skip to main content
Nieuwe subsidieregeling cultuurevents Zuidas

Bij een levendige stadswijk horen culturele evenementen. Om organisatoren van dit soort evenementen een handje op weg te helpen, hebben we een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen. Het jaarlijkse budget is 150.000 euro, met een maximum van 50.000 euro per aanvraag. Aanvragen kunnen gedurende het hele jaar worden gedaan via onze website. Het scala aan mogelijkheden is breed: van performances tot kunstroutes en van muziekfestivals tot architectuurrondleidingen – als het maar om een cultureel evenement gaat. Het gaat om kleinschalige evenementen (maximaal 500 bezoekers per dag) en middelgrote evenementen (maximaal 2000 bezoekers per dag). Aanvragen kunnen gedurende het hele jaar worden gedaan via onze website.

Open lucht of publiek toegankelijk gebouw

Onno van den Muysenberg, programmamanager Kunst en Cultuur bij Zuidas, verwacht met name aanvragen van professionele organisatoren, bijvoorbeeld voor film- en muziekfestivals. ‘Maar particulieren kunnen ook een aanvraag doen. Stel zij willen iets kleinschaligs in hun buurt organiseren met een artistieke invulling, dan kan dat.’ Een andere voorwaarde is natuurlijk dat het evenement binnen Zuidas plaatsvindt. Dat kan zowel in de open lucht – zo zijn het Zuidplein, Mahlerplein en Gershwinplein als festivalterreinen aangemerkt – als in gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Van den Muysenberg: ‘Ik denk bijvoorbeeld aan hoe het Grachtenfestival concerten organiseert in scholen en kantoorpanden. Bijzondere locaties waar je mooi een voorstelling kan organiseren.’

Niet alleen voor Zuidassers

Met de evenementen die we gaan subsidiëren willen we Zuidas beter op de kaart krijgen, zegt Van den Muysenberg. ‘Ze zijn niet alleen bedoeld voor mensen die in het gebied wonen of werken, maar juist voor alle Amsterdammers en daarbuiten. Het mooiste zou zijn wanneer een inwoner van West of de Pijp in plaats van naar het Westergasterrein te gaan, een keer naar Zuidas gaat.’ De subsidie kan ook worden verstrekt aan evenementen die deels in Zuidas en deels elders plaatsvinden. ‘Zo konden we eerder al tijdens het stadsbrede grachtenfestival genieten van concerten in Zuidas,’ zegt Van den Muysenberg. ‘In de toekomst krijgen we een grote bioscoop in The Pulse of Amsterdam, in de wijk Kenniskwartier. En filmhuis Rialto in de VU is vlakbij. Hoe gaaf zou het zijn wanneer IDFA of een ander filmfestival daar kan draaien.’

Hele jaar door aanvragen

De subsidie is heel het jaar door aan te vragen via het formulier op onze website. Zodra een aanvraag binnenkomt brengt een commissie zo snel mogelijk een advies uit, gevolgd door het besluit over de aanvraag. Op deze manier hoeft er geen lange periode te zitten tussen het aanvragen en organiseren van een evenement. En wordt de Zuidas verrijkt met nieuwe en sprankelende culturele evenementen.

Geef uw mening

Leo Endedijk

Kunnen voor meerdere projecten aanvragen worden gedaan? Leo Endedijk De Thomas

Shantie | Amsterdam Zuidas

Beste Leo, een organisator van evenementen kan voor meerdere projecten aanvragen doen. Er wordt dan gekeken of iedere activiteit past binnen de subsidieregeling.

Piet

Moet vooral deze groot verdieners subsidie verstrekt worden?

Shantie | Amsterdam Zuidas

Beste Piet, de subsidieregeling is ook voor particulieren die bijvoorbeeld een kleinschalig kunstevenement in hun buurt willen organiseren, maar professionele organisatoren kunnen ook een aanvraag indienen. Iedereen die dat wil kan zo een bijdrage leveren aan de levendigheid in het gebied.