skip to main content
ACTA

De nieuwbouw van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) moest een diversiteit aan functies herbergen: ruimtes voor onderwijs, zorg, onderzoek en algemene functies. Het gebouw is opgebouwd uit een lager en een hoger deel, waarin iedere functie een eigen plek heeft. Er zijn grote overspanningen gerealiseerd, waardoor grote vloervelden flexibel indeelbaar zijn.

Een riant atrium, dat zich vanuit de centrale hal over de volle hoogte van de laagbouw uitstrekt, brengt daglicht diep het gebouw in. Deze centrale ruimte functioneert als oriëntatiepunt waaromheen alle functies zijn gegroepeerd. Ze worden visueel en fysiek verbonden en ontsloten door loopbruggen en roltrappen. Sociale interactie tussen de verschillende groepen gebruikers (studenten, medewerkers en patiënten) wordt er zo vanzelfsprekend teweeg gebracht. Het restaurant, een tweede belangrijke ontmoetingsplek, ligt op de transparante tussenverdieping tussen de laag- en hoogbouw en biedt uitzicht over de stad.

Het gebouw is opgetrokken in een vliesgevel met semi-structureel verlijmde beglazing. Een zwart-wit zeefdrukpatroon op de ruiten doet denken aan een röntgenfoto. De detaillering in het interieur is helder en functioneel, met aandacht voor specifieke ergonomische aspecten van de tandartsbehandelingen. De kleurstelling is voornamelijk wit, met enkele kleuraccenten in het atrium, de collegezaal en het restaurant.

Bijzonderheden

  • Opgeleverd: 2010
  • Start bouw: 2007
  • Buurt: Kenniskwartier
  • Grootte: 23.150m2: ruimtes voor onderwijs, zorg, onderzoek en algemene functies.
  • Opdrachtgever: Vrije Universiteit Amsterdam
  • Architect: Benthem Crouwel Architecten
  • Aannemer: Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren