skip to main content
Mini Zuidas. Het verhaal achter de Zuidasmaquette

De vader van de maquette

De maquette is ontwikkeld om een realistisch beeld te geven van de bouwontwikkelingen hier. In 2002 begon Adam Doyce Transue aan zijn eerste gebouwen op de maquette: ’Ruim 70 % van de huidige maquette is van mijn hand. Het betekent dat ik de maquette heel goed ken en omdat ik er al zo lang mee bezig ben, voelt het echt een beetje als mijn kindje,’ zegt hij lachend.

Adam licht zijn werkzaamheden verder toe. ‘Ik ben architect van origine en heb me daarnaast ontwikkeld als maquettebouwer. Ik werd ingehuurd om de detailleringen van de gebouwen te maken en de maquette in perfecte conditie te houden. Door de jaren heen heb ik vele reparaties, verbouwingen, wijzigingen en aanvullingen doorgevoerd. Net als het echte Zuidas blijft de maquette continue in ontwikkeling.’

Zuidas (bijna) in je broekzak

De maquette in het informatiecentrum is gebouwd op een schaal van 1:500. Om ook elders de ontwikkelingen van Zuidas op een aansprekende manier te presenteren zijn er ook andere versies. Zo is er ook maquette met schaal 1:1000 die vaak gebruikt wordt op vastgoedbeurzen. Ook tijdens zo’n beurs is aantrekkingskracht van een maquette goed merkbaar. ‘Mijn persoonlijke favoriet is de zogenaamde reismaquette die gemaakt is op schaal 1:2500. Hij is klein maar heel fijn, geeft een prachtig beeld van Zuidas en past in een grote koffer.’

King Kong

Dat de miniatuurversie van Zuidas zo’n aantrekkingskracht uitoefent op bezoekers is ontegenzeggelijk. Misschien komt dat omdat mensen zich toch een beetje almachtig voelen, zo uittorenend boven al die gebouwen. ‘Ik voel me in ieder geval altijd net King Kong als ik zo boven de mini-Zuidas bezig ben,’ zegt Adam terwijl hij een miniboompje op de mini-Strawinskylaan rechtzet.

Voor hem is ook de grote variëteit aan ontwerpen een aspect dat werken aan de maquette zo leuk maakt. ‘Denk aan details als balkonnetjes, glazen puien, bijzondere vormen, paviljoentjes, een wolkenkrabber of een lange snelweg als de A10. Ik vind het altijd weer een mooi moment als er nieuwe gebouwen worden geplaatst. En de schaal van de grote maquette biedt voldoende ruimte om architectonische elementen te laten zien. Elk gebouw heeft namelijk een eigen persoonlijkheid en die moet goed uit de verf komen.’

Nieuwste aanwinsten

De nieuwste toevoegingen op de maquette zijn: het nieuwe stedenbouwkundige plan voor Kop Zuidas, het Kenniskwartier, de kantoren: Tijdelijke Rechtbank, NoMa, Telesto, Het Paviljoen en de woongebouwen: Gershwin Brothers, Xavier en RIV.

Ook eens de maquette bezoeken? U kunt ons vinden in het WTC (Centrale hal), Strawinskylaan 59 in Amsterdam. Op werkdagen open van 9.00 tot 17.00 uur. Een toelichting bij de maquette kan alleen op afspraak en reserveren dient minstens twee weken van te voren te gebeuren.

Geef uw mening