skip to main content
‘Dat opmeten is een vak apart’

Een leven van kleding, confectie en mode schuilt er achter zijn goed verzorgde, vriendelijke uiterlijk. ‘Mijn ouders zaten al in de mode. Ze bouwden GAKO op, een imperium van 34 winkels, dat in 1997 ten onder ging. ‘Twee pakken halen, een betalen’, was de slogan. Gans werkte er zelf ook vijftien jaar, tot de sluiting. Daarna volgden jaren bij internationale modemerken, totdat hij naar zijn hart luisterde en een zaak in Zuidas opzette voor maatpakken. ‘Een echte droom’, zo noemt hij zijn The TailorMates. ‘Voor mij is de cirkel nu rond’, parafraseert Gans de roemruchte trainer Louis van Gaal, toen die weer terugkeerde naar Ajax. ‘Ik ben hier opgegroeid, in Buitenveldert. Dit was het randje van de stad. Waar nu mijn winkel zit, waren vroeger tennisvelden. Ik heb er nog op gespeeld. Gelukkig zijn de voetbalvelden van AFC er nog steeds. Daar voetbalde ik.’

Opmeetwonder

Zijn glimlach laat zien dat hij na al die omzwervingen in de modewereld zijn geluk heeft gevonden. Het zijn vooral de verhalen die het hem doen. ‘Vanmiddag nog, kwam er een Chinees de zaak binnen. Hij wilde een maatpak, maar hij vliegt vanavond al terug naar Beijing. Geen probleem, sturen we het toch op. Dat vind ik leuk.’ Hij geeft André, de vaste kracht van de winkel, een schouderklap. ‘André is dus een wonder op het gebied van opmeten. Dat is echt een kunst. Dus dat pak zit straks perfect.’ Hoe goed André is, illustreert Gans met een voorbeeld van Gordon, presentator en voormalig Topper. Die belde vanuit Zuid-Afrika op dat hij een maatpak wilde. ‘Toen hebben we met zijn lengte, zijn gewicht en foto’s uit de bladen een beeld geschetst. Toen Gordon het pak kwam halen, moest alleen de broek een halve centimeter korter. Voor de rest zat het perfect. Mooi toch?’

Ronald Gans, eigenaar van The TailorMates

Trouwpakken

In Zuidas zit zijn doelgroep. Advocaten, bankiers, consultants. Ze hebben alleen niet de tijd om uitgebreid opgemeten te worden. ‘Tijd is hier een probleem. Daarom kom ik ook bij de mensen op kantoor. Dat is het leuke, ik kom in alle boardrooms.’ Maar het zijn niet alleen de ‘rich’ and famous’ die hij bedient. Hoewel er een wand vol foto’s met zangers, voetballers en tv-personalities is, vindt hij vooral de gewone mensen het leukst. ‘We doen ook trouwpakken. En dan zie je de moeder van de bruidegom helemaal stralen als ze haar zoon in een maatpak ziet. Daar geniet ik van.’ En hij heeft een aparte etage voor vrouwen. ‘Jazeker, de vrouwen in Zuidas kiezen ook steeds vaker voor maatwerk. En terecht.’

Geef uw mening