skip to main content
Studenten-startup wil Zuidas levendiger maken met licht

‘Ons eerste idee was om mensen naar Zuidas te trekken met een sportieve uitdaging in een interessante omgeving’, zegt Coen Smits van Oyen, woordvoerder van de startup LucemGo. ‘Via een app kun je een route kiezen en daarbij aangeven in welk tempo je wilt rennen. Je kunt jouw route beginnen waar je wilt en je rent achter de oplichtende lampjes aan. Alsof je een haas achtervolgt.’ Zuidas leent zich hier prima voor, vindt Coen. ‘‘s Avonds is het hier mooi en stil, je hebt dan als sporter geen hinder van verkeer. En we kunnen interessante routes uitzetten langs hoogbouw, sportparken en woonwijken.’ Inmiddels is de horizon breder, vertelt Coen. ‘We gaan samen met Zuidas alle mogelijke toepassingen van ons idee onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een kunstroute, of led als sfeerverlichting. In dit stadium is alles nog mogelijk.’

V.l.n.r: Sven Lam, Berry Hagens (beiden student Engineering Desgin and Innovation), Niels Kruiper (Aviation Engineering), Morris de Vilder (Technische Bedrijfskunde) en Coen Smits van Oyen (E-technology)

Zuidas levendiger maken

LucemGo is een van de dertien startups die de gemeente Amsterdam gaan helpen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken waarmee de stad worstelt. Via het project Startup in Residence was een van de uitdagingen die de stad aan de startups voorlegde: ‘Hoe maken we Zuidas nog levendiger en nog beter bekend als buurt waar je prettig woont en werkt?’

Tastbare innovatie

‘Er hebben zich drie kandidaten bij ons in Zuidas gemeld’, vertelt programmamanager Judith van Laarhoven, verantwoordelijk voor het stimuleren van de levendigheid in Zuidas. ‘We hebben voor LucemGo gekozen omdat deze startup als enige met een tastbare innovatie kwam en omdat het alleen bij deze kandidaat om echte starters gaat. Jonge studenten, die ook nog eens heel enthousiast waren.’ LucemGo krijgt nu een half jaar lang intensieve begeleiding bij de uitwerking van de ideeën, overigens net als de andere uitverkoren startups. De gedachte is dat de gemeente straks een of meer geslaagde oplossingen inkoopt en dat de betrokken startups zo een vliegende start maken.

Startup uitbouwen

LucemGo bestaat uit vijf studenten, allen vierdejaars aan de Hogeschool van Amsterdam. Zij volgen deels verschillende studies maar kozen allemaal voor de minor, een verdiepingsjaar, ‘Start your own business in tech’. De studenten hebben nu de kans om af te studeren binnen hun eigen bedrijf en – als alles meezit – hun startup verder uit te bouwen. Coen: ‘Wij hopen natuurlijk dat Zuidas ons systeem overneemt. En dat daarna andere stadsdelen volgen en ook andere gemeenten.’

Zie ook

Geef uw mening