skip to main content
Museum

Ontwerp en programma

Het museum wordt een plek waar vooral nieuwe hedendaagse kunst centraal staat, door jonge en veelbelovende kunstenaars werk- en expositieruimte te bieden. Naast expositieruimtes komen in het museum ook verschillende publieksfuncties zoals een auditorium, educatieruimtes, een bibliotheek, een museumwinkel, een foodlab, kantoorfuncties, horeca (bistro, museumrestaurant) en een muziekzaal. Daarnaast komen er tijdelijke verblijfsruimtes voor kunstenaars en personen verbonden aan het museum. Om de nieuwe invulling mogelijk te maken, maakt het aangebouwde niet-monumentale deel van het rechtbankgebouw plaats voor een nieuw te bouwen vleugel. Het pand krijgt bovendien een opbouw waarin het museumrestaurant komt. Met de komst van het museum verandert ook de ruimte eromheen. De hoofdentree van het museum komt aan de Parnassusweg. Onder het museum krijgen bezoekers de gelegenheid om fietsen te parkeren. Er wordt ook gekeken naar drop-off plekken voor bussen en taxi’s in de directe omgeving.

Ruimtelijke procedures en inspraak

Om de verbouwing en de uitbreiding van het pand mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Dan is ook het definitief ontwerp klaar. Begin 2022 worden de omgevingsvergunning en het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd. In deze periode vindt de formele inspraak plaats. Naar verwachting worden de omgevingsvergunning en het gewijzigde bestemmingsplan medio 2022 vastgesteld.

Proces en planning

Als het gewijzigde bestemmingsplan is vastgesteld en de omgevingsvergunning is verleend, volgt er meer informatie over de start van de verbouwing van het monumentale pand, de omvang en tijdsduur van de werkzaamheden.

Informatie

Voor betrokkenen uit de omgeving en geïnteresseerden wordt op verschillende momenten bijeenkomsten georganiseerd. U kunt hieronder de verslagen en presentaties downloaden.

Gerelateerde artikelen

wonen
2

Omwonenden geïnformeerd over museum in monumentale rechtbank

In de monumentale rechtbank aan de Parnassusweg komt een museum voor moderne kunst. Wat vinden omwonenden ervan? Tijdens een bijeenkomst op 25 oktober 2021 bleken ze overwegend positief, maar er waren ook kritische vragen.
wonen
5

25 oktober: bijeenkomst over museum in oude rechtbank

In het gebouw van de oude rechtbank aan de Parnassusweg 220 komt het Museum of Contemporary Art. Het museum is een initiatief van de Hartwig Art Foundation. Wilt u meer weten over de plannen? Kom dan naar de bijeenkomst op 25 oktober 2021.
werken
wonen

Gemeenteraad stemt in met museum in oude rechtbank

Er is een belangrijke stap gezet in de totstandkoming van het museum voor hedendaagse kunst in het deels monumentale voormalige rechtbankgebouw aan de Parnassusweg. Op 15 september 2021 stemde de gemeenteraad in met de aankoop van het gebouw.
Meer artikelen