skip to main content
Amsterdam krijgt nieuw sportpark in Zuidas

Na lange onderhandelingen is een samenwerkingsovereenkomst getekend, waardoor de plannen gerealiseerd kunnen worden. Ad Westerhof, Voorzitter AFC en wethouder Eric van der Burg zijn blij met de volgende stap.

Westerhof: “We hebben lange tijd overlegd met de gemeente om tot iets heel moois te komen. Nu kan de schop in de grond en hopen we in Zuidas het mooiste sportpark van Nederland te realiseren.”

Van der Burg: “ Dit kwalitatief hoogwaardige sportpark past helemaal in Zuidas, waar naast kantoren veel woningen gebouwd worden en de recreatiemogelijkheden en vraag toenemen. Sport hoort daar vanzelfsprekend bij.”

Tijdens de bouw wordt er gewoon gevoetbald

De ontwikkeling en realisatie van het sportpark is in handen van de gemeente. Door een gefaseerde aanpak kan er ook tijdens de bouw gevoetbald blijven worden. Nu al wordt gestart met de realisatie van een tijdelijk extra kunstgrasveld. In 2017 gaat de schop de grond in om te starten met de realisatie van de ondergrondse parkeergarage. In 2019 moet alles af zijn. Na oplevering wordt AFC huurder van de velden en eigenaar van het clubhuis.

Wonen, werken en voetballen

In de nabije omgeving van het sportpark worden nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen gerealiseerd, waaronder het multifunctionele en architectonisch zeer bijzondere gebouw de Valley. De huidige Mahlerlaan wordt in oostelijke richting doorgetrokken. Het sportcomplex komt direct ten noorden van deze verlengde Mahlerlaan te liggen.

Sinds 1895 sportief

AFC, voluit Amsterdamse Football Club, werd in 1895 opgericht en vestigde zich in eerste instantie tussen het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan. In 1962 verhuisde de oudste voetbalclub van Amsterdam van de zuidelijke wandelweg naar de huidige locatie in de De Boelelaan. Vanaf 2019 kan de club weer jaren vooruit vanaf het nieuwe sportpark.

Voor het ontwerp van het clubgebouw is Paul de Ruiter Architects geselecteerd. De bijgebouwen en de omheining worden ontworpen door M3H architecten. De parkeergarage wordt ontwikkeld door Flow Real Estate.

Geef uw mening