skip to main content
Opportunities for business owners in the Zuidas ‘plinths’

De plint is de begane grond van een gebouw. In Zuidas stimuleren we het gebruik van deze ruimten voor onder meer winkels, voorzieningen en horeca. Sinds kort is Janneke den Ouden onze plintenmanager. Zij nam met stokje over van Saskia Rill. Den Ouden koppelt beschikbare ruimten in Zuidas aan ruimtezoekers. De vraag die zij moet beantwoorden: welke onderneming is het meest geschikt voor welke locatie? Het uiteindelijke doel is een Zuidas creëren waarbij je denkt: ‘Goh, hier is het leuk, hier wil ik even zijn. Een goede invulling van plinten draagt zeker hieraan bij ’, aldus Den Ouden.

Divers winkelaanbod

‘Als er een ruimte beschikbaar komt, dan proberen wij – naast de makelaar – een geschikte partij te vinden voor deze ruimte’ zegt Den Ouden. ‘Dit kan een cadeauwinkel zijn, maar ook een opticien of een juwelier. Denk bijvoorbeeld ook aan de apotheek die binnenkort in Zuidas opent. Het is eigenlijk alles behalve kantoorruimte.’ In deze zoektocht probeert Den Ouden altijd diversiteit toe te voegen aan het bestaande aanbod. ‘Hier in Zuidas kun je op bijna elke straathoek koffie en een broodje halen. Wij zoeken juist de vernieuwende concepten en ondernemers die iets extra’s toevoegen aan het gebied. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorzieningen die nog ontbreken, zoals een slager of een visboer. Een bakker aan de zuidzijde van Zuidas, die ook in het weekend open is, valt daar ook onder. Van bewoners hoor ik vaak dat ze behoefte hebben aan winkels die in de dagelijkse behoeften voorzien. Daar zoeken we dus echt naar.’

Het Atrium heeft nog een paar ruimten beschikbaar

Beschikbare ruimten

Momenteel zijn er een paar ruimten beschikbaar in Zuidas, onder andere in het gebouw Vivaldi en het Atrium. ‘Bij de plint van Vivaldi  is het goed om in het achterhoofd te houden dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) binnenkort hiernaartoe komt en het Van der Valk Hotel in aanbouw is’, zegt den Ouden. ‘Naast de 900 werknemers, trekt EMA natuurlijk ook veel bezoekers aan, zo’n 36.000 gasten per jaar. Verder komen er woningen. Ook al is het nog toekomstmuziek, het kan voor een ondernemer interessant zijn om zich hier te vestigen. Het gaat in dat deel van Zuidas een stuk levendiger worden. Het lijkt me ook een geschikte plek voor een speciaalzaak, een ambachtelijke werkplaats of een timmeratelier.’

Oproep aan de bewoners van Zuidas

Plintenkaart

Om in beeld te houden waar welke ruimten beschikbaar zijn, onderhoudt Den Ouden een plintenkaart (hieronder te downloaden). ‘Ruimtezoekers krijgen hiermee een overzicht van beschikbare ruimten, het aantal vierkante meters en de juiste contactpersonen.’

Laat het ons weten

Is er een winkel of voorziening die u graag in Zuidas zou willen hebben? Of is er iets wat u echt mist in het gebied? Wij zijn altijd benieuwd naar uw ideeën. Laat het hieronder in een reactie weten.

Give your opinion