skip to main content
Mini Zuidas. Het verhaal achter de Zuidasmaquette

Update dinsdag 20 februari 2024
De openingstijden van het Informatiecentrum Zuidas-Zuidasdok zijn inmiddels gewijzigd.

Openingstijden
- Geopend op maandag tot en met donderdag van 10:00 tot 16:00 uur.
- Gesloten op vrijdag, in het weekend en op feestdagen.

Wanneer u met een groep wilt langskomen meldt u zich dan aan, telefonisch 0800-5065 of via het contactformulier. Groepen kunnen het Informatiecentrum op afspraak ook op vrijdagen bezoeken.

Het is geen Madurodam, maar de maquette Zuidas in het WTC Amsterdam mogen we met recht onze gemeentelijke trekpleister hier in Zuidas noemen. Vele zakelijke relaties, geïnteresseerde studenten, iets minder geïnteresseerde schoolklassen, betrokken buurtbewoners, collega-ambtenaren en vele anderen uit binnen- en buitenland krijgen regelmatig uitleg over de bouwontwikkelingen in dit drukbevolkte stukje stad.

De vader van de maquette

De maquette is ontwikkeld om een realistisch beeld te geven van de bouwontwikkelingen hier. In 2002 begon Adam Doyce Transue aan zijn eerste gebouwen op de maquette: ’Ruim 70 % van de huidige maquette is van mijn hand. Het betekent dat ik de maquette heel goed ken en omdat ik er al zo lang mee bezig ben, voelt het echt een beetje als mijn kindje,’ zegt hij lachend.

Adam licht zijn werkzaamheden verder toe. ‘Ik ben architect van origine en heb me daarnaast ontwikkeld als maquettebouwer. Ik werd ingehuurd om de detailleringen van de gebouwen te maken en de maquette in perfecte conditie te houden. Door de jaren heen heb ik vele reparaties, verbouwingen, wijzigingen en aanvullingen doorgevoerd. Net als het echte Zuidas blijft de maquette continue in ontwikkeling.’

Zuidas (bijna) in je broekzak

De maquette in het informatiecentrum is gebouwd op een schaal van 1:500. Om ook elders de ontwikkelingen van Zuidas op een aansprekende manier te presenteren zijn er ook andere versies. Zo is er ook maquette met schaal 1:1000 die vaak gebruikt wordt op vastgoedbeurzen. Ook tijdens zo’n beurs is aantrekkingskracht van een maquette goed merkbaar. ‘Mijn persoonlijke favoriet is de zogenaamde reismaquette die gemaakt is op schaal 1:2500. Hij is klein maar heel fijn, geeft een prachtig beeld van Zuidas en past in een grote koffer.’

King Kong

Dat de miniatuurversie van Zuidas zo’n aantrekkingskracht uitoefent op bezoekers is ontegenzeggelijk. Misschien komt dat omdat mensen zich toch een beetje almachtig voelen, zo uittorenend boven al die gebouwen. ‘Ik voel me in ieder geval altijd net King Kong als ik zo boven de mini-Zuidas bezig ben,’ zegt Adam terwijl hij een miniboompje op de mini-Strawinskylaan rechtzet.

Voor hem is ook de grote variëteit aan ontwerpen een aspect dat werken aan de maquette zo leuk maakt. ‘Denk aan details als balkonnetjes, glazen puien, bijzondere vormen, paviljoentjes, een wolkenkrabber of een lange snelweg als de A10. Ik vind het altijd weer een mooi moment als er nieuwe gebouwen worden geplaatst. En de schaal van de grote maquette biedt voldoende ruimte om architectonische elementen te laten zien. Elk gebouw heeft namelijk een eigen persoonlijkheid en die moet goed uit de verf komen.’

Nieuwste aanwinsten

De nieuwste toevoegingen op de maquette zijn: het nieuwe stedenbouwkundige plan voor Kop Zuidas, het Kenniskwartier, de kantoren: Tijdelijke Rechtbank, NoMa, Telesto, Het Paviljoen en de woongebouwen: Gershwin Brothers, Xavier en RIV.

Ook eens de maquette bezoeken? U kunt ons vinden in het WTC (Centrale hal), Strawinskylaan 59 in Amsterdam. Op werkdagen open van 9.00 tot 17.00 uur. Een toelichting bij de maquette kan alleen op afspraak en reserveren dient minstens twee weken van te voren te gebeuren.

Geef uw mening

Alia

Came today and it is not open during the times posted. New hours are 10-16 Monday to Thursday.

Carlo | Redactie

Hi Alia, I'm sorry you stumbled upon a closed 'Informatiecentrum'. Indeed: the opening hours mentioned in this article (from 2016) are no longer applicable. We’ve added an update at the top of the page. We hope to see you again soon.