skip to main content
Broedplaats sQuare ondersteunt ondernemende creatieven

sQuare is nog volop bezig met de voorbereidingen voordat de eerste lichting MBO afgestudeerde creatieve vakmensen  in oktober een intake kunnen doen. Het online en fysieke platform is speciaal ontwikkeld voor afgestudeerde creatieven die zich willen doorontwikkelen als ondernemer, vertellen initiatiefnemers Marieke Gervers en Johan van Aalst. ‘Je moet je voorstellen dat MBO’ers vaak niet ouder dan 19 zijn wanneer ze afstuderen. Ze hebben dan het ambacht al best goed in de vingers, maar missen vaardigheden die nodig zijn om het als creatief ondernemer te redden’, zegt Marieke Gervers. Toch zijn er op dit moment nog weinig mogelijkheden voor MBO’ers om zich door te ontwikkelen als ondernemend vakman. ‘Voor veel MBO’ers is doorstromen naar het HBO geen goede match, en bovendien hebben ze al veel praktijkkennis opgedaan waardoor ze al een stap verder zijn dan havisten die net van de middelbare school komen.’ Om dit gat te vullen is sQuare in het leven geroepen.

MBO’ers aan het roer

Om mee te doen wordt iemand lid van sQuare. Het idee is dat de leden elkaar versterken en inspireren. Bovendien bouwen ze zo een waardevol netwerk op. Om de leden de echte kneepjes van het ondernemen te leren heeft sQuare drie pijlers: ‘Homebase’, ‘Academy’ en ‘Agency’. De Homebase is de locatie in Old School. Er bevinden zich werkbanken, video edit-studio’s, een toneelruimte, een chill-ruimte – alle faciliteiten die iemand als zzp’er nodig heeft om te kunnen werken. De Academy is de plek waar leden zich kunnen doorontwikkelen. Voor een betaalbare prijs biedt sQuare modules aan op hoger onderwijs niveau, die praktische handvatten bieden bij het ontwikkelen van creatief ondernemerschap en van hun strategische creativiteit. De derde poot is de Agency. sQuare haalt opdrachten binnen waarbij een geselecteerd  team van sQuare-leden hier betaald aan werkt onder leiding van een gerenommeerde creative director.

Plein en structuur

Hoezo de naam sQuare? ‘We zijn op de naam sQuare gekomen om twee redenen. Een square, oftewel een plein, is een plek waar iedereen, met verschillende culturele achtergronden, leeftijden, skills, opleidingsniveaus, en visies bij elkaar komt en waar alles kan gebeuren’, zegt Johan van Aalst. ‘Die grootstedelijke ontmoeting willen wij in de naam laten terugkomen.’ Maar ‘square’ betekent niet alleen plein, het betekent ook rechtlijnig. ‘We verwijzen hiermee naar  een strakke  structuur en heldere kaders. Onze doelgroep vindt dat fijn. Het leven als zzp’er is best onzeker, dus een beetje stabiliteit waarderen ze heel erg.’

Meer informatie

Kijk op de website van sQuare. Of bekijk een filmpje over sQuare. Een ruimte huren voor een vergadering of event kunt u hier trouwens ook.