skip to main content
Lichtkunstwerk siert de Vijfhoek

In samenwerking met Amsterdam Light Festival haalde Amsterdam Zuidas het kunstwerk van de Franse kunstenaar Pierre Ranzine van Mad Rhizome Production naar Amsterdam. Veertig blokken van elk een meter groot vormen samen het interactieve lichtkunstwerk, genaamd ’40 Hexaedron’. Niet alleen licht vormt dit kunstwerk, maar ook het ritme van de muziek waarop de kleurrijke lichten dansen.

Lichtkunstwerk 40 Hexaedron

Een cadeautje wegens overlast…

Amsterdam Zuidas heeft dit lichtkunstwerk neergezet als cadeautje aan de gebruikers van het gebied, om iets goed te maken: alle werkzaamheden geven overlast. Maar helaas: het stond er nog geen dag of er kwamen klachten binnen over overlast van het kunstwerk zelf. Het geeft niet alleen licht, maar maakt ook geluid. De klachten bleken begrijpelijk: de tijdschakelaar van het kunstwerk was niet goed afgesteld en de volumeknop evenmin. Met als gevolg dat de lampen en het geluid niet ‘s avonds uitgingen, maar pas in nacht. Je moet wel een enorme liefhebber zijn om het dan nog leuk te vinden. Inmiddels is het volume gehalveerd en is het kunstwerk alleen in werking te zien van 07.30 uur ‘s morgens tot 22.00 uur ‘s avonds.

Vijfhoek teruggeven aan de buurt

Iedereen die in de buurt woont, werkt of er doorheen reist, weet dat er volop wordt gebouwd en dat deze werkzaamheden gepaard gaan met overlast. Ook het pleintje de Vijfhoek ligt al voor lange tijd op de schop, omdat daaronder fietsparkeergarage Strawinsky wordt gebouwd. Die moet dit voorjaar klaar zijn. Dan geven we het terrein terug aan de buurt.

Geef uw mening

Maria

Denkt niemand daar dan van te voren over na? Denk ik dan. Op de grachten gingen sommige kunstwerken van het Amsterdam Lightfestival ook uit ‘s nachts na klachten van bewoners. Heel begrijpelijk.