skip to main content
Nieuwe verdiepingen op EDGE Stadium

Als een geraamte steken de stalen staanders boven de bestaande verdiepingen van EDGE Stadium uit. Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar binnen afzienbare tijd zullen ze voorzien zijn van gevels en daken, waarmee geheel nieuwe verdiepingen verrijzen. De vleugels van het kantoorpand krijgen beide een extra verdieping, en het zogenaamde koperen hart krijgt er zelfs twee. ‘Best een uitdaging, want de bestaande fundering kon niet veel meer hebben dan de huidige bouw. Wanneer je dan wilt optoppen, moet je licht bouwen. Dat doen we onder andere met hout’, legt Bo Gall uit, werkvoorbereider bij G&S bouw. Hij wijst naar een stapel houten platen die door een hijskraan omhoog gehesen worden. ‘Dat voelt misschien gek, vloeren van hout. We zijn heel erg gewend om met staal en beton te werken. Maar eigenlijk is dit een heel duurzame manier van bouwen die je steeds vaker tegenkomt.’

Geen sinecure

Het upgraden van een twintig jaar oud kantoorpand zodat het nog minstens twintig jaar mee kan, is bepaald geen sinecure. Het pand aan de Fred. Roeskestraat moet zijn unieke identiteit behouden, maar tegelijkertijd voldoen aan de nieuwste duurzaamheidseisen. Een uitdaging waar ontwikkelaar EDGE zijn hand niet voor omdraait. Toen het gebouw in het jaar 2000 werd opgeleverd – toen nog onder de naam Forum – was het in verschillende opzichten baanbrekend. De ambities blijven groot, met toevoeging van zo’n 10.000 vierkante meter aan kantoorvloer en zo veel mogelijk hergebruik van materialen. Daarbij gaat de ontwikkelaar voor een hoge WELL-certificering, een bouwstandaard gericht op de gezondheid en het welzijn van de toekomstige gebruikers van het pand.

Turkish travertine

De uitstraling van EDGE Stadium blijft dus zo veel mogelijk intact, en dat is te zien in de kleinste details. Met Gall lopen we een rondje langs de zijkant van een van de vleugels van het gebouw. Werkers zijn er druk bezig met het aanbrengen van natuurstenen op de muren van de nieuwe verdiepingen. ‘Het zijn exact dezelfde stenen als die op de bestaande verdiepingen. Natuurstenen uit een groeve in Turkije, Turkish Travertine genaamd’, zegt Gall. ‘Twintig jaar geleden werden ze nog met de hand gekloofd, en natuurlijk zijn de stenen op de bestaande verdiepingen wat verweerd geraakt na al die tijd. Toch blijft het verschil miniem.’

Puien

Nog zo’n detail: de vele schuifpuien in het kantoorpand. Het leeuwendeel wordt verplaatst, waarmee de puien de functie krijgen van ramen, met uitzicht op het atrium. ‘En daarom moet al het hang- en sluitwerk eraf. Ze hoeven immers niet meer opengeschoven te worden’, aldus Gall. ‘Alle puien halen we eruit, waarna ze naar de fabriek gaan. Daar worden ze ontdaan van het sluitwerk en opnieuw geschilderd. Een arbeidsintensief proces, maar het eindresultaat geeft voldoening.’ Zo worden vrijwel alle materialen in het pand hergebruikt. Zaken die niet te hergebruiken zijn, worden door EDGE op Beelen NEXT gezet, een soort marktplaats voor bouwmaterialen. Zo zijn de gigantische houten liggers en kolommen die het originele dak droegen, in het oosten van het land gebruikt voor de bouw van een manege.

Atrium

Eyecatcher van EDGE Stadium is en blijft het atrium – een gigantische open ruimte met aan weerszijden de vleugels en in het midden het kenmerkende koperen hart. Dat atrium wordt iets verkleind, met name door het naar binnen trekken van de vleugels. Het nieuwe dak wordt geheel van glas, waarmee nog meer licht wordt gecreëerd. Er komt een loopbrug en veel groen, wat het geheel intiem moet maken. Gall: ‘Het atrium wordt qua vierkante meters iets kleiner, maar wel lichter en speelser. Ook krijg je er meer kantoorvloer voor terug.’ We lopen langzaam naar de voorzijde, waar het gebouw wordt uitgebreid met een glazen uitbouw.  Bewust is gekozen voor glas – het gebouw wordt er lichter van en de hartvormige koperen gevel erachter blijft goed zichtbaar. Gall wijst naar de overkant van de weg, waar EDGE huist in EDGE Olympic. ‘Dat is wel grappig, vind je niet? De ontwikkelaar kijkt letterlijk mee.’

Tekst: Iris Cohen

Geef uw mening