skip to main content
Saskia Rill: 'Ondernemers, kom naar Zuidas'

Interview met Saskia Rill over haar functie als plintenmanager. Haar oproep: ‘Ondernemers, kom naar Zuidas nu het nog kan’. In Zuidas zijn commerciële ruimtes te huur. Op de plintenkaart, die u hieronder kunt downloaden, is te zien welke ruimtes er nog beschikbaar zijn. Voor meer informatie over de beschikbare ruimtes in Zuidas kunt u met haar contact opnemen via e-mail: S.Rill@amsterdam.nl of telefonisch: 06-22203743

Levendigheid als doel, plinten als middel

Bij het woord plint denken velen aan het latje tussen de vloer en de muur. Niet aan stadsinrichting. Maar in de bouwwereld worden de begane grond en de eerste verdieping van een pand ook een plint genoemd. Daar vallen dus onder andere winkels en horeca onder. ‘Plinten zijn ontzettend belangrijk voor de uitstraling van een straat of een gebied, want lege winkelpanden hebben invloed op de beleving van een stad. Een plint die gevuld is met een winkel, een sportschool of een restaurant geeft direct reuring op straat. En een gebied waar veel mensen rondlopen geeft sneller een gevoel van veiligheid, ’ aldus Rill. ‘Als afdeling Zuidas hebben wij een speciaal programma ontwikkeld: Leef Zuidas. Sinds een tijd bouwen wij vanuit die visie aan een plek waar het fijn is om te wonen, werken en verblijven. Zoiets is natuurlijk lastiger over te laten aan de markt.’

Opticien, slager en visboer

Rill kent veel mensen waardoor ze vaak hoort waar behoeftes of kansen liggen. Je kunt haar zien als een soort makelaar, ‘maar wel eentje zonder winstoogmerk’. Het mooiste is als nieuwe ondernemers iets toevoegen aan het gebied. ‘Daarom benader ik zelf ook ondernemers als ik denk dat ze een aanwinst zijn. Een opticien, een slager en een visboer kunnen we bijvoorbeeld best gebruiken hier.’

Nu het nog kan

‘Veel mensen denken bij Zuidas aan grote kantoren maar het is ook pionieren. Zo vestigden zich leuke nieuwe ondernemers zoals het Zwarte Fietsenplan, de Wijnboetiek en meubelzaak Co van der Horst. En er komt veel meer aan.’ De toename van de reizigers, bewoners en bezoekers in Zuidas biedt namelijk volop kansen voor mensen met een ondernemersgeest. Juist omdat het gebied nog niet af is en de bouwontwikkelingen onverminderd doorgaan is het zaak ‘de kans te grijpen nu het nog kan’.

Geef uw mening