skip to main content
Tic-Tac-Toe: 75 mid-market rental homes in the new Ravel district

Wandel in zuidelijke richting over de Beethovenstraat, onder de A10 door. U passeert dan eerst het iconische Valley, maar daarna volgt een kale vlakte. Hier verrijst vanaf 2023 de autoluwe woonbuurt Ravel, waar zo’n 1.350 woningen komen voor met name gezinnen. Tic-Tac-Toe is het eerste wooncomplex. Door zijn aardse tinten past het ontwerp goed in zijn omgeving. Maar het gebouw verdwijnt er niet in, dankzij een opvallend lijnenspel in de gevel en door de markante balkons. Maar misschien wel belangrijker: de 75 appartementen hebben een gemiddelde grootte van 80 vierkante meter en het merendeel wordt met voorrang aangeboden aan gezinnen met een middeninkomen. Wethouder Van Doorninck (Zuidas) zegt daarover: ‘Veel gezinnen met jonge kinderen vertrekken uit Amsterdam. Door de grootte van de woningen, de groene en autoluwe inrichting, de nabijheid van een school, een sportcomplex en het openbaar vervoer maken we deze buurt aantrekkelijk voor gezinnen en wordt Zuidas meer onderdeel van de stad.’

Flexibel en duurzaam wonen

De appartementen in Tic-Tac-Toe kennen een flexibel ontwerp. De woningplattegrond, bestaande uit bijna vierkante kamers van 3,3 bij 3 meter, kan door middel van verplaatsbare wanden worden aangepast om meer kamers te creëren. Of juist minder, maar grotere kamers. Kortom, met een woning die kan worden aangepast aan iedere ‘levensfase’ van het gezin, hoeven geen twee woningen in het gebouw hetzelfde te zijn.

Huiskamer van de buurt

Het gebouw kent meer bijzonderheden. Op elke verdieping bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes met een door de bewoners zelf aan te wijzen functie. Denk aan een logeer- of thuiswerkruimte. De begane grond heeft een hoogte van maar liefst 7,5 meter. Deze biedt ruimte aan faciliteiten als een fietsenstalling, een huiskamer en horeca. Deze voor iedereen toegankelijke begane grond gaat bijna naadloos over in de openbare ruimte. Het is een huiskamer van de buurt.

Artist impression

Ook dieren en planten

Niet alleen mensen, maar ook dieren, insecten en planten zijn welkom in Tic-Tac-Toe. Zo komen er schuilvoorzieningen aan de onderzijde van de balkons. Verder komen er klimplanten, speciale plantenbakken waarin regenwater wordt opgevangen en er is plek voor verschillende nestkasten. Meekleurende zonnepanelen wekken energie op in de gevel.

Autoluwe woonbuurt

Tic-Tac-Toe is een project van Oostmeijer Projectontwikkeling. Het ontwerp is van VMX Architects en DS Landschapsarchitecten. De bouw start in 2024 en is naar verwachting klaar in 2025. De nieuwe, autoluwe woonbuurt Ravel, waar het wooncomplex midden in het groen komt te staan, ligt tussen sportpark Goed Genoeg – de thuisbasis van voetbalclub AFC – en de De Boelelaan.

Give your opinion