skip to main content
Stand-up musical over 'de Zuidasser'

De theaterproductie Safaripark Zuidas laat u met een flinke dosis humor en relativering kennismaken met alle clichés. Centraal in het stuk staat de vraag waar we nou echt gelukkig van worden. Is dat doorwerken tot middernacht of een dag niks doen in het park? Word je gelukkig van het mailtje van je baas om 23 uur ‘s avonds, dat je niet ongeopend kunt laten? Getriggerd door het toenemend aantal burn-outs kwam Janke Dekker op het idee voor deze theatershow. Ze nam zelf het initiatief voor het stuk, als actrice en producent. Het kwam tot stand in samenwerking met Roos Schlikker (schrijfster en columniste) en Erris van Ginkel (theatermaker). Dekker noemt Safaripark Zuidas een ‘stand-up musical’: een mix tussen theater, musical en stand-up comedy.

Tour door Zuidas

Op vijf verschillende locaties in Zuidas is de productie te zien, van 1 november tot en met 1 december 2018. De Zuidas-tour van de theaterproductie voert langs bijzondere locaties: Circl, de Nieuwe Poort, ROC, WTC, Infinity en de Goede Doelen Loterijen. Een heuse tour door slechts één wijk is bijzonder. ‘Normaal gesproken heb je een tournee langs verschillende plekken in het land, nu hebben we de primeur om voor het eerst een theatertour te doen door een wijk’, zegt Dekker.

Logische plek

‘Al een tijdje liep ik rond met het idee om een voorstelling te maken met over het onderwerp burn-out. Tegenwoordig is dat echt een hot topic door de 24/7 economie en door flexcontracten’ vertelt Janke Dekker. ‘Zuidas leek me de meest logische plek om te beginnen met onderzoek’, zegt Dekker. Het beeld dat Dekker had van Zuidas was een cliché. 28 jaar woont ze al in Amsterdam Zuid, ze heeft de Zuidas letterlijk zien ontstaan uit de weilanden. ‘Gek genoeg fietste ik altijd met een grote boog om Zuidas heen, alsof het een afgesloten entiteit was’, vertelt Dekker. ‘Ik zag Zuidas zoals de meeste mensen over Zuidas denken, als het cliché.’

Bekijk de trailer

Meer dan het cliché

Tijdens haar onderzoek moest Dekker haar beeld van Zuidas bijstellen. ‘Ik realiseerde me dat Zuidas veel meer is dan het cliché. Het is een wijk waar dingen gebeuren, waar mensen zijn en terrassen met horeca. Er gebeurt hier wat. Natuurlijk wordt het cliché ook bevestigd: je hebt de Zuidasser in pak die 24/7 werkt en succesvol is. Maar daarnaast zijn er ook horecaondernemers, bewoners, studenten van de VU of het ROC. Er is zelfs een straatkrantverkoper.’ De diversiteit heeft Dekker in de theaterproductie vervlochten. Zowel in het script zelf als door Zuidassers te betrekken in het stuk: ROC-studenten spelen bijvoorbeeld mee in enkele shows en helpen om werkervaring op te doen mee als dansers, gastheren en gastvrouwen.

Over Janke Dekker

Dekker is eigenaar van de Stichting Theaterproductiehuis Janke Dekker dat stukken produceert. Tegelijkertijd  is ze actrice. ‘Voornamelijk voor het kleinere theater heb ik een liefde ontwikkeld’, zegt ze. Dekker merkte op dat er maar weinig musicals van Nederlandse bodem zijn. Dat was de aanleiding om in 2011 haar eigen Theaterproductiehuis te starten. Hierbij probeert ze juist diepere, maatschappelijke onderwerpen aan te snijden. Ze is niet van de ‘suikertaartshows’. ‘Vooral van het proces vooraf geniet ik: het script verzinnen, de repetities, de voorbereidingen.’ Maar het echte acteerwerk trekt haar zeker ook nog. In Safaripark Zuidas speelt ze de hoofdrol samen met cabaretier Max van den Burg.

Janke Dekker

Meer informatie

Kijk voor meer informatie, speeldata en locaties op www.theateropdezuidas.nl.

Geef uw mening

Frank van der Schaar

leuk verhaal. De Zuidas kan uitgroeien tot het nieuwe Broadway. 2 november is trouwens al uitverkocht maar voor de andere voorstellingen zijn nog genoeg kaarten

Peter Wessels

Eén ding is jammer: dat ze ALLEMAAL hun peuken op de grond gooien !