skip to main content
Museum

In het (deels) monumentale en voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg 220 wordt een museum voor hedendaagse kunst gerealiseerd. De Hartwig Art Foundation gaat dit museum ontwikkelen. De gemeente Amsterdam heeft het pand aangekocht en zal dit verhuren aan de stichting. Het museum gaat volgens planning in 2025 open.

Ontwerp en programma

Het museum wordt een plek waar vooral nieuwe hedendaagse kunst centraal staat, door jonge en veelbelovende kunstenaars werk- en expositieruimte te bieden. Naast expositieruimtes komen in het museum ook verschillende publieksfuncties zoals een auditorium, educatieruimtes, een bibliotheek, een museumwinkel, een foodlab, kantoorfuncties, horeca (bistro, museumrestaurant) en een muziekzaal. Daarnaast komen er tijdelijke verblijfsruimtes voor kunstenaars en personen verbonden aan het museum. Om de nieuwe invulling mogelijk te maken, maakt het aangebouwde niet-monumentale deel van het rechtbankgebouw plaats voor een nieuw te bouwen vleugel. Het pand krijgt bovendien een opbouw waarin het museumrestaurant komt. Met de komst van het museum verandert ook de ruimte eromheen. De hoofdentree van het museum komt aan de Parnassusweg. Onder het museum krijgen bezoekers de gelegenheid om fietsen te parkeren. Er wordt ook gekeken naar drop-off plekken voor bussen en taxi’s in de directe omgeving.

Ruimtelijke procedures en inspraak

Om de verbouwing en de uitbreiding van het pand mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Dan is ook het definitief ontwerp klaar. De ontwerpomgevingsvergunning en het ontwerpbestemmingsplan liggen tot en met 16 maart 2022 ter inzage. In deze periode vindt de formele inspraak plaats. Naar verwachting worden de omgevingsvergunning en het gewijzigde bestemmingsplan medio 2022 vastgesteld.

Proces en planning

Als het gewijzigde bestemmingsplan is vastgesteld en de omgevingsvergunning is verleend, volgt er meer informatie over de start van de verbouwing van het monumentale pand, de omvang en tijdsduur van de werkzaamheden.

Informatie

Voor betrokkenen uit de omgeving en geïnteresseerden wordt op verschillende momenten bijeenkomsten georganiseerd. U kunt de verslagen en presentaties downloaden onze bibliotheek.

Gerelateerde artikelen

4

Bestemmingsplan voor museum ter inzage

De vestiging van een museum voor hedendaagse kunst in het voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg vereist aanpassing van het bestemmingsplan. Inmiddels is ook een omgevingsvergunning aangevraagd. Laat u op 15 februari 2022 informeren.
2

Omwonenden geïnformeerd over museum in monumentale rechtbank

In de monumentale rechtbank aan de Parnassusweg komt een museum voor moderne kunst. Wat vinden omwonenden ervan? Tijdens een bijeenkomst op 25 oktober 2021 bleken ze overwegend positief, maar er waren ook kritische vragen.
5

25 oktober: bijeenkomst over museum in oude rechtbank

In het gebouw van de oude rechtbank aan de Parnassusweg 220 komt het Museum of Contemporary Art. Het museum is een initiatief van de Hartwig Art Foundation. Wilt u meer weten over de plannen? Kom dan naar de bijeenkomst op 25 oktober 2021.
Meer artikelen