skip to main content
2 km aan damwanden bij gebouw Atrium

Stalen planken van 20 meter

Damwanden zijn lange stalen planken die door een groefverbinding, oftewel ‘slot’, met elkaar zijn verbonden. De damwanden houden het grond en water tegen, zodat we hier een ondergrondse parkeergarage van twee lagen kunnen bouwen. We brengen 105 planken aan, in totaal gaat er 2 kilometer aan staal de grond in.

Toch weer trillen?

Het trillen heeft vorig jaar behoorlijk veel overlast gegeven. Toch kiezen we er voor om de damwanden in één keer trillend aan te brengen. Uit onze ervaring vorig jaar blijkt het niet verstandig om de damwanden de grond in te drukken. Door de harde grond moesten we het laatste deel toch trillen. Door het drukken is de grond dan erg verdicht, waardoor het trillen dan veel meer geluidshinder geeft. Omdat we nu direct kiezen voor het trillen van de planken, gaan deze sneller de grond in.

Water spuiten

Wij willen de overlast zoveel mogelijk beperken en nemen daarom een extra maatregel: fluïderen. Aan de onderkant van de damwand spuiten wij onder hoge druk water in de grond. Hiermee wordt de weerstand in de grond verminderd, waardoor de damwanden makkelijker en sneller de grond in gaan. Hierdoor trillen ze minder en reduceren we de geluidsoverlast een beetje. Een plank zit dan binnen 15 minuten op zijn plek.