skip to main content
Parkdaken voor water, mens en milieu

Het zaadje van de groene dakendroom werd vijf jaar geleden geplant. En wel op het dak van het oude schoolgebouw Old School, toen nog bedekt met kiezels. De tijdelijke broedplaats was een mooie plek om te experimenteren met een nuttigere invulling van het dak. Functionele daken zijn juist in Zuidas namelijk hard nodig, vindt Eline Kik, programmadirecteur van de Green Business Club (GBC) Zuidas. Ze was vanaf het begin betrokken bij het pilotproject op het dak van Old School, samen met onder andere Deloitte, de gemeente Amsterdam, Waternet, de Dakdokters en Ingenieursbureau Amsterdam. Als spontaan opgerichte projectgroep Water & Groen waren ze het al snel eens over de belangrijkste functie van daken in Zuidas: water bergen. Kik: ‘De afgelopen weken waren exemplarisch. Dit soort heftige en onvoorspelbare buien komen er volgens klimatologen steeds meer. Zuidas ligt bovendien laag en er worden voorlopig veel stenen bijgelegd.’ Over stenen stroomt water direct weg naar een al snel overbelast het riool.

Waterbergend, gezond en verkoelend

Van de Dakdokters kreeg Old School in 2012 plantenbakken en een ingenieus wateropvangsysteem, compleet met sluisjes. ‘Die kun je via een sms-je sluiten en openen om water geleidelijk naar het riool af te voeren’, zegt Kik. De projectgroep Water & Groen was enthousiast en stelde een hoge ambitie: in 2020 moet Zuidas 25.000 m2 waterbergende groene daken tellen, onder de naam ‘Parkdak’. Niet alleen om waterschade in het economisch hart van Nederland te voorkomen. Maar ook omdat begroeiing helpt om lucht te zuiveren. Kik: ‘Vooral rondom de op- en afritten van de A10, maar eigenlijk overal in Zuidas, kan de luchtkwaliteit een stuk beter.’ Groene daken laten Zuidas er bovendien mooier uitzien en ze helpen om de biodiversiteit op peil te houden. Ten slotte zorgen groene daken voor verkoeling. ‘Een lichte kleur is bijvoorbeeld al beter dan zwarte daken’, legt Kik uit. ‘Maar begroeiing heeft ook een extra afkoelende werking. Dat merk je al als je op een hete dag een parkje in fietst.’

Vastgoedeigenaren

Er is alleen een hobbel:  niet al die positieve effecten van groene daken betekenen besparingen voor het pand zelf, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen wel doen met het omlaag brengen van de energierekening. Het voorkomen van wateroverlast, luchtvervuiling en afname van biodiversiteit in de buurt staan meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje van een vastgoedeigenaar. Dat geldt helemaal voor vastgoedeigenaren die zelf zelden in Zuidas komt, zegt Kik. ‘De moeilijkste daken om te vergroenen zijn die van panden waar huurders en eigenaars niet dezelfde zijn.’ Ze stelt dat ook voor eigenaren ook voordelen te behalen zijn. Een mooie daktuin, betere isolatie en een bijdrage aan maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt een pand voor huurders aantrekkelijker en dus ook meer waard.

Nog 14.000 m2 te gaan

Op de daken van Zuidas ligt nu ongeveer 17.8200 m2 aan sedum, een dun laagje mos. Dat sedum is volgens Kik vooral te danken aan de hoge eisen die Zuidas stelt aan nieuwbouw. De projectgroep Water & Groen mikt zelf vooral op het uitrusten van bestaande panden met Parkdaken: groen én waterbergend. Die zijn een stuk ingewikkelder en kostbaarder om aan te leggen dan een sedumdak. Maar het gaat aardig. Zuidas telt al 11.205 m2 Parkdak. Om eigenaren van bestaand vastgoed op weg te helpen krijgen ze een gratis dakscan van Rooftop Revolution. Drie grote panden lieten zich al uitgebreid onderzoeken en informeren over de groene mogelijkheden op hun dak. Kik verwacht zo in 2020 in elk geval voldoende toezeggingen binnen te hebben voor de aanleg van 25.000 m2 Parkdak.

dakbegroeiing met daaronder een reservoir voor waterberging

Geef uw mening

JOYze hoogland

Welke daken staan op het punt met SMART ROOF eerdaags te starten

Micky | Rooftop Revolution

Beste JOYze, de drie grote panden zijn momenteel intern aan het overleggen óf en wanneer ze aan de slag gaan met het vergroenen van een dak. Uiteraard hebben we hierbij geadviseerd om voor een slim daksysteem te kiezen, zodat er extra water kan worden opgeslagen op het dak. Houd onze <a href="https://www.rooftoprevolution.nl/zuidas/" rel="nofollow">projectpagina in de gaten</a> voor het laatste nieuws.

T.S.E.

Wanneer wordt het dak van de Rai groen?

Kenneth | Amsterdam Zuidas

Beste T.S.E. Het zou fantastisch zijn! Bij ons zijn nog geen concrete plannen bekend van de Rai. Overigens zal de Rai tijdens het WeMakeThe City-festival wel iets zal zeggen over hun activiteiten: zie ook https://wemakethe.city/nl/duurzame-rai-op-wemakethe-city