skip to main content
Valley wint Bewuste Bouwers Award

De Bewuste Bouwers Award Zuidas werd voor de tweede keer uitgereikt. In 2017 won J.P. van Eesteren met de bouwplaats van de Goede Doelen Loterij in de Prinses Irenestraat. Ditmaal ging Valley er met de prijs vandoor. Uitvoerder Ruud van der Thiel nam de bijzondere trofee – genaamd ‘Gevlochtsel’ – in ontvangst. Twee jury’s, een publieks- een vakjury, beoordeelden de afgelopen maanden maar liefst 21 bouwplaatsen in Zuidas. Ze keken onder meer hoe veilig en verzorgd het was op en om de bouwplaats, en hoe er wordt omgegaan met het milieu en de omgeving. Valley kreeg de prijs vanwege de kwaliteit van de bouwhekken: mooie doeken met duidelijke impressies van wat Valley gaat worden. Ook trof de aannemer maatregelen om de hinder te beperken toen een aantal damwanden toch moest worden nagetrild in plaats van stil geduwd. Dat gebeurde tussen 08.00 en 10.00 uur om zo de overlast te beperken. Dit soort maatregelen stelden de jury’s zeer op prijs.

Dag van de Bouw

De uitreiking van de Bewuste Bouwers Award gebeurde op de Dag van de Bouw, op 2 juni 2018. Nog veel meer mensen dan vorig jaar kwamen naar Zuidas om met eigen ogen te zien wat er allemaal wordt gebouwd, maar ook wat er nog meer te doen is in Zuidas. De gehele dag vonden rondleidingen plaats, die zo goed als allemaal waren volgeboekt. De een ontdekte per fiets de mooiste groene plekken in Zuidas, de ander liet zich al wandelend uitgebreid informeren over de bijzondere architectuur. In de passage onder station Amsterdam Zuid kregen bezoekers via animaties een indruk van het vernieuwde station, als onderdeel van het project Zuidasdok.

Zuidas in slow motion

Bouwer ZuidPlus lichtte bezoekers in een bouwkeet voor over alles wat automobilisten, treinreizigers en de omgeving de komende jaren te wachten staat. Zeer populair was de rondleiding onder de grond, waar bezoekers met mijnwerkershelmen op een glimp opvingen van het indrukwekkende tunnelstelsel van kabels en leidingen onder Zuidas. De klapper was ongetwijfeld het treintje dat mensen in staat stelde om in slow motion de snelle Zuidas te bekijken, inclusief uitleg over alles wat er gebeurt.

Zuidassertjes

Ook voor kinderen viel er van alles te beleven. De Zuidassertjes konden achter het stuur zitten van een heuse sondeerwagen, bouwen in het zand, spelletjes spelen, springen op het springkussen en natuurlijk ijsjes en poffertjes eten. Wie weet zijn zij het die Zuidas straks verder tot bloei brengen. Want af is het gebied voorlopig nog niet.

Conducteur ome Ruud vertelt alles over Zuidas

Geef uw mening

Aron

Het gebouw staat er nog niet eens. Dit soort awards uitreiken voordat de meeste bouwoverlast nog moet komen lijkt me een beetje te vroeg.

Redactie | Amsterdam Zuidas

Beste Aron, bedankt voor uw reactie. Ieder bouwproject brengt overlast met zich mee. Daarom is bouwoverlast niet het enige criterium waarop de vak- en de publieksjury hebben beoordeeld. Er is verder onder meer gekeken naar de manier waarop de omgeving wordt geïnformeerd over werkzaamheden (ook over overlast dus), over de inrichting van het bouwterrein (veiligheid en netheid) en over het aangeven van omleidingsroutes etc. Bij elkaar kwam Valley er als beste uit. Of dat volgend jaar en daarna ook zo is, wanneer er inderdaad ongetwijfeld ook bouwoverlast zal zijn, dat mogen de jury's van dan beoordelen.

Jan - Willem

Zeer geslaagde dag! Zou leuk zijn als er wat meer foto 's te zien zouden zijn bij het artikel. (Liefst ook 'aan te klikken/te vergroten'.)

Redactie

Beste Jan - Willem, bedankt voor uw reactie. Ondanks dat dit artikel al veel foto's bevat, begrijpen we uw wens. We gaan kijken of we de foto's inderdaad aanklikbaar kunnen maken. Dat zal nog wel even duren, omdat we ook op andere fronten nog werken aan verbetering van de website.