skip to main content
Ontwerp voor Europaplein-Oost definitief

Het komt te liggen langs de Europaboulevard, maar toch straalt het ontwerp de sfeer uit van een intiem buurtparkje. Vergeleken met hoe het er nu uitziet, belooft de oostkant van het Europaplein (gelegen tussen de President Kennedylaan en de Rooseveltlaan) een prettige plek te worden om te verblijven en te spelen. We spraken er de afgelopen twee jaar diverse keren over met omwonenden. In december 2020 presenteerden we het voorlopig ontwerp met een filmpje. Nu hebben we de laatste puntjes op de i gezet en is het definitieve ontwerp klaar.

Het Europaplein-Oost nu, daarboven hetzelfde plein straks

Water vasthouden

Dit definitieve ontwerp wijkt op drie onderdelen af van het voorlopig ontwerp. Van de eerste wijziging is straks niets te zien: we brengen onder de grond een betonnen systeem aan, waarmee we regenwater beter kunnen opvangen. In de Rivierenbuurt is namelijk dringende behoefte aan locaties waar dit kan. Zo dragen we bij aan het beleid om de stad gereed te maken voor klimaatverandering, zoals hoosbuien die het riool niet aankan. Het betonnen systeem komt onder de speelvoorzieningen van het plein, erboven zie je er niets van. Om dezelfde reden maken we, anders dan in het voorlopig ontwerp, van het plantenvak aan de kant van de woningen en de parkeerplaatsen een zogeheten watervertragende strook. Deze zorgt er eveneens voor dat we water bij stevige regenbuien langer kunnen vasthouden dan nu, om zo het rioolstelsel te ontlasten. In Zuidas bevinden zich op diverse plekken watervertragende groenstroken: in de Zuidelijke Wandelweg, de Domenico Scarlattistraat en de Prinses Irenestraat. Tot slot planten we tussen de parkeervakken en het plein geen ligusterhaag maar een Zeeuwse haag. De Zeeuwse haag is een losse haag die minder vaak gesnoeid wordt en door zijn structuur voor een betere biodiversiteit zorgt.

Een watervertragende groenstrook in de Domenico Scarlattistraat

Hoe verder

In de komende periode werken we het ontwerp technisch uit. Op basis daarvan kunnen we een aannemer zoeken. Verder is er een omgevingsvergunning aangevraagd voor het kunstwerk Virtual Fountains, dat een plek krijgt op het plein. We verwachten dat deze vergunning op korte termijn wordt verleend. Die komt daarna zes weken ter inzage te liggen. Hierover informeren we u. De planning is dat de aanleg van het vernieuwde plein in september 2021 start. Begin 2022 moet het plein klaar zijn.

Plankaart van het vernieuwde Europaplein Oost

Geef uw mening

Geertje Stornebrink

mijn kinderen, ook al wat ouder, zijn dol op het huidige speeltoestel. wordt dit elders weer geplaatst ? is bij het De Mirandabad een mogelijkheid ?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Geertje, ik heb dit even voor je uitgezocht. De huidige speeltoestellen hebben de maximale levensduur bereikt, en zijn niet meer geschikt om te herplaatsen. Maar wel leggen op het Europaplein-Oost een mooie nieuwe speelplek neer.Ik ben benieuwd wat jouw kinderen daar volgend jaar van vinden!

don Camillo

volgens mij is er ook nog een windmolen gepland ?? staat niet op tekening maar zal wel besloten zijn inmiddels,

Yvo

Dus niet "Locatie windmolens en besluitvorming De locaties zijn nog niet besloten. Door middel van enquêtes, participatieavonden en breder onderzoek wordt uiteindelijk bepaald wat de meest en minst wenselijke gebieden voor de windmolens zijn, en in welke volgorde deze eventueel worden ontwikkeld." referentie: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/windmolens-amsterdam/windmolens-amsterdam/

Inge de Boorder

Prachtig plan, fijn ook dat het kunstwerk eindelijk na jaren steggelen een plaats krijgt. Jammer van die stalen hekjes: kunnen ze gemist worden? Op het Frederiksplein bijvoorbeeld zijn er geen hekjes langs de groenstroken geplaatst. Gaat prima volgens mij.

JOYze hoogland

Yes, de hekken svp NIET DOEN. MAAK ER INDIEN NODIG LIEVER EEN HAAG VAN

Ben Spangberg

Ik ben bang dat deze hekjes inderdaad hier nodig zijn. Het plein is zeer druk. Denk aan de hordes publiek die hier voorbij ( of doorheen komen ) bij de Beurzen van de RAI , dit zijn tanks die niets ontzien (uit eigen ervaring ! ).

Marleen Munniksma

Miss