skip to main content
Preparations begin for apartment construction at Beatrixpark

In de week van 10 februari 2020 starten de voorbereidingen voor de bouw van twee appartementengebouwen bij het Beatrixpark. Deze komen op het veld tussen het St. Nicolaaslyceum en de gebouwen van Kapel en Convict.

Om dit gebied te ontwikkelen, kappen we 110 bomen. Tijdens de kap is het fietspad tussen het St. Nicolaaslyceum en de kantoren van Akzo en Stibbe afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van het pad in het verlengde van de Prinses Irenestraat.

Nieuw groen

Na de bouw richten we de omgeving ervan in met nieuw groen. In oktober vorig jaar kondigden we deze voorbereidingen al aan. Op dat moment liep nog een juridische procedure rond de kapvergunning. De rechter heeft op 31 januari 2020 uitspraak gedaan in deze zaak. De kapvergunning is terecht verleend en de bomen mogen plaatsmaken voor de ontwikkeling van het gebied.

Financiële compensatie

De te kappen bomen zijn voornamelijk esdoorns. Ze zijn niet verplantbaar vanwege de verstrengeling van de onderlinge wortels, waardoor er geen goede verplantbare kluit uitgegraven kan worden. Ook zijn de bomen te veel op leeftijd om te verplanten. Bovendien is de esdoorn een boomsoort die zich ook zonder deze complicaties moeilijk laat verplanten. Er wordt voor de bomen dan ook een financiële compensatie in het bomenfonds gedaan. Dit fonds wordt gebruikt om te investeren in nieuw groen en om bijvoorbeeld de groeiomstandigheden te verbeteren.

Het terrein bij het Beatrixpark waarop twee wooncomplexen komen

Japanse duizendknoop

We werken het hele jaar aan het bouwrijp maken van dit gebied. Naast het kappen van bomen saneren we de Japanse duizendknoop die is aangetroffen (een zeer agressieve, exotische woekerplant). En we dempen een deel van het water tussen Kapel en de geplande bebouwing. Door het water geleidelijk van oost naar west te dempen bieden we de waterdieren de kans om naar de hoofdwatergang te migreren. We houden daarbij rekening met het broedseizoen van de vogels en de paaitijd van vissen en amfibieën. Het water wordt daarom tussen half juli en november 2020 gedempt.

Twee woningcomplexen

Bij het Beatrixpark bouwen we in totaal 450 woningen, op twee kavels: de zogenoemde kavels 2 en 6/7. In 2021 start de bouw op kavel 6/7 (300 woningen), die op kavel 2 (150 woningen) later. Beide gebouwen worden in 2024 opgeleverd. Het zorgvuldig opstellen van een nieuw groenplan voor de openbare ruimte rondom de appartementengebouwen is een belangrijk onderdeel van het bouwplan. Wij zullen omwonenden actief betrekken bij het maken van dit plan.

De te bebouwen kavels. De te kappen bomen staan er tussenin

Give your opinion