skip to main content
WeWork verovert de wereld en het Atrium

WeWork verzorgt ‘shared work space’. Freelancers, ondernemers, maar ook grotere kantoren kunnen lid worden en krijgen dan toegang tot werkplekken in Zuidas of in een van de andere 287 locaties van WeWork in de wereld. Maar het lidmaatschap beperkt zich niet tot een werkplek alleen. Leden gaan deel uitmaken van een wereldwijde community van niet minder dan 280.000 leden. Afhankelijk van het lidmaatschap krijgen deelnemers een flexplek, een eigen ‘desk’ of een privékantoor. Vervolgens worden ze van alle gemakken voorzien. De koffie, de schoonmaak, het groen, interessante workshops, events en zelfs de vrijdagmiddagborrel zijn allemaal inclusief.

Oprichting

In 2010 bedachten WeWork -oprichters Miguel McKelvey en Adam Neumann dat er een omgeving nodig is waarin ondernemers samen kunnen werken en van elkaar kunnen leren. ‘Het was midden in de crisistijd en veel ondernemers zochten een flexibele werkruimte die ze gemakkelijk weer konden opzeggen’, vertelt Wybo Wijnbergen, General Manager van Noord Europa van WeWork. De eerste locatie kwam in New York. Vooral startups en freelancers sloten zich aan. Het bleek een succesformule. Nu, acht jaar later, heeft WeWork vestigingen in 77 steden.

Elkaar helpen

Wijnbergen illustreert de gedachte achter WeWork met een voorbeeld. ‘Er was een advocaat die zich bij de start van WeWork bij ons aansloot. Hij begon al snel advies te geven aan andere startups in het gebouw. Het aantal opdrachten groeide zo snel dat hij op een gegeven moment alleen maar werkte voor ondernemers in WeWork en ook de oprichters van WeWork begon te adviseren. Nu is hij onze vaste advocaat.’

Community team

Een manier om verschillende ondernemers aan elkaar te koppelen is het community team dat iedere locatie heeft. Zo’n team houdt zich bezig met het opzetten van de gemeenschap op een specifieke WeWork -locatie. Het community team kent alle leden in het gebouw persoonlijk. ‘Als iemand bezig is met een smoelenboek, dan kan de community manager helpen door hem te koppelen aan een fotograaf die op een andere verdieping zit.’ Daarnaast worden er events georganiseerd: lunchen, sporten of bijvoorbeeld ‘Wellness Wednesday’. Leden kunnen zich gratis aanmelden voor de evenementen in de WeWork app, het online community-platform. 

Woningcomplex

WeWork heeft onlangs het platform Meet-up overgenomen, een app waarmee mensen gemakkelijk bijeenkomsten kunnen organiseren. Naast deze app staat Welive op de planning: een woningencomplex dat vanuit dezelfde filosofie wordt opgezet als WeWork. Er zal bijvoorbeeld een community manager zijn, een gemeenschappelijke huiskamer en een bioscoop. Ook wordt Wegrow opgericht, een kinderopvang  en basisschool. ‘We vinden het belangrijk dat er betekenisvolle relaties en vriendschappen ontstaan. Dat mensen gelukkig zijn, zowel in hun werk als in hun privéleven. Op beide aspecten proberen wij in te spelen.’

Creator Awards

In 2016 startten de oprichters de Creator Awards, een prijs voor ondernemers met innovatieve en impactvolle projecten. Momenteel heeft Wework al 20 miljoen euro weggegeven. Startups kunnen hun idee pitchen. De winnaar krijgt een geldbedrag en mag er mee doen wat hij wil. De winnaar van afgelopen jaar was een goed doel, Cadus, dat mobiele ziekenhuizen in oorlogsgebieden organiseert.

Geef uw mening

Aron

Het blijft wel een klinische bedoening, het moderne kantoorinterieur. Ik krijg het koud als ik er naar kijk.