skip to main content
Ella: 58 sociale huurwoningen hartje Zuidas

Stewardess Dorain Wetstede reed vanuit IJburg, op weg naar haar werk, altijd aan Zuidas voorbij en zag vanaf de weg alleen maar kantoren. Dat Zuidas veel meer is dan dat, ontdekte ze pas enkele weken geleden toen ze een huurwoning kreeg toegewezen in Ella, aan de George Gershwinlaan in hartje Zuidas. Dorain: ‘Ik ben heel erg tevreden met deze plek. Het is alsof je hier in New York rondloopt, allemaal heel chic. Ik zeg nu al met trots: ‘Ik woon in Zuidas.’ Dorain heeft ook lof voor de architect: ‘Die rode baksteen geeft ons gebouw iets huiselijks.’ Ella (Fitzgerald) is gebouwd in een U-vorm met middenin een ruime tuin, het telt op het hoogste gedeelte vijf verdiepingen en geeft onderdak aan 58 sociale huurwoningen met een huurprijs van 710 euro per maand (de bovenkant van de sociale huursector).

Ongedeelde stad

Pal tegenover Ella, aan dezelfde laan, staat Intermezzo, een witte, bakstenen woontoren met 22 verdiepingen. 35 van de 177 appartementen worden verhuurd, met (kale) huurtarieven vanaf zo’n 1.600 per maand, de overige appartementen zijn koopwoningen.

De twee ‘buren’ in hartje Zuidas zijn een mooi voorbeeld van de ‘ongedeelde stad’ waar gemeente Amsterdam naar streeft. De gemeente wil gemengde buurten, met woonruimte voor alle rangen en standen. Dat is ook het streven van woningcorporatie Eigen Haard, de eigenaar van Ella. ‘In de omgeving van Zuidas, de wijken Buitenveldert en Oud-Zuid, zijn bijna geen sociale huurwoningen te vinden’, zegt Danny Wijnbelt, directeur Ontwikkeling van Eigen Haard. Daarom is hij blij de 58 woningen van Ella te kunnen toevoegen. Wijnbelt verwacht dat er de komende jaren nog veel sociale huurwoningen bijkomen in Zuidas en hij hoopt dat Eigen Haard een flink deel daarvan mag realiseren.

Ontwikkelaar

Intermezzo en Ella zijn ontwikkeld en gebouwd door Royaal Zuid, een samenwerkingsverband van BPD Ontwikkeling B.V., ERA Contour en woningcorporatie Eigen Haard.

Geef uw mening

Rita Hilhorst

Geweldig nieuws de sociale huurwoningen van Zuidas Ella. Er wordt aangegeven dat er meer Zuidas sociale huurwoningen in aanbouw zijn. Is het mogelijk om hier info over te geven?

Jos

Hoi Rita, Van alle woningbouwplannen die we nu maken in Zuidas zal bij elkaar opgeteld 40% uit sociale huurwoningen bestaan. Er komen in ieder geval sociale huurwoningen in Kop Zuidas (zie https://zuidas.nl/blog/2018/wat-vindt-u-van-het-bestemmingsplan-kop-zuidas/) en vorige week konden we melden dat er ook bij de herontwikkeling van gebouw Tripolis sociale huurwoningen gebouwd gaan worden (zie https://zuidas.nl/blog/2020/tripolis-wordt-iconische-stadscampus/). Ook voor het gebied rond de VU maken we plannen waarin we uitgaan van sociale woningbouw (zie https://zuidas.nl/blog/2018/uitdagende-tender-voor-kavel-in-kenniskwartier-zuidas/). Meer volgt.

Lisa

Beste E. van Aggelen, Vervelend dat u last heeft van fietsen voor de deur. U bent niet de enige in Amsterdam. En het is heel lastig om daar iets aan te doen. De regel is namelijk dat je je fiets overal mag parkeren, tenzij er een verbod is. Rond het Ella gebouw en e.o. is geen verbod. Wel adviseren we fietsers om hun fiets in de daarvoor aangewezen plekken te parkeren, zoals fietsparkeergarage of in de fietsenrekken/nietjes. Ook maken we afspraken met ontwikkelaars van woon- en kantoorgebouwen, om inpandige fietsenstallingen te maken, zodat fietsers hun fietsen niet buiten hoeven te parkeren. Maar verplichten kunnen we mensen niet, tenzij er fietsparkeerregels gelden en er gehandhaafd kan worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld rond station Amsterdam Zuid. Wel werken we aan het instellen van een ‘fietsparkeerregime’ in deze buurt, waardoor fietsen alleen nog maar in de daarvoor bestemde voorzieningen mogen worden geparkeerd. Het gaat hier om het gebied tussen de ringweg A10, Beethovenstraat, Parnassusweg en De Boelegracht.

E. van Aggelen

Kunnen jullie war doen aan het wild parkeren vóór de gevel van het Ella gebouw! Het is jammer dat zo’n mooi gebouw niet tot zijn recht komt (beschadigd kan worden) door wilde fietsen, scooters, bakfietsen etc die zelfs tegen de gevel geparkeerd worden...

Soundofnow

De kleur die gekozen is voor de verlichting vind ik wel heel veel lijken op de kleur van Laurens Ivens zijn politieke partij. Maar ja sociale huurwoningen op de @Zuidas is ook zijn paradepaardje voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Tim Timmerman

Leuk dat Eigen Haard blij is met de soc. woningen. De huurders hopelijk ook. Echter het dak is zeer slecht afgewerkt met allerlei buizen erop die storend zijn voor de omgeving. Vanuit 4e/5e etage Miles is dit al zichtbaar. Ondanks melding wordt hier niets aan gedaan en dat is jammer, ook voor de Zuidas in het algemeen.

Redactie

@Tim, bedankt voor je reactie. We hebben het even uitgezocht. En gezien dat je hierover al dit voorjaar contact met ons en met de Omgevingsdienst hebt gehad. Er is dus wel degelijk iets met je melding gedaan, alleen heeft dat er niet toe geleid dat de buizen verdwijnen. Dat kan nu eenmaal niet. Overigens hebben we op een foto gezien dat je niet alleen buizen ziet vanuit je raam, maar ook op groen begroeide daken. Hopelijk kun je daar van genieten.