skip to main content
25.000 biefstukken per week

Loetje Zuidas bevindt zich aan de Parnassusweg, onderin het wooncomplex Gershwin Brothers. Ronald Kerkhof is chef-kok bij Loetje Zuidas. Bij hem mogen we in de keuken kijken. ‘Wij hebben geen geheimen.’ Hij wijst een flinke tournedos aan – ‘moet je kijken wat een mooie structuur’ – en een pak Blue Band boter, zoals die in veel huishoudens ook wordt gebruikt. ‘Dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor een goede biefstuk.’ Zo simpel is het. Geen poespas. Geen paardenbiefstuk. Geen toevoegingen. Minstens de helft van de keuken is ingericht om biefstukken te bakken. ‘Daar komen de mensen simpelweg voor.’ Hij schat dat er ‘Loetje-breed’ zo’n 25.000 biefstukken per week doorheen gaan.

Vier Loetjes per jaar

En dat worden er steeds meer. In Zuidas staat de veertiende, zegt Joriene Sieperda, marketingmanager. Zij maakt dezer dagen vele kilometers om de locaties te bekijken. ‘We zoeken altijd naar unieke panden, met een spectaculaire inrichting, maar waar mensen uiteindelijk voor komen, is die eerlijke biefstuk.’ Onlangs ging er een Loetje in Nijmegen open en staat de opening van Leeuwarden voor de deur. De bedoeling is dat er zo’n vier Loetjes per jaar bij komen.

 

In de keuken van Loetje

Ludwig Klinkhamer

Loetje komt van Ludwig ‘Loetje’ Klinkhamer, die in 1977 een biljartcafé in Amsterdam-Zuid begon. Om de hongerige biljarters te bedienen, gooide hij af en toe een ossenhaasbiefstuk in de pan. Dat werd zo’n succes, dat de biljarttafels al snel plaatsmaakten voor eettafels. Het duurde uiteindelijk dertig jaar voor er een tweede Loetje kwam. Maar daarna was het hek van de dam. Ludwig maakte het niet meer mee. Hij overleed in 2017, op 83-jarige leeftijd.

Academy

Ronald Kerkhof vindt dat ‘dat gewone’ er nog steeds in zit. ‘Ook al is Zuidas een deftige locatie, het blijft een restaurant dat gewoon een eerlijk product op je bord legt.’ Daarnaast wijst hij op de eigen Loetje-academy, waar nieuwe personeelsleden opgeleid worden. ‘Natuurlijk, een biefstuk bakken, kan iedereen. Maar goeie biefstuk bakken, moet je wel leren.’

Geef uw mening

louise moes

De mensen moeten eens beseffen, wat dat gevreet van biefstukken en ander vlees inhoudt: veel dierenleed, veel vervuiling door CO2 uitstoot, zeer slecht voor het milieu!!

Roy alphenaar

Een goede paardenbiefstuk is ook niet te versmaden. Nog beter als van de? Ossenhaas en de taaie tournedos.