skip to main content
Green Living Lab, een groene oase in Zuidas

Aveen Colgan, initiatiefnemer van de Green Living Lab, organiseert allerlei activiteiten. Werkenden, academici, patiënten van de VU, iedereen is welkom, zegt ze. ‘Tijd doorbrengen in de natuur zorgt ervoor dat je je goed voelt en nieuwe energie krijgt. Daarom verwelkomen we alle gasten om langs te komen, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.’

Mens en natuur

Sinds 2016 zit het lab als tijdelijke invulling in wat voorheen de Boeletuin heette, naast voetbalclub FC Buitenveldert en The Edge. Het begon als universitair outdoor onderzoekslab, bedoeld voor wetenschappers die zich bezighouden met de studie naar de relatie tussen natuur, onze gezondheid en ons gedrag. Ondertussen is het terrein van functie veranderd, maar de link tussen mens en natuur blijft leidend.

Kringlooptuin

Met de voeten in de aarde wroeten, dat kan letterlijk in het blote-voeten-veld. Maar ook figuurlijk is dat de filosofie van Green Living Lab. Uit de moestuin kunnen bijvoorbeeld blaadjes voor in de thee worden geplukt, natuurlijk afval gaat in het wormenhotel. Het circulaire systeem in de kringlooptuin zorgt ervoor dat nergens afval ontstaat. Zelfs het verwarmingssysteem van de grote, zelfgebouwde dome is natuurlijk: door houtsnippers te laten smeulen, wordt de koepel verwarmd.

Kids en studenten

In april is de Green Student Bootcamp van start gegaan met studenten van verschillende universiteiten. Aan studenten wordt geleerd hoe ze gezondere levenskeuzes kunnen maken, in balans met de natuur. Een ander programma is ‘The Green Kids Challenge’, die op 8 mei van start ging voor basisschoolkinderen van 8 tot 11 jaar oud. Green Living Lab opent ook regelmatig de deuren voor studenten die in alle rust willen studeren. De koepel en de tuin zijn ook te huur als bijzondere vergaderruimte, die zeker in de zomer heerlijke plekken zijn om te vertoeven. Kijk op de website voor de andere activiteiten.

Bekijk een video van de Green Student Bootcamp Challenge

Geef uw mening

Anton Meester

Hier zie je wat er in een paar jaar gebeurd als je de natuur zijn gang laat gaan. Heeft weinig meer met tuinieren te maken. Ook is er geen echte permacultuur te vinden. Maar een plek die zeer wordt gewaardeerd als lunchplek. Nog tot september dan gaat de VU hier bouwen. Ga dat zien en ervaar de wilde natuur op de Zuidas!

Hans Wamsteeker

Als je er nu even langs gaat sta je voor een hek met een slot er op. De achteringang is open maar het ziet eer rg verwaarloost uit. Je kunt zien dat er niet veel gebeurt. Als zo'n plek niet permanent 'bewoond' wordt gaat het snel achteruit. Maar het is een oase.