skip to main content
Rotsformaties voor slechtvalken in Zuidas

“Het lijkt vreemd, zo’n roofvogel middenin Zuidas, maar dat is het niet”, vertelt Paul Marcus van de Slechtvalkvereniging. “Slechtvalken houden van rotsachtige omgevingen, waar ze van grote hoogte duikvluchten kunnen maken. Zuidas met zijn kantoorgebouwen is daarvoor heel geschikt. En er zijn prooien genoeg: ze grijpen graag een duif of een spreeuw, en ook wel eens een gans als het zo uitkomt, al zie je die hier natuurlijk maar zelden. Dat is maar beter ook, want ze kunnen zo’n groot beest helemaal niet naar boven krijgen.”

Broedend mannetje

Dit jaar kreeg het paartje in de nestkast van ABN Amro drie eieren, afwisselend uitgebroed door het vrouwtje en het mannetje. Want slechtvalkvaders mogen dan geduchte jagers zijn, zorgzaam voor hun kroost zijn ze ook. “Soms voeren de vogels stevige gevechten om een nestplek, maar op deze locatie is dat anders”, licht gebouwbeheerder Rob Kuipers van ABN Amro toe. “De nestkast hangt er al een jaar of acht, maar is pas sinds enkele jaren bewoond. In het begin ontbrak er bijvoorbeeld een goede aanvliegplank, en hadden de grindsteentjes het verkeerde formaat. Toen we dat hadden verholpen, streken de eerste slechtvalken neer.”

2.500 bezoekers per dag

Inmiddels is de belangstelling ook buiten ABN Amro gewekt. De webcam is populair, na een Facebookbericht soms wel 2.500 bezoekers per dag. “Alleen de mensen die de nestkast moeten schoonmaken als de jongen zijn uitgevlogen, zijn wat minder enthousiast”, aldus Rob Kuipers. “Slechtvalken zijn namelijk niet zo netjes van aard. Om eerlijk te zijn, maken ze er een flinke troep van. Maar uiteindelijk is het dat ons natuurlijk wel waard. Want in ons hart zijn we allemaal trots op dit bijzondere dier.”

Virtual reality

Sinds woensdag 18 mei speelt de Zuidas-slechtvalk de hoofdrol in een bijzonder kunstproject van kunstenaar Silvan Laan: Mount Zuidas. Door middel van een virtuele slechtvalkvlucht wil Laan de biodiversiteit van het versteende landschap van de Zuidas laten zien. Een behoorlijk duizelingwekkende ervaring, maar zeker de moeite waard.

De virtual reality-tour is te boeken t/m 2 juni op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur, in de entreehal H-toren van het WTC, Zuidplein 142. Duur: 3 minuten. Graag reserveren: peregrine@mountzuidas.nl. (gratis)

Geef uw mening