skip to main content
Zuidas krijgt met bouw CROSSOVER nieuwe impuls

De oplevering van het nieuwe gebouw vindt plaats in 2021. CROSSOVER zal een belangrijke impuls geven aan de verdere ontwikkeling van ‘Kop Zuidas’, het oostelijke deel van Zuidas. Dit gebied groeit uit tot een levendige en duurzame wijk, met kantoren, bedrijven, kleinschalige (buurtgerichte) voorzieningen en vooral veel woningen. CROSSOVER komt op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, in de directe omgeving van nhow Amsterdam RAI Hotel dat nu wordt gebouwd en het nieuwe hoofdkantoor van Suitsupply, waarvan de bouw nog moet starten.

‘We hebben de lat hoog gelegd voor de ontwikkeling van deze locatie’, zegt David van Traa, directeur Zuidas. ‘We zijn heel erg tevreden over de inschrijving van AM. Het heeft een heel goed antwoord gevonden op de ambities die we als stad hebben. De komende tijd trekken we samen op bij de verdere uitwerking van de plannen.’

De ontmoeting staat centraal

CROSSOVER, Engels voor kruispunt of verbinding, biedt straks onderdak aan werken, wonen en ondernemen. Het samenkomen van verschillende werelden is een centrale gedachte in het ontwerp. Naast reguliere kantoorruimten zijn er flexibele werkplekken. Van de ruim 200 woningen valt een flink deel onder de categorie sociale woningbouw. Om de ontmoeting tussen bewoners te stimuleren – het streven is een mix van jongeren, studenten, statushouders en creatieve stedelingen – komen er gemeenschappelijke ruimten. Op het totale bruto vloeroppervlak (bvo) van 17.500 m2 is ook plek ingeruimd voor een horecagelegenheid en voor een (ontmoetingsplek waar creatieve makers (met een ROC-achtergrond) een start kunnen maken.

‘Wij zijn erg verheugd dat wij de ambitie van de gemeente Amsterdam voor deze locatie op een originele manier hebben vertaald naar het concept CROSSOVER’, zegt Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM Real Estate Development. ‘Wij hebben onze krachten als integrale gebiedsontwikkelaar optimaal ingezet om tot een oplossing te komen voor deze mixed use ontwikkeling, met als uitgangspunt dat de verschillende functies elkaar versterken.’

Procedure openbare inschrijving

De openbare inschrijving (tender) voor de ontwikkeling van de locatie waar nu CROSSOVER komt, ging begin april van start. Tien partijen hadden hiervoor een visie ingediend bij de gemeente, waarna eind juni vier partijen werden uitgenodigd voor de definitieve selectieronde. AM kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De kennis en ervaring uit (ook) deze tender wordt gebruikt bij volgende selectieprocedures, want Zuidas is nog lang niet uitontwikkeld.

Geef uw mening