skip to main content
Marietta De Zorzi wil bewoners Summertime bij elkaar brengen

‘Toen we ons appartement voor het eerst zagen, voelde het meteen goed’, vertelt Marietta. Ze werkt als programmacoördinator in het Huis van de Wijk Olympus, in Amsterdam Zuid. ‘Het licht is fijn, de ruimte voelt goed en redelijk vrij doordat we op een hoek wonen. Bijzonder aan dit gebouw is dat geen appartement hetzelfde is. Iedere bewoner heeft het anders kunnen indelen. Wij hebben een open keuken met woonkamer, twee slaapkamers en een berging. Onze overbuurjongen heeft één open ruimte.’ Marietta neemt ons mee naar haar bloemrijke balkon. Ze wijst op de gebouwen die hoog boven de acht verdiepingen van Summertime uit torenen. ‘Kijk, daarachter zie je de Vinoly en dat witte gebouw daarvoor is Intermezzo. Als het een beetje mist, is het uitzicht hier met al die kleurige gebouwen helemaal prachtig.’

Stof

De ruime vensters op twee hoog bieden goed uitzicht op de bouwactiviteiten rondom. Bouwvakkers zijn druk in de weer met het aanleggen van de De Boelegracht, met de bouw van restaurant Loetje en wooncomplex Gershwin Brothers, een zandweg wacht op asfalt. Marietta: ‘Door de werkzaamheden komt er zes dagen in de week een laag stof op de vensterbank. Met geopende ramen is er ook best veel bouwherrie, ook op zaterdag.’ Ze kan er om lachen: ‘Zondag is het hier echt de dag des heren, zo stil.’

‘Het bruist hier’

Na zes maanden Summertime is ze nog steeds iedere dag verliefd. Op haar nieuwe partner, maar zeker ook op Zuidas. ‘Ik woon al heel lang in Amsterdam en ik heb deze plek vanaf het begin zien groeien. Vijf jaar geleden wilde ik hier nog niet dood worden gevonden. Ik werk in de Apollobuurt en als ik nu naar huis fiets kom ik thuis in een gebied met een hele andere vibe. Het bruist hier, het is modern en er gebeurt iedere dag iets nieuws. Neem nu het paviljoen Circl van de ABN AMRO dat bijna af is. Dat is toch prachtig. Het geeft je energie.’ Fietsen door Zuidas beschouwt Marietta niet altijd als een feest. ‘Ik moet zo vaak vol in de remmen. Volgens mij is het verkeersplan niet goed en letten fietsers niet op, omdat ze aan het bellen of appen zijn.’

Sociale binding

Marietta is sinds kort actief in de bewonerscommissie van Summertime, omdat ze meent dat elkaar kennen bijdraagt aan aangenaam wonen. ‘Nu zijn er mensen die hun afval naast de vuilcontainer zetten. En buiten, naast de entree, liggen soms oude fietsen.’ Via de bewonerscommissie hoopt ze de betrokkenheid te vergroten. ‘Samen een ecodak aanleggen. Of afval prikken uit de grondstrook rondom ons gebouw en dan na afloop samen een borrel drinken. Zo ontstaat sociale binding.’

Toekomst

Ook voor de buurt ziet Marietta nog verbeterpunten. ‘Wij missen in onze wijk nog een klein parkje. Hopelijk krijgt de De Boelegracht een mooie groenstrook.’ Wat ze ook mist is een supermarkt-om-de-hoek, maar dat is slechts een kwestie van geduld want die winkel komt er. Marietta heeft er vertrouwen in dat Zuidas verder tot leven komt. Ze heeft alle tijd want ze ziet zichzelf wel oud worden op deze plek. ‘Ons huis is met een lift gemakkelijk toegankelijk en alles is dichtbij: het ziekenhuis, Schiphol, het Concertgebouw, het Beatrixpark of het Vondelpark.’ Nu nog dat knusse terrasje.

Geef uw mening

Herman van Elst

Hallo, Ik werk al jaren in de toeristenbranche in Oostenrijk.Marietta de Zorzi was eind 70 jaren mijn Collega in Oostenrijk.Ik vind het heel leuk om te zien dat ze zo sociaal betrokken is in deze buurt.Terug kijkend op een mooie tijd wens ik haar alle succes toe; Vriendelijke groeten van een oud Eurotex collega, Herman van Elst