skip to main content
4 jaar bouwen aan de nieuwe rechtbank in beeld

Op Parnassusweg 280 staat een uitnodigend en tegelijkertijd voornaam gebouw – precies wat KAAN Architecten en opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf voor ogen hadden. Maar daar gingen vier jaar van noeste arbeid aan vooraf. Het begon met slopen, puinruimen en een bouwput graven.

Pas na een jaar kwam het werk boven de grond uit. Heel geleidelijk werden de contouren van het gebouw zichtbaar.

De vormen die het gebouw nu zijn grandeur geven, werden aangebracht. Daarmee verplaatste het werk zich naar binnen: de centrale hal met roltrappen, het trappenhuis van Escher-allure, de grote raampartijen die het gebouw doen baden in een zee van licht.

Met het kunstwerk ‘Love or Generosity’ van Nicole Eisenman verbond de rechtbank zich met Zuidas en met de stad. Nu is het werk voltooid. De nieuwe Rechtbank Amsterdam telt 50 zittingszalen, waar jaarlijks door 200 rechters 140.000 uitspraken doen. Het is daarmee veruit de grootste rechtbank van Nederland.

Geef uw mening

Jackie Fasol

Schitteren werk geleverd.

Rutger

Het eindresultaat is erg fraai, een statig gebouw! Ik kon me bijna niet meer voorstellen hoe het ooit was. Leuk om in google maps street view terug te kijken naar 2016 en ouder, toen de oude gebouwen er nog stonden. Een enorme verbetering, met name voor het straatbeeld met nu dat plein en ingang op begane grond in plaats van via het viaduct. Ik hoop stiekem dat ze dat viaduct op de parnassusweg ooit nog weghalen, zou de straat een veel vriendelijk karakter geven.

Eric Verkuil

Prachtig project: felicitaties!

Lampe JanKees

Heel erg mooi geworden! Complimenten!

Hans v d pe nu nen

Erg mooi maar kom er alleen eens kijken werken niet pensioen bevalt prima