de gebouwen in.

Amsterdammer

Amanda, diegene die die troep achterlaat is niet de McDonalds zelf. Heb jij zelf weleens mensen die troep achterlaten aangesproken? Of ben jij daar te laf voor? Lekker veilig van huis klagen en discrimineren ... makkelijk he! En hoezo junk? Heb je het over jezelf? Zuidas staat namelijk bekend als snuifas ... raar mens, die anderen uitsluit ... typisch!

Yvonne

Och FEBO is ook gekomen op t Gelderlandplein, dus waarom niet een McDo, zal heus meevallen

Theo

FEBO heeft nauwelijks klandizie. Ze hebben ook een veel te groot oppervlakte. Alle snackbars zijn klein. Volgens het principe veel Fastfood voor weinig, massa is kassa.

Kiki

Zou op de ZuidAs komen maar omdat bewoners hele dure advocaten in de arm hebben genomen zijn ze verplaatst. Dit zijn minder rijke bewoners met minder middelen. Volgens mij zijn de bewoners ook niet tegen de Mc op de ZuidAs maar dan willen zij het op het kantoor gedeelte. Dan heeft niemand overlast.

Daniel

Zeker. Mensen is zo zeur

Monique

Die plaatjes van het junkfood hadden achterwege kunnen blijven.

Amanda

Dit is nu eenmaal wat de McDonalds verkoopt. Past toch prima bij het verhaal? Als er grotebdeels hoogwaardig voedsel werd verkocht door de McDonalds, dan waren deze plaatjes niet op zijn plek geweest. Maar... ze verkopen nu eenmaal junk.

Ray

Het begin van de aftakeling.

Amsterdammer

Kwam je daarop toen je in de spiegel keek? Vooroordelen, vooroordelen ...