skip to main content
‘Ongelooflijk wat dit gebied nog te wachten staat’

Er gebeurt zo veel tegelijk in Zuidas dat tijdens de open dag voor elke interesse wel wat te beleven viel. Niet voor niets waren vrijwel alle rondleidingen vooraf volgeboekt. Van een wandeling langs kunst in Zuidas, met deskundige uitleg, tot een fietstocht tussen de knooppunten Amstel en De Nieuwe Meer en van een bezoek aan ondergronds Zuidas en aan hotel Van der Valk Amsterdam Zuidas tot aan de werkterreinen voor de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Het weer zat niet mee waardoor een aantal aangemelde bezoekers begrijpelijkerwijs verstek liet gaan. Maar daar stonden spontane bezoekers tegenover. Al met al bleef een behoorlijk goed geïnformeerd publiek over dat zich graag tot in detail liet bijpraten. Maar dat was ook waarvoor deze dag bedoeld was: hoe zit het nu precies?

Twee werkterreinen Zuidasdok

Voor de vernieuwing van station Amsterdam Zuid, onderdeel van het programma Zuidasdok, konden bezoekers terecht op twee werkterreinen: een langs de Arnold Schönberglaan en een tussen de metrosporen. Ze zagen wat er al is gedaan, hoorden wat er nog moet gebeuren en vooral hoe complex de opgave is gezien de krappe ruimte. Het leverde enthousiaste én kritische vragen op.

Van der Valk Hotel

Van der Valk Amsterdam Zuidas bood een speciale ‘Tour du Hotel’ aan, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Veel trouwe fans van de Van der Valk-keten keken hun ogen uit bij dit tot Beste Gebouw van 2021 uitgeroepen hotel.

Rondleidingen, boven- en ondergronds

Ook de thematische rondleidingen deden het goed. Liefhebbers van architectuur, van kunst en van groen kregen allen een tour op maat met een professionele gids. Er was een fietstocht naar de buurt die moet verrijzen achter de voetbalvelden van AFC. Ook de liefhebbers van kabels en leidingen konden hun hart ophalen. Langs de nieuwe woonbuurt Ravel kregen ze uitleg over de manier waarop een reusachtige hoeveelheid elektriciteits- en glasvezelkabels (90 kilometer) laag voor laag gestapeld onder de grond wordt aangelegd. En de rondleiding door de ‘integrale kabels- en leidingentunnel’ onder de Mahlerlaan was traditiegetrouw binnen een halve dag volgeboekt.

Verdi

Verrassend was heb bezoek – per elektrisch vervoer – aan de buurt Verdi. Anders dan de rest van Zuidas is dit een gebied met bestaande woningen, woonboten, en veel groen en water.

Op zoek naar Verdi

Oliebollen en minicircus

In Circl, het circulaire paviljoen van ABN Amro op het Mahlerplein, was niet alleen heel veel informatie te halen over Zuidas en Zuidasdok, maar ook wat warmte. Met gratis koffie, een geopende oliebollenkraam en een minicircus werd het al met al een inspirerende én warme dag. Die we graag in de zomer van 2022 een vervolg geven.

Vrolijkheid van 'Stadsavonturen'

Geef uw mening

Channa

Dank voor deze bijzondere dag !!!!!

Ineke

Mijn man en ik vonden het echt geweldig. We wensen alle mensen die bouwen aan het nieuwe station heel veel succes, want het is ongelofelijk ingewikkeld. Bedankt voor de gastvrijheid en de fantastische organisatie. We komen volgend jaar graag weer kijken

Jan

Een 10 met een griffel voor de organisatie!!! Ook het electrisch vervoer naar VERDI vond was bijzonder. Is het mogelijk dat u mij informatie kan geven over deze electrische busjes met een belgisch nummerbord? Op de zijkant stond iets vermeld van newmobilitynetwork.be, maar daar vind ik niets over deze busjes.