skip to main content
Denk mee over Verdi, 'de verborgen parel van de stad'

Het te ontwikkelen gebied is inmiddels omgedoopt tot Verdi. Sommige mensen die er nu wonen of werken noemen het ‘de verborgen parel van de stad’. Het gebied vormt enerzijds de overgang van de stad naar het landschap en anderzijds de koppeling tussen de oostelijk en westelijk gelegen stedelijke gebieden.

Verbinden, verdichten, vergroenen

In opdracht van de gemeenteraad hebben we in 2017, samen met stadsdeel Zuid, een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden van Verdi. Met diverse eigenaren in het gebied en met experts binnen de gemeente spraken we over de kansen, mogelijkheden en obstakels. Deze verkenning heeft geleid tot een ontwikkelrichting voor het gebied: door in te zetten op verbinden, verdichten en vergroenen ontstaat er een interessante plek voor heel Amsterdam.

Verdi is het gebied binnen de blauwe lijn

Gemengd woon- en werkgebied

In november gaf het College van Burgemeester en Wethouders aan ons de opdracht de ontwikkelmogelijkheden van Verdi te onderzoeken. ‘Het streven is om een stuk gemengde stad te realiseren, waarbij wonen, werken en ontspannen naast elkaar plaatsvinden’, schrijft het college in de ‘principenota Verdi’ (zie een link onderaan dit artikel). Het streven is van Verdi een aantrekkelijk gemengd woon- en werkgebied te maken, waar straks ruim 3.100 mensen werken, zo’n 3.000 mensen wonen in ongeveer 1.500 woningen en waar voldoende ruimte is voor sport en recreëren. Het College denkt aan toevoeging van 59.000 m2 aan bruto vloeroppervlak (bvo) kantoorruimte, 120.000m2 aan woningen en 22.000m2 aan voorzieningen. Tegelijkertijd zorgt het autoverkeer nu al voor grote druk op het gebied, met name op de Amstelveenseweg en het IJsbaanpad. Deze druk heeft tot gevolg dat bepaalde functies in het gebied niet wenselijk of mogelijk zijn. Verdi biedt prachtige kansen. Bijvoorbeeld een beter gebruik van het openbaar groen en het water in het gebied. En veilige en aantrekkelijke routes voor fietsers en wandelaars.

Meepraten

Wilt u meepraten over de ontwikkelingen? Kom dan naar een van de twee bijeenkomsten die we organiseren. Ze beginnen beide om 18.00 uur, maar u bent al om 17.30 uur welkom om een broodje te eten en iets te drinken.

  • Maandag 9 april: 17.30 – 20.30 uur
  • of: Maandag 16 april: 17.30 – 20.30 uur
  • Locatie: Frans Otten Stadion, IJsbaanpad 43

In verband met de zaalinrichting en de catering stellen we uw aanmelding voor een van deze bijeenkomsten op prijs. Dat kan door een mail te sturen naar contact@zuidas.nl. Maar ook als u zich niet vooraf aanmeldt, bent u van harte welkom.

Geef uw mening

philippe

misschien moet de parel gaan glimmen nu wordt hij onzichtbaar door oude en nieuwe opslag loodsen en tuinhuisjes. Door de loodsen tegen de A10 te plaatsen met op maaiveld tuinhuisjes verbeterd het geluid en ontstaat er ruimte voor een mooi water recreatie en woongebied.

Marc

Verborgen kille stad. Ga maar eens op de zuidas langs. Tochthol. Geen groen. Geen leven. Brr

Pauline Wes

Mooi! De Verborgen Parel van de stad. En als we die volbouwen, waar blijft De Parel dan?!

Nicole | Amsterdam Zuidas

@Pauline Wes, Er is zowel vanavond als 16 april nog ruimte om over de parel mee te praten. We hopen dat u daarbij aanwezig bent. U kunt ook de website blijven volgen.

Wes

De Verborgen Parel van de stad volbouwen? En waar blijft die Parel dan?

Pieterse

Waarom moet dit met of bij de Zuidas betrokken worden, dit wordt een wal (de chineesemuur) tussen zuid en Buitenveldert, maar geen normale overgang.

Nicole | Amsterdam Zuidas

@Pieterse, Er is zowel vanavond als 16 april nog ruimte om hierover mee te praten. We hopen dat u daarbij aanwezig bent. U kunt ook de website blijven volgen.

J. Homan

Mooi plan dat Verdi, zorg er alleen voor dat toekomstige geluidschermen in het hele plangebied die noodzakelijk zijn (zowel wat betreft spoor als autolawaai), bedekt zijn met natuurlijke materialen zoals mos of ander groen dat stikstof en fijnstof opneemt en niet aantrekkelijk is voor graffiti vandalen !

J .Homan

@Pieterse; zie ook het liefst een overkluizing van het spoor en autoverkeer in dit plan gebied maar dit is helaas kostentechnisch ( en waarschijnlijk ook verkeerstechnisch ) niet reeel !

Pieterse

Je kan nog zover geluidsbanden edenken maar geluid gaat omhoog, en dan hebben de bewoners van de hoogbouw, appartementen extra lawaai erbij.

Kim | Amsterdam Zuidas

@J. Homan Wat een goede suggestie! We nemen hem graag mee. Zien we u op de bijeenkomst? Er is een mooi plekje vrij aan de dialoogtafel.