skip to main content
Fietsparkeergarage Strawinskylaan is geopend

Erg veel fietsers waren er nog niet op de eerste dag, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. We herinneren ons nog goed dat na de opening van de tijdelijke stalling in januari 2018 het aantal fietsen de eerste paar dagen op één hand te tellen was. Maar in maart moesten we er wegens ruimtegebrek nog 200 bij maken. Opvallend genoeg stond deze tijdelijke stalling maandag nog wel tjokvol, terwijl precies daaronder een ware fietsoase ligt.

Spectaculair

De afdaling naar de stalling Strawinskylaan is behoorlijk spectaculair. Het ‘tapis roulant’, de fietsrolband, is lang genoeg om het glazen dak en het honingraatmotief van de ingang uitgebreid te bewonderen. Eenmaal beneden schuiven twee enorme glazen deuren open en treedt de bezoeker een indrukwekkende ruimte binnen, goed voor niet minder dan 3.750 fietsen. Dat zijn er 250 meer dan aanvankelijk gedacht. De Y-vormige zuilen waarop het dak van de garage rust, de fraaie lichtranden boven de rekken en niet te vergeten de glazen wand met het vijfhoekmotief, ze maken dat de ruimte licht en veiligheid uitstraalt.

Derde stalling

Met de stalling Strawinskylaan is de derde, tevens grootste ondergrondse fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid in gebruik genomen, naast die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). Al die plekken zijn nodig vanwege de verwachte groei van het aantal treinreizigers op station Amsterdam Zuid: van rond de 100.000 per dag nu, naar 250.000 tot 300.000 in 2030.

Zuidasdok

De nieuwe stalling is onderdeel van het project Zuidasdok: de verbreding van de A10 Zuid, die in het hart van Zuidas onder de grond verdwijnt, plus een compleet vernieuwd station. Om ruimte te maken voor de tunnel moet een flink aantal bovengrondse fietsparkeerplaatsen verdwijnen. Voor deze fietsen en fietsers is garage Strawinskylaan meer dan een goed alternatief aan de noordkant van het station. De stalling is de eerste 24 uur gratis, alleen toegankelijk met een OV-chipkaart en altijd beveiligd. Wie de fiets eenmaal heeft gestald en de ondergrondse garage per trap verlaat, komt uit op het Zuidplein, onder het viaduct over de Strawinskylaan. Het is dan nog een paar minuten lopen naar het station. Wat wilt u nog meer.

Geef uw mening

Marlies | Amsterdam Zuidas

Hi Michael, de fietsenstalling is geopend op maandag t/m vrijdag van 06.30 uur - 24.00 uur, zaterdag van 08.00 - 24.00 uur en zondag van 09.00 - 24.00 uur. Meer informatie op de website van de NS: https://www.jefietswilnooitmeeranders.nl/amsterdam-zuid-strawinskylaan/

Michael Nord

Wat zijn de openingstijden? Is er een website van de fiestparkeergarage?

Miguel Cruz

Waarom schreeuwde de bediende me uit omdat ik met mijn telefoon een foto van de parkeerfaciliteit had gemaakt? Ik vond het een leuk uitziende plek en wilde delen met een paar vrienden in andere landen. Deze vijandigheid was heel vreemd.

Marlies | Zuidas

Beste Miguel, Wat vervelend dat je op zo'n onvriendelijke manier te woord bent gestaan. Dat is in geen enkel geval geoorloofd. Ik heb bij de NS (de eigenaar van de garage) nagevraagd wat de situatie is met betrekking tot fotograferen. Het is voor een particulier gewoon toegestaan een foto in de garage te maken. De instructie naar de medewerkers in de garage is hierover blijkbaar niet duidelijk geweest. De NS zal dit met de medewerkers bespreken.

Nicole | Amsterdam Zuidas

Beste B. Duns, over enkele weken starten de voorbereidende werkzaamheden voor het park. De verwachting is dat het voor kerst klaar is.

Nicole | Amsterdam Zuidas

Beste B. Duns, wij hopen volgende week te horen wat de planning is voor de aanleg van het park. Ik kom daar dan op terug. Met vriendelijke groet, Nicole

B. Duns

Ik zou graag willen weten wanneer het park boven de nieuwe fietsparkeergarage wordt aangelegd?

AM Huising

Het ziet er prachrig uit, maar er is alleen voor fietsers, motoren, auto's en elektrische brommers een overdekte stalling. Waarom niet voor scooters en brommers? Deze bezitters ervan willen misschien ook wel dat hun scooter/ brommer droog en veilig gestald staan?

Kim | Amsterdam Zuidas

@AM Huising, Ik ga dat uitzoeken, kom er op terug!

HvI

@Kim Ik bedoelde dat buiten zichtbaar is hoeveel plek vrij is per fietsparkeergarage, zodat men een snelle keuze kan maken waar te parkeren. Een schermpje boven de ingang en misschien zelfs aan de Parnassusweg- en Beethovenstraatzijde van het Strawinskypad. Net als bij autoparkeergarages. 'Strawinsky 400 plaatsen vrij' en 'Zuidplein 10 plaatsen vrij.'

Kim | Amsterdam Zuidas

@Ruud @Hvl Klopt, ik heb navraag gedaan: langs de belangrijkste fietspaden richting station Zuid worden einde van dit jaar (schatting) digitale informatiepalen geplaatst waarop fietsers kunnen zien in welke fietsparkeergarages bij het station nog plek is. De aanbesteding van het systeem is in april afgerond en het fietsverwijssysteem is als eerste opdracht binnen het raamcontract uitgezet.

Ruud Emous

Zo'n dynamische fietsverwijssysteem gaat ook in Zuidas komen. Eind van dit jaar moet het er zijn.

Kim | Amsterdam Zuidas

@hvl, Bovenaan bij de ingang zie je wel hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn. Maar niet al eerder op de route. Die laatste tip nemen we mee!

martha

Jammer dat de onderste stalling niet hoog genoeg is voor een fiets met krat. Heeft daar dan echt niemand uit het hele team over nagedacht? #hoeishetmogelijk

Kim

@Qzuid, er zijn speciale vakken voor fietsers met krat en of kinderzitje.

Qzuid

Het is mogelijk door de fiets van achteren een beetje op te tillen zodat de voorkant zakt, om vervolgens de fiets naar voren te duwen. Je zal zien dat de fiets met krat dan erin past. @Kim: het zou handig zijn geweest als er ook rekening was gehouden met de hoogte bij het ontwerpen van de stalling speciaal voor fietsen met kratten en kinderstoelen.

Jan

@martha, wees blij dat je je fiets daar überhaupt en ook nog gratis mag parkeren. Maar voor jou met je aso-krat is dat kennelijk nog niet genoeg.

Kim

@Martha Er zijn speciale vakken gemaakt voor fietsen met krat en kinderzitje.

Arthur Augustijn

Is het ook mogelijk om hier te stallen als je een abonnement hebt op de andere stalling op het zuidplein?

Kim | Amsterdam Zuidas

@Arthur Als je een abonnement bij het Zuidplein hebt, kun je deze helaas niet bij het Mahlerplein of de nieuwe Strawinskylaan-garage gebruiken. De fietsparkeergarage van het Zuidplein is van de gemeente, de andere formeel van de NS.

HvI

Komen er borden waarop wordt vermeld hoe vol de verschillende fietsparkeergarages zijn? Dat maakt een keuze voor de gehaaste fietser/treinreiziger gemakkelijker.

Kim

@hvl Bedoel je of per garage ook zichtbaar wordt hoeveel plekken er nog in de andere garages vrij zijn?