skip to main content
Groen en zitplekjes in de Claude Debussylaan

Het initiatief dateert uit 2017. Toen vonden de eerste gesprekken plaats met ondernemers om samen te kijken hoe we de Claude Debussylaan aantrekkelijker konden maken. Ontwerper Joost de Wit: ‘Aanvankelijk is de Claude Debussylaan eigenlijk gebouwd als de grote winkelstraat van Zuidas met een vrije brede opzet.’ In de praktijk ontwikkelde de laan zich tot het horecahart van Zuidas. ‘Deze ontwikkeling vroeg om aanpassingen.’

Even tijd nodig

Hoewel de ondernemers en de gemeente het vrij snel eens waren over de insteek – meer zitgelegenheid en groen – lieten het ontwerp en de uitvoering op zich wachten. De Wit: ‘We moesten rekening houden met de weersomstandigheden in deze straat – weinig zon en veel wind – en bedenken welke planten het onder deze omstandigheden goed zouden doen. Bovendien bevinden zich 40 cm onder het straatniveau parkeergarages, je kunt er dus geen bomen planten. Daarom hebben we gekeken hoe we het groen op een andere manier konden toevoegen.’ Uiteindelijk is er gekozen voor grote potten met daarin een mix van onder meer het dwergvormig krentenboompje, duindoorn en Choisya. Verder kostte het tijd om goede afspraken te maken over het toekomstige onderhoud van de straat en de nieuwe meubels. ‘Het moet er natuurlijk niet alleen leuk uitzien op papier. Als het er netjes uitziet zullen de zithoekjes meer uitnodigen tot verblijf.’

De Claude Debussylaan vandaag

Toegankelijke plek

Zaterdag 16 januari start de uitvoering en komen er aan de zijkanten van de Claude Debussylaan 60 natuurstenen poefjes die de grote keramieken potten met planten beschermen. ‘Het in natuursteen sluit mooi aan bij de straat en de kleien, aardetinten potten met planten zorgen voor meer kleur en warmte.’ De Wit zag de kleien potten met planten eerder toegepast in Kings Cross in Londen, een buurt waar veel kantoren staan. ‘Ik vind het een mooie manier waarmee je op relatief eenvoudige wijze een straat tot een prettige en toegankelijke verblijfsplek maakt. De poefjes zijn een eigen toevoeging en zorgen ervoor dat je niet per se gebruik hoeft te maken van het terras van een van de horecagelegenheden. Bovendien hopen we dat de zithoekjes ervoor zorgen dat mensen hier niet meer klakkeloos hun fiets parkeren.’

Artist impression

10 dagen

Op 16, 17, 18, 23 en 25 januari werken we aan de zitplekjes. Er is bewust voor gekozen om de werkzaamheden zoveel mogelijk in het weekend uit te voeren om zo min mogelijk last te bezorgen. Als alles volgens planning verloopt ziet de Claude Debussylaan er 10 dagen later, op 26 januari groener en vriendelijker uit. En dan maar hopen dat er tegen de eerste lentedag weer wat meer bewegingsvrijheid is om ervan te genieten.

Geef uw mening

Roland

Aron slaat de spijker op de kop. Het mag een nobel idee zijn, net als dat budgetje voor plantenbakken in de Gustav Mahlerlaan. Maar binnen de kortste keren ziet het er niet uit door gebrek aan onderhoud en geparkeerde fietsen. En we moeten oppassen dat de Zuidas niet gaat vertrutten op deze manier.

Aron

Iedereen natuurlijk altijd laaiend enthousiast bij meer groen, maar dit initiatief valt of staat met het onderhoudsbudget en handhaving. De poefjes en de hoekjes eromheen zullen namelijk vaak schoongespoten moeten worden en ook de kleine beplanting op ooghoogte moet in orde worden gehouden. Daarnaast is een reëele zorg de 'doorwaadbaarheid' van de ruimte. Amsterdam heeft in z'n algemeen al pleinvrees, dus je mag als voetganger blij zijn als je ergens vrij en zonder obstakels kan lopen. Zijn het geen goedbedoelde plantenpotten dan wel lukraak geplaatste fietsen, bestelbusjes, (half-illegale) terrassen, horecaborden, etcetera die wandelen vaak onontspannen en soms ronduit vervelend maken. Een lege ruimte zoals hier mag dan vaak als kil gezien worden, het heeft dus ook een functie. Ik voorspel dat er constant fietsen om die bakken neergezet gaan worden. Ik snap dat het moeilijk is met de beperkte ruimte in de ondergrond maar ik zou toch meer voorstander zijn van bomen in volle grond met een natuurstenen ronde zitrand. Zoals het plaatje laat zien zal de beplanting in de zomer ook de straatverlichting in één kant blokkeren. Kan een reden zijn om iets lagere of juist hogere bomen te verkiezen. Of langere straatlantaarns neer te zetten. Een integrale aanpak als het om treurige glazen inactieve plinten en vergroening van de staat en buurt gaat lijkt me zeer welkom. Maar zet tot die tijd maar een paar leuke tijdelijke groenbakjes neer hoor.

Peter Wessels

Hoe meer plekken, hoe beter!

Max

Goed bezig, met die vergroening van de Zuidas!

Kate

Wat leuk!