skip to main content
Kindercampus ‘spil in nieuwe woonbuurt Ravel’

Vanuit welke kant je ook tegen de Kindercampus Zuidas aankijkt, één ding springt gelijk in het oog: de ruige natuurtuin. Kinderen graven er verwoed in het zand en slepen rond met stukken boomstronk. Op een mooie zomerdag dobbert er zelfs een rubberboot voor de kenmerkende vlonder. ‘Internationale ouders zijn soms wat huiverig voor dat water’, lacht huidig directeur van de Kindercampus Zuidas, Miriam Heijster. ‘Ik zeg dan altijd: in Nederland zijn we gewend om onder de zeespiegel te leven.’ Collega Jet Hilberdink, die het stokje na de zomer van Heijster overneemt, vult haar aan: ‘Onze jaarlijkse vlottenrace is inmiddels een geliefde traditie. Ook op de nieuwe locatie willen we een plek houden waar we hutten kunnen bouwen.’

Spelen met water bij de huidige Kindercampus Zuidas

Nieuwe uitdaging

In de zomer van 2024 verhuist de Kindercampus naar de nieuw te bouwen woonbuurt Ravel. De basisschool en kinderopvang die in het pand huizen, schuiven hemelsbreed zo’n vijftig meter op naar een gloednieuw gebouw. In de zomer 2022 moet het definitieve ontwerp klaar zijn, waarna begin 2023 de bouw start. De gesprekken met architectenbureau RAU zijn in volle gang, maar uitgerekend nu zwaait Heijster – na bijna vier jaar aan het roer van de Kindercampus te hebben gestaan – af als directeur. ‘Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar ik dacht: ik kan niet midden in zo’n intensief proces vertrekken. Het is óf daarna, of nu. Het werd dat laatste.’ Heijster had zich geen betere opvolger kunnen wensen dan collega Jet Hilberdink, die de Kindercampus – net als zijzelf – kent als haar broekzak. Hilberdink geeft nu nog les aan groep 8 en is leerkrachtbegeleider op de basisschool. ‘Daardoor kan ik de visie volledig uittekenen’, zegt Hilberdink. ‘Dat geldt overigens voor het gehele team. Het zijn allemaal mensen die bewust hebben gekozen om op deze school te werken.’

Ontwikkelingsgericht onderwijs

De Kindercampus Zuidas is een zogenaamde OGO-school, een afkorting voor ontwikkelingsgericht onderwijs. ‘Kort gezegd gaat dat uit van de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze komen pas tot leren als ze betrokken zijn. Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten’, legt Hilberdink uit. ‘Dat willen we terug laten komen in het nieuwe gebouw, door veel gemeenschappelijke ruimtes aan te leggen. Een professionele keuken bijvoorbeeld. Nu al hebben we een thema waarbij groep 6 iedere vrijdag groente uit onze eigen moestuin oogst, en die samen bereidt in de huidige, nogal kleine keuken.’

Directeur Miriam Heijster (rechts) en opvolger Jet-Hilberdink (links)

Bieb en taart

Specifiek denken Heijster en Hilberdink voor het nieuwe gebouw aan een schoolbibliotheek met een caféetje, waar leerlingen hun eigen baksels kunnen verkopen. ‘Ze kunnen zelf de taarten maken, maar je zou ze ook de verkoop kunnen laten doen. Daar leren de kinderen spelenderwijs van,’ aldus Hilberdink. Heijster knikt: ‘Het zou leuk zijn als niet alleen de ouders van leerlingen langskomen, maar dat zo’n plek een buurtfunctie krijgt. Dat ook bewoners een kopje koffie komen drinken aan de leestafel. We hopen echt een spil te worden in de nieuwe woonbuurt.’

Tientallen landsvlaggen

Op de Kindercampus wordt tweetalig lesgegeven aan zo’n zeventig verschillende nationaliteiten. Iedereen is welkom, zo stralen ook de tientallen landsvlaggen uit die de muren van de aula sieren. ‘Geen enkele nationaliteit overheerst en dat maakt ons uniek’, zeggen Hilberdink en Heijster. De nieuwe woonbuurt Ravel biedt straks ruimte aan 1.350 woningen, waarvan 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en 20 procent koopwoningen. Zal dat de leerlingenpopulatie doen veranderen? ‘Misschien dat die een beetje verschuift. Maar ook nu is het een misvatting dat we alleen maar kinderen van Zuidas-advocaten lesgeven. Het leuke is: we zijn juist een dwarsdoorsnede. Ja, we hebben leerlingen die thuis een privékok hebben – maar net zo goed kinderen uit flatwoningen in Buitenveldert.’

Uitdagingen

De ligging van het nieuwe gebouw – in het hart van de te verrijzen woonbuurt – kent nog wel uitdagingen. ‘Ravel wordt een autoluwe buurt. Nu nog komt hier iedere dag een boodschappenbezorgservice langs, maar daar moeten we wat op bedenken’, geeft Heijster als voorbeeld. Voordeel is dat ze van meet af aan betrokken is bij de ontwerpen voor het nieuwe onderkomen, waardoor ze over ieder detail kan meedenken. ‘Neem de huidige aula,’ zegt Heijster. ‘Prachtig is ie, een echte ontmoetingsplek. Maar ik ken de musical van groep 8 uit mijn hoofd, omdat ze er iedere week repeteren en ik ieder woord in mijn kantoor kan horen’, lacht ze. ‘We groeien werkelijk de school uit.’

Tekst: Iris Cohen

Geef uw mening

Don Camillo

zoals bekend dit Groen Links colllege wil al het groen weg uit de stad en vervolgens meer gebouwen neer zetten ,dit brengt meer op en groen kost alleen maar geld voor onderhoud en ze hebben geen personeel ,het wordt een jungle in de stad op dit moment Nog en paar maanden en dan is dit college weg !

Frans Woerden

Het speelbos wat nu goed begint te groeien blijft of wat alles omgezaagd?

Minke | Amsterdam Zuidas

De huidige omgeving van het Kindercampus zal volledig verdwijnen. De toekomstige openbare ruimte in de nieuwe buurt krijgt een parkachtig karakter. Zowel in het parkachtige binnengebied van de woonbuurt (waar het schoolplein komt), als aan de zuidelijke grens van de buurt (aan het water van de De Boelegracht) krijgt “natuurlijk spelen” een kans.

Gerard van Baar

Naar welke 50 mtr. “schuift” de school op?

Maurice

@Gerard - The new building will shift 50meters towards Beethovenstraat. Once the Valley building is completed, then the football field on the corner of Beethovenstraat/De Boelelaan will be removed - providing space for the new school.