skip to main content
Geraldine reist al drie weken zonder auto naar het werk

Drie weken geleden leverden Geraldine en veertien andere werknemers in Zuidas vrijwillig hun autosleutel in, in ruil voor de Zuidaspas. Op deze pas staat 1000 euro reistegoed  waarmee ze een maand lang met alternatieve vervoersmiddelen kunnen reizen, zoals het openbaar vervoer, fiets, e-bike, of taxi of bijvoorbeeld deelauto. Het experiment moet inzicht geven in het reisgedrag van mensen zonder auto. Die kennis kan bijdragen aan de vraag hoe we de toenemende verkeersdrukte, onder andere als gevolg van project Zuidasdok, kunnen pareren.

Avontuur

‘Ik merk dat het steeds lastiger wordt om hier te komen’, zegt Geraldine van der Waal, coördinator vrijwilligerswerk bij Bureau Vrijwilligers VU medisch centrum. ‘Maar ik ben vooral veel tijd kwijt met parkeren. Ik zoek namelijk altijd een gratis of in ieder geval niet zo’n dure parkeerplek en dan moet ik nog een stukje met het openbaar vervoer of lopend naar m’n werk. Natuurlijk weet ik wel dat je ook met andere vervoersmiddelen kunt reizen dan met je eigen auto, maar dit echt ervaren is toch anders. Ook daarom doe ik mee.’

Geraldine heeft de autoloze weken tot nu toe vooral als een ‘leuk avontuur’ ervaren. Dat komt wellicht ook door haar goede voornemen om ‘niet te stressen en niet te gaan rennen om die ene bus of trein te halen’. En ze kreeg daarnaast volop steun van haar kinderen en van enkele collega’s. Met een brede lach vertelt ze over de uitdagingen waarvoor ze stond: wel of niet met de bus nu het stormt? Of toch met de trein? Verdorie, ook de bus staat in de file, als ik nu mijn trein maar haal. Lieve ouders, mag ik morgenochtend met jullie meerijden naar Zuidas? Of: lieve echtgenoot, het giet, wil jij me naar de bushalte brengen?’

Reistijden

Toen ze vele jaren geleden in Zuidas kwam werken was ze vanaf haar huis in Hillegom een half uur onderweg. Een autorit van 33 kilometer. Parkeren kon toen nog voor het ziekenhuis, gratis. Inmiddels is die reistijd, schat ze zo in, verdubbeld. De afgelopen weken duurde die reis met het openbaar vervoer een uur tot anderhalf uur, maar ze vindt het nog te vroeg om haar conclusies trekken.

Gesteld dat alle reiservaringen positief uitpakken, dan is het nog de vraag of Geraldine straks voor het woon-werkverkeer haar geliefde Peugeot 206 laat staan. Geraldine: ‘Ik heb ook naast het werk veel plezier van die auto, dus die doe ik niet snel weg. De vaste kosten daarvan heb ik dus al, als daar nog eens openbaar vervoerkosten bij komen, gaat geld wel een rol spelen. Als de werkgever zou meebetalen zou ik serieus overwegen om met het openbaar vervoer naar het werk te gaan.’

De auto helemaal de deur uit doen ziet ze niet zitten, maar wie weet wat de komende week nog met haar doet. Geraldine: ‘Ik ga komend weekend met de kinderen op pad. Dan heb je echt een auto nodig. Ik heb gisteren via de app een auto gereserveerd bij Greenwheels. Ging super gemakkelijk!‘

Evaluatie

Dinsdag 31 oktober krijgen Geraldine en de andere deelnemers hun autosleutels weer terug. Eind november komt er een rapport en een advies uit, vertelt projectleider Joost de Jong namens de initiatiefnemers van de Zuidas Mobility Eexperience, te weten Zuidas, Arcadis en Green Business Club Zuidas. Aan de hand van dit advies kan de volgende ronde, begin volgend jaar, van dit experiment worden voorbereid.

Over de huidige groep deelnemers kan Joost toch al het een en ander vertellen. ‘De samenstelling is heel divers. We zien alle leeftijdsgroepen, man en vrouwen. De meesten van hen zijn leaserijder en komen uit Amsterdam en omgeving. De deelnemers komen van verschillende soorten bedrijven en instellingen: Loyens & Loeff, ABN AMRO, OVG, Deloitte, VUmc. De meerderheid reist vooral met het openbaar vervoer, maar daarnaast ook met taxi, Uber en deelauto’s. Over dat gebruik is nog niet zo veel te zeggen, maar ze zitten allemaal nog onder het budget dat ze gemiddeld te besteden hebben.’ Overigens hadden zich aanvankelijk zeventien kandidaten aangemeld voor deze uitdaging, maar op de valreep trokken twee van hen zich terug.

Zie ook