skip to main content
De gezichten van social enterprise De Nieuwe Poort

Verstopt achter de geblindeerde ramen aan de Claude Debussylaan bevindt zich op nummer 2 De Nieuwe Poort: een restaurant, een vergaderruimte, maar eigenlijk voornamelijk een plek om mensen te ontmoeten, kennis op te doen en geïnspireerd te raken. Het maatschappelijke thema komt overal terug: in de programma’s en bijeenkomsten die het huis voor ontmoeting en inspiratie organiseert, in de eerlijke producten die in de keuken worden gebruikt, maar ook in de mensen die er werken. Zo creëert de Nieuwe Poort een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vluchtelingen of gewoon mensen die een kans verdienen om aan de slag te gaan. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal.

Kindsoldaat

Een van de medewerkers van De Nieuwe Poort is Bamba. In 2001 kwam hij als vluchteling vanuit Liberia naar Nederland. Er woedde een burgeroorlog en Bamba zat er middenin. Hij moest als kindsoldaat aan de slag, verloor zijn familie en vluchtte. Toen hij uiteindelijk in Nederland aankwam, belandde hij ziek en verzwakt in een asielzoekerscentrum. Daar woonde hij jaren. ‘Verschrikkelijk saai’, zo herinnert hij zich die tijd. ‘Je kunt niks doen, alleen maar een beetje hangen.’ Als ik hem vraag hoe oud hij is, moet Bamba lachen. ‘Ik weet het niet. Ik ben hier zonder geboorteakte gekomen. Ik heb daarom zelf maar een datum gekozen: 15 mei, dan vier ik mijn verjaardag.’

Opgeklommen

In 2013, na twaalf jaar verblijf in Nederland, kreeg Bamba een verblijfsvergunning. Rond diezelfde tijd kwam hij in contact met De Nieuwe Poort tijdens Het Grote Mensen Ontmoetingsdiner, een van activiteiten die het huis organiseert. Kort na deze bijeenkomst kon hij aan de slag als facilitair medewerker. Inmiddels is hij tot zijn grote plezier opgeklommen tot kok. Net als Bamba, hebben de meeste medewerkers van De Nieuwe Poort ook een bijzonder verhaal. Hij schreef er een blog over, net als anderen binnen De Nieuwe Poort.

Elkaar ontmoeten

Als huis voor ontmoeting en inspiratie probeert De Nieuwe Poort ervoor te zorgen dat mensen die elkaar in het dagelijkse leven niet vanzelfsprekend tegenkomen elkaar toch leren kennen. Dit zie je terug in de programmering van de Nieuwe Poort. Zoals bij Valentijnsdag waar young professionals aan ouderen worden gekoppeld, maar ook bij het straatvoetbaltoernooi wat in juli weer voor de deur staat. Hier vormen vmbo-scholieren en young professionals uit Zuidas samen een voetbalteam.

Meedoen?

Wilt u samen met uw bedrijf meedoen aan het straatvoetbaltoernooi op 5 juli? U kunt zich aanmelden voor het voetbaltoernooi door te mailen naar straatvoetbaltoernooi@denieuwepoort.org. Kijk op de website voor andere evenementen waaraan u kunt deelnemen. Ook kunt u natuurlijk gewoon een hapje komen eten in het restaurant. Wist u dat er elke avond van dinsdag tot donderdag live jazz muziek wordt gespeeld? Ook een goede reden om even langs te gaan.

Geef uw mening